Yeniden dengelemede bahar rehaveti

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Nisan ayı dış ticaret verileri ekonomide ihracat lehine dengelenmenin yavaşlayarak da olsa devam ettiğini gösteriyor. Açıklanan verilere göre Nisan ayında ihracat yıllık bazda 7,8% artarak 13,4 milyar dolar, ithalat ise yıllık bazda 9,5% daralarak 20,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece aylık dış ticaret açığı 7,2 milyar dolar ile geçen senenin %30 altında kaldı. 

Altın ticareti dış denge rakamlarını bozmaya devam ediyor. Altın ihracatı Nisan ayında gerileyerek toplam ihracat büyümesini %10,6’dan %7,8’e çekti. Benzer şekilde altın ithalatındaki sert iniş aslında geçen seneye göre aynı olan İthalatın %9,5 küçülmesine neden oldu. Buna rağmen büyük resim de önemli bir değişiklik yok. Altına göre düzeltilmiş dış açık Nisan ayında geçen seneye göre yüzde 15 küçüldü. 

Ekonomideki yeniden dengelenme ithalattaki sert inişten ziyade ihracattaki büyümeden kaynaklanıyor. Avrupa ekonomisindeki canlanma ihracatımızdaki artışın arkasındaki itici güç. Nisan ayında Avrupa Birliğine ihracatımız %20,5 artarak genel ihracat artışımızın 2,5 katından fazla büyüdü. 

Ülke bazında bakıldığında Avrupa etkisi daha rahat görülüyor. Almanya ekonomisindeki güçlenmeyle birlikte bu ülkeye olan ihracatımız yıllık bazda %20,4 arttı. Yılın pozitif sürprizini yapan İngiltere ve İspanya’ya ihracatımız sırasıyla %36,2 ve %34,1 yükseldi. 

İthalat cephesi ihracata göre daha durgun bir seyir izliyor. Altın ticaretine göre göre düzeltilmiş ithalat Nisan ayında 20.2 milyar düzeyinde kalarak geçen seneye göre hemen hemen aynı kaldı. 

Alt kalemlere baktığımızda tüketim malları (-%4,3) ve ara mallardaki ( altın ithalatındaki düşüş nedeniyle -%13,0) daralma dikkat çekiyor. Ara malı ithalatındaki sert düşüş ekonomide ani bir duruş tehlikesinden değil altın ithalatındaki yavaşlamadan kaynaklanıyor. Sermaye mallarındaki %5,2 büyüme sanayicinin orta vade de iyimserliğini koruduğu görüşümüzü destekliyor. 

Özetle, Nisan ayı verileri dış ticaret dengesinde seneye hızlı bir şekilde başlayan iyileşmenin biraz hız keserek de olsa devam edeceğini gösteriyor. Türk lirasında yaşanan değer kaybı, faiz oranlarında görülen yükseliş ve Avrupa ekonomisindeki toparlanma ekonomide dış talep lehine yeniden dengelenmeyi desteklemeye devam edecek. 
Ekonomideki yeniden dengelenmenin önündeki temel riski Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında FED benzeri bir bazuka çıkarması olarak görüyoruz. Bu senaryoda bazukanın büyüklüğüne göre Türk lirasının değer kazanması ve faizlerdeki düşüşle beraber yeniden dengelenme bir miktar hız kesebilir. 

Özet cümleler 

Ekonomide dış ticaret lehine dengelenme yavaşlayarak da olsa devam ediyor. 

Yeniden dengelenme ithalattaki sert inişten ziyade ihracattaki büyümeden kaynaklanıyor. 

Avrupa ekonomisindeki canlanma ihracatımızdaki artışın arkasındaki itici güç. 

Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında FED benzeri bir bazuka çıkarmasını yeniden dengelenmenin önündeki temel risk olarak görüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019