Yenilikçi arama motorları...
Arama motoru dendiğinde aklınıza gelen ilk isimler nedir? Elbette Google, Yahoo veya MSN...
Arama motoru tasarlamanın veya yeni bir arama motoru fikri geliştirmenin en zor yenilikçilik alanlarından biri olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü internette her biri değişik konu veya tekniklere sahip milyonlarca arama motoru bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Trendhunter adlı trend izleme sitesi, "17 yenilikçi arama motoru" başlığıyla dikkate değer bulduğu arama motorlarını derledi. Aralarında sosyal arama motorları, ünlü arama motorları, arayana para ödeyen siteler gibi değişik fikirlerin bulunduğu arama motorlarından bir seçme de ben yaptım. İsteyen listenin tamamına Trendhunter.com'dan ulaşabilir...
Midomi.com
Midomi aslında bir lisanslı müzik indirme sitesi. Ancak istediğiniz müzik parçasını bulmak için şarkıcının, grubun veya parçanın adını bilmeniz şart değil. Diyelim ki yolda bir parça kulağınıza çalındı veya eski bir parçanın adını, şarkıcısını unuttunuz. Giriyorsunuz Midomi'ye, takıyorsunuz mikrofonunuzu, aradığınız parçanın melodisini ister söyleyin, ister mırıldanın, ister ıslıkla çalın, Midomi sizin için o parçayı bulup önünüze getiriyor. Bu diskotek şu anda Türkçe dışında 8 dilde 2 milyon civarında şarkı barındırıyor.
Locatetv.com
Bir video arama motoru olarak tasarlanan Locatetv.com yalnızca ABD'de çalışan bir servis. Aradığınız video, TV programı veya DVD'yi nerede olursa olsun buluyor. İster online olarak, ister hangi TV'de he zaman olduğunu göstererek, isterse nereden satın alabileceğinizi bularak. Üstelik bulduğu DVD'ler veya ödemeyle indirilebilecek filmler için değişik sitelerden fiyat karşılaştırması da yapıyor. Siz de en uygun fiyatlı ürünü aramakla zaman kaybetmeden alabiliyorsunuz.
Goodsearch.com
Yahoo'nun arama altyapısını kullanan bu site, kullanıcıları arama yaptıkça hayır kurumlarına bağışta bulunuyor. Arama yapanlar, arama butonunun altındaki kutuya bağış yapmak istedikleri kuruluşun adını yazıyorlar ve daha sonra aramalarını yapıyorlar. Site, yapılan her arama için belirtilen kuruma 1 cent bağışlıyor. Tabii miktar küçük gibi görünebilir ama düzenli aramacı-bağışçılar varsa bu hayır kurumları için de sürekli bir gelir demek, çünkü her arama için ayrı ödeme yapılıyor.
Xoost.com
Hem Google'ın hem de Yahoo'nun arama altyapısını kullanan bu site, yaptığınız ilginç aramaları başkalarıyla paylaşmanızı ve sizinle aynı ilgi alanlarına sahip kullanıcılarla sosyalleşmenizi sağlıyor. Aramanızı yapıyorsunuz, sizinle aynı aramayı yapan kullanıcıları bulabiliyorsunuz, ilginç bulduğunuz aramaları etiketleyip başkalarıyla paylaşabiliyorsunuz. Arama yaparken kullanıcılara hem eğlenceli, hem sosyal bir ortam sağlıyor.
Prodege.com
Ara ve kazan sitesi olarak tanıtılan Prodege.com, size arama sayfası olarak bir çok ünlü kişi adına yapılmış sayfa alternatifleri sunuyor. Siz istediğiniz kişinin sayfasını seçip oradan arama yapıyorsunuz. Böylece hem hayranı olduğunuz ünlüyle ilgili gelişmeleri arama sayfasından izliyorsunuz, hem her aramanızda değişik hediyeler kazanma şansı elde ediyorsunuz. Bu arama motoru da Google üzerinden çalışıyor.
Aftervote.com
Google, Yahoo, MSN gibi arama motorları, arama sonuçlarını karmaşık bir "pagerank" sistemine göre önünüze getiriyorlar. Aftervote ise üyelerine arama sonucunda sıralanan siteler için oy verme şansı tanıyor ve kendi pagerank'ını üyelerinin verdikleri oylarla oluşturuyor. Üstelik arama yaparken yalnız aftervote.com sonuçlarıyla da sınırlı değilsiniz. Önünüze gelen sonuçları Google, Yahoo, MSN, Digg ve Aftervote'un pagerank verilerine göre sıralayabiliyorsunuz. Yani beş ayrı arama motorunu tek ekrandan kullanabiliyorsunuz.
Clusty.com
Arama motoru içine farklı kriterlerin katılmasıyla oluşturulan değişik bir arama motoru. Eğer çok genel kavramları arıyorsanız değişik gruplama kriterlerine göre alternatif aramalar yaparak işinizi kolaylaştırıyor. Resimlerden, bloglardan, Wikipedia'dan yapacağınız aramalarla birlikte aramanız sonucunda ortaya çıkan kelime gruplarını seçerek, kaynakları seçerek hatta "org, com" gibi alan adı türlerini seçerek aramanızı detaylandırabiliyorsunuz.
Blackle.com
Bu site hem Google'ın altyapısını kullanıyor, hem de Google'ın aynısı. Tek fark, küresel ısınma ve enerji israfına karşı ekranının beyaz yerine siyah, arama sonuçlarının ise siyah yerine beyaz olması. Yani negatif bir Google. Monitörlerin beyazı göstermek için daha fazla enerji harcadığını ve siyah ekran kullanarak yılda 750 magawatt enerji tasarruf ettiklerini söylüyorlar. Etkili bir fikir olarak duruyor değil mi?