Yeni yılın ışıkları
Çinli yazar Lu Xun dediği gibi: “Umut köydeki bir yol gibidir. İlk başta ortada bir yol yoktur. Ancak giderek daha fazla kişi tekrar tekrar yürüdükçe bir yol ortaya çıkar.” Her insan gibi, benim de umutlarım var. Umutlarımın odaklandığı konulara insanların ilgisi artınca garip bir tad alırım.
Umuyorum ki, Mevlana’yı dillerinden düşürmeyenler, her sabah evlerinden çıkarken, O’ nun şu sözlerini kendilerine anımsatırlar:
Her gün bir yere gitmek ne iyi... Her gün bir yere konmak ne güzel... Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş... Dünle beraber gitti, düne ait ne varsa cancağızım, Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
Geçmişe dönük kavramları ders almak için kullanmak saygındır da, “duygu ve inanç rantı” sağlamak için kullanmak erdem sınırlarının dışına çıkmaktır. Söylemlerdeki “kavram ve önyargı analizi”, bir insanın değerini anlamanın etkin araçlarından biridir.
Öngörme ve önlem alma disiplini
Umut ediyorum ki, yeni yılda ,ilk izleri iyice belirginleşen “akıllı ve bağlantılı ürünler” yolu üzerinden daha çok insanımız geçer; önümüzü göreceğimiz ışıkları yakar, belirginleşen patika yolu genişletir; büyütür, donatır ve hedeflere ulaşmamızı kolaylaştırırlar.
Yeni yılda, “her şeyin internetin” sağladığı olanaklarla, üretim ve bölüşüm, servet ve sermaye, zenginlik ve refah konularını daha derinden kavranır; “öngörme ve önlem alma disiplinini” harekete geçirilir.
Yeni yılda, insanlarımız, kimilerinin “M2M” dediği, kimilerinin “ endüstri 4.0” diye tanımladığı, kimilerinin “çağımızın sessiz devrimi” diye nitelediği gelişmeleri ilgi menzilimizin dışına itmez; gelecek on yılda bu konularda nasıl konumlanacağımızı netleştiren, düşünceleri rafine eden ve uzlaşmaları yaygınlaştıran adımlar atarız.
Yeni yılda, işlerimiz atadan dededen gördüğümüz geleneksel algılarla yönetilmez, işle ilgili verileri derleme ,depolama, ayıklama, yeniden üretme; alışkanlıklarla iş yapma biçimini analizle iş yapma düzlemine taşıma anlamına gelen “analitik 1.0” bütün iş yeri yöneticilerinin öncelikli sorunu haline gelir... Büyük verinin ehlileştirilerek, işimize yarayan bilgileri ayıklama yeteneği olan ‘analitik 2.0” aşamasına da işyeri yöneticilerimizin yüzde 30’u geçiş yapar.. Ayıklanmış ve işe yarar bilgileri ürünlerin içine gömerek; farklı ve rekabet edebilir ürünleri piyasada kabul ettirme anlamına gelen “analitik 3.0” da ülke iş insanlarının yüzde 15’nin günlük işlerini yürütmenin aracı haline gelir.
İş bölümü ve işbirliği
Yeni yılda, dünden bugüne taşınan sorunlardan biri olan “karma organize sanayi bölgelerinden, yeni nesil sanayi bölgelerine geçişin önemi” iş dünyamız tarafından anlaşılır ve içselleştirilir. Siyasi irade de yeni nesil organize sanayi bölgelerinin önünü açan düzenlemeleri yapar, karar ve kurumları oluşturarak sürdürülebilir gelişmeyi güven altına alır.
Yeni yılda, kasaba kültürünün çok tipik göstergesi olan “benim ilim” algısına dayalı talepler, “havza ölçeğine” taşınır; iş bölümü ve iş birliği anlayışı bizi birkaç adım yukarıya yükseltecek olgunluğa eriştirir.
Yeni yılda, teşvik sistemimiz ‘ mekanda farklılık yaratma ve sektörel gelişmeye katkı yapma” gibi sonuç yaratmayan algılardan arınır; “proje- odaklı teşviklerin” geri-bildirim olanaklarını kullanan “kaynakları verimli değerlendirme” esnekliğinden yararlanacak biçimde tasarlanır.
Yeni yılda, yeni şeyler konuşmayacaksak, anlatım dilimizde, yeni kavramları değil de gelenek ve inancın eski kavramlarına dayalı hamaset yolunu tercih edeceksek, bize biri hayrının dokunmayacağı daha çok insan tarafından anlaşılır.
Sizlere, geride bırakılan yılı aratmayan, sağlıklı, mutlu, yaşamınızı çeşitlendiren, renklendiren, zenginleştiren ve kolaylaştıran yeni yıl diliyorum... Dilerim ve umarım ki, o yeni yılı hep birlikte inşa eder; hepimiz çorbaya bir kıymık tuz ekleyecek işler yaparız.