Yenilenebilir enerji göstergeleri hava durumu bültenlerine giriyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Avrupa Birliği EnergizAIR Projesi'nin hedefi, günlük hava durumu tahminlerine yenilenebilir enerji göstergelerini dahil etmek. Bu göstergeler, normal bir ailenin kullandığı geleneksel enerji kaynaklarının ne kadarının yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlanabileceğini ortaya koyuyor. Bu ölçümler, ailenin yaşadığı bölge doğrultusunda hesaplanıyor.
Hava durumu tahminleri kapsamında, solar termal, fotovoltaik ve rüzgar enerjisi üretimine yönelik haftalık bölgesel raporlar yayınlanıyor. Bu raporlar daha sonra, TV, radyo ve gazetelerde daha anlaşılar göstergeler yoluyla paylaşılıyor. Avrupa Akıllı Enerji projesine katkı veren ülkeler Belçika, Fransa, İtalya, Portekiz ve Slovenya. Bu ülkelerdeki 15 medya kurumu, yenilenebilir enerji verilerinin dahil edildiği hava durumu programları gerçekleştiriyor. Avrupa Enerji Komiseri Günther Oettinger ise diğer ülkelere de benzer uygulamaya geçmeleri çağrısında bulunuyor.

Solar PV, solar termal ve rüzgar

Avrupa Akıllı Enerji Projesi bu yıl İletişim Kategorisi'nda Sürdürülebilir Enerji Ödülü'ne layık görüldü. Projenin hedefi, yenilenebilir enerjiler tarafından karşılanabilecek enerji tüketimi verilerini günlük hava durumu bültenlerine dahil etmek.  Proje kapsamında Fransa, İtalya, Portekiz, Slovenya ve Belçika'da ilk önce haftalık "yenilenebilir enerji hava tahminleri" gerçekleştirilecek. Her hava tahmininde, yenilenebilir enerji üretimi ve enerji talebine yönelik veriler yer alacak. Bu veriler, solar PV, solar termal ve rüzgar türbinleri olmak üzere üç teknolojiye yönelik olacak.
EnergizAIR projesinin hedefi, websitesinde şöyle tanımlanıyor: "EnergizAIR, bu güne kadar teknik ve çevresel bir konu olarak değerlendirilen konuya, çevresel bir boyut ekleyecek. Enerji her bir vatandaşın günlük hayatını ilgilendiriyor. Enerji yönetimi ve tüketimi kültürel altyapımızla, değerlerimizle ve düşüncelerimizle bağlantılı.  Hava durumu tahminlerini sürdürülebilir enerji için bir tür yaygınlaşma aracı olarak kullanmak, yaklaşım, medya ve sonuçlar açısından fark yaratacaktır. EnergizAIR aynı zamanda, insanlar tarafından farklı olduğu düşünülen, fakat aslında birbirine son derece bağlantılı olan iki konuya yönelik boşlukları da kapatacak: Enerji tüketimi ve yenilenebilir enerji üretimi. Yenilenebilir enerji tarafından karşılanan enerji ihtiyacına yönelik veriler, bu boşluğun kapatılmasında etkili olacak." 

Günlük hayatın bir parçası olacak

EnergizAIR, yenilenebilir enerjiyi evlerin salonlarına sokarak, yenilenebilir enerjinin Avrupalı vatandaşların günlük hayatına girmesini sağlayacak. Bunun sonucunda ise hem konunun daha iyi anlaşılması sağlanacak, hem de yenilenebilir enerji piyasasına yönelik güven artacak. Tüm bu gelişmeler ise 2020 yılına kadar enerji tüketiminin yüzde 20'sinin yenilenebilir enerjilerden sağlanması hedefine bir adım daha yakınlaşılmış olacak. 
Enerji Komiseri Oettinger, Belçika, Fransa, İtalya, Portekiz ve Slovenya'da yenilenebilir enerji verilerinin dahil edildiği hava durumu programlarının diğer ülkelere de önemli faydalar sağlayacağına dikkat çekiyor: "Örneğin Brüksel'de yayımlanan hava durumu programı sayesinde, PV paneli olan Berlinli aileler, haftasonu güneşi sayesinde ihtiyaçlarının yüzde 111'ini karşılayacak kadar elektrik üretebileceklerini öğrenebildiler. Öte yandan Almanya'daki rüzgar çiftlikleri geçtiğimiz hafta sonu ülkenin elektrik ihtiyacının üçte birine denk gelen enerji üretimi gerçekleştirdi. EnergizAIR, yenilenebilir enerji hava tahminlerini destekleyecek beş websitesi üzerinde çalışıyor: hedef projeyi diğer ülkelerde de yaygınlaştırmak."

UEA: Siyasi kararlılık gerekli

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan enerji teknolojisi bülteninde, enerjide mevcut sistemin değişmesi için 36 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğuna yer veriliyor. Bülten, yeni teknolojilerin enerji sistemini dönüştürmek, karbon emisyonlarını azaltmak, enerji güveliğini sağlamak ve büyük kar sağlamak için hazır olduğuna yer verirken, enerji teknolojilerinin genel enerji sistemini yenileyeceği ve 2050 yılına kadar inanılmaz ekonomik fırsatlar sağlayacağına dikkat çekiyor. IEA Yönetici Direktörü Maria van der Hoeven gelinen bu noktada hükümetlerin kararlı bir politika benimsemesi gerektiğini vurguluyor. Teknolojik devrimin ucuz olmayacağı belirtilen raporda, mevcut sistemin değişmesi için 36 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğu belirtilirken,  bu yatırımlar sayesinde 2050 yılına kadar 100 trilyon dolar tasarruf sağlanacağı da hatırlatılıyor.

Bu arada, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan bir başka raporda, ekonomik resesyon ve politikalardaki belirsizliğin, yenilenebilir enerjilerdeki büyümeyi olumsuz etkilediğine yer veriliyor. Raporda, yatırımların artması için gerekli önlemler alınmadığı takdirde, 2020 yılından itibaren yenilenebilir enerji pazarındaki büyümenin gerilemeye başlayacağı ifade ediliyor. "Sanayi yenilenebilir enerjilere yatırım yapma konusunda kararsız davranıyor. AB politikalarına güven duymuyorlar. Fiyatlar yeterince hızlı düşmüyor. Sonuç olarak, eğer yenilenebilir enerji fosil yakıtlardan daha pahalı olmaya devam ederse, piyasada yaşanan büyümede 2020 yılından itibaren gerileme meydana gelir" yorumuna yer verilen raporda, gerilemenin yüzde 1 ila yüzde 6 arasında olacağı ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu'na göre, fiyatların geri çekilmesi için AB genelinde rekabetin artması; fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların gerilemesi; düşük karbon teknolojilerine yatırım için enerji vergilerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar