Yeniden Akdeniz!

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

 

 
Kitap ve kitap fuarları peşinde rotamızı bir kez daha Akdeniz'e çevirdik... TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla düzenlenen Antalya 2. Kitap Fuarı önceki gün açıldı. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muharrem Kılıç,  Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İlhan Acar, Antalya İl Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, TÜYAP Kitap Fuarlar Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, TÜYAP Fuarcılık Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü'nün katılımıyla Cam Piramit, Sabancı  Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen tören sonrasında, 5 günlük kitap serüveni başladı...
Açılış törenindeki konuşmasında Antalya'nın bir yazarın kendini keşfetmesinde çok önemli bir kent olduğunu, burada yaşayanların çok sayıda kitaplarının basıldığını vurgulayan Doğan Hızlan şöyle devam etti:
"Antalya'ya yerleşenler yeniden şiir yazmaya başlıyorlar. Burası sanatçıya değer veriyor. Bir şehir ne kadar estetik hizmet verirse o kadar tanınır. Kitap fuarı da Antalya'ya çok yakışıyor. Antalyalılar fuarı gezerek kendilerine buradaki kitaplarla yeni dünyalar kuracaklardır."
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl ise konuşmasında yapılan araştırmalara göre ülkemizde en çok kitap okuyan kesimin bulunduğu yaş grubunun 7-14 olduğunu, dünyada ise bu durumun tersine, yaşlıların daha çok kitap okuduğunu vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, kentte öğrenim gören 45 bin öğrencinin kitap okumayı bir alışkanlıktan çok yaşam şekline dönüştürmeleri için çaba sarf ettiklerini anlattı.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bir araştırmasına göre Türkiye'de evlerin yüzde 40'ında hiç kitap bulunmadığını, bu durumun İstanbul ve Ankara'da ise üçte bir oranında olduğunu kaydetti. Kitap fuarlarının bir kültür aşısı, bunun ilacı olduğunu vurgulayan Budak, Cam Piramit'in yetersiz kaldığını, Antalya'da aynı bölgede bir kongre merkezi yapılması gerektiğini belirtti.
Antalya'nın kültür sanatta yeterince ön planda olmadığına dikkat çeken Vali Altıparmak, Avrupa'daki kentlerde şehir merkezlerinde büyük kütüphaneler, kitabevleri görülürken, aynı durumun Antalya için söz konusu olmadığını anlattı. Altıparmak, Etnografya Müzesi, büyük bir kütüphane, güzel sanatlar kütüphanesi gibi projelerden söz etti. Antalya'da 'Okuyarak Dinlenin' isimli proje kapsamında 10 binlerce çocuğa kitap gönderildiğini de söyleyen Altıparmak, Türkiye'de ilköğretim okulu öğrencilerinin kişi başına kitap okuma sayısının yılda 7, Antalya'da ise 14 olduğunu kaydetti.
Bu yıl 100 bin ziyaretçi beklenen, girişlerin ücretsiz olduğu Antalya Kitap Fuarı bugün ve yarın 10.00-19.30, son gün 17 Şubat 2013 Pazar günü ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar