Yeni yılda verimlilik ve değer yaratan yenilikler
Yeni ekonomide işletmelerin kârlılığı, kaynakların mümkün olduğunca geri dönüşümden kazanılması ve atıkların yeni kaynaklara dönüşmesiyle ölçülüyor. Döngüsel ekonomide yenilikçi çözümlere ve uygulamalara ihtiyaç var. Kurumların geleceğini, inovasyonu destekleyen adımları belirleyecek.
Her sektörde inovasyon sürdürülebilirlik çalışmalarının merkezinde olacak. Ancak özellikle enerji sektöründe daha etkili bir yerde görünüyor. Çünküdöngüsel sistemde kaynakların dönüşmesi ile enerji verimliliği arasında önemli bir bağ var.
Tüm sektörlerin sürdürülebilirliğini sağlayan enerji sektöründe inovasyonun yeri ne olacak? Enerjide inovasyon ve girişimcilik sürdürülebilirlik için neden önemli? Kurum içi ve dışında inovasyon için girişimcilik nasıl özendirilebilir ve desteklenebilir? Enerjisa İnovasyon MüdürüTümay Solak Podcast konuğum oldu ve sorularımı cevapladı.
İnovasyon = Değer Yaratan Yenilik, diyen Solak şunları söylüyor: “Yeniliğin bir problemi çözmesi ya da bir ihtiyacı karşılaşması gerekiyor. Geliştirdiğin ürün, hizmet veya iş modeli son kullanıcının bir sorununu çözebiliyorsa ve son kulanıcı buna para ve zaman ayırabiliyorsa, bir değer yaratmış oluyorsun. Uçtan uca tüm sürece inovasyon diyoruz, sadece Ar-Ge’ye değil. İçinde teknoloji ve dijitalleşme barındırmasına gerek yok. Önemli olan bir problemi çözüp değer yaratması”
İnovasyon için “enerji” en çekici sektör
Peki enerjide inovasyon denildiğinde ne anlamalıyız? “Enerjinin hem üretiminde hem de tüketiminde verimlilik sağlayan inovatif teknolojilerin geliştirilmesi, akıllı enerji depolama ve yönetim sistemleri, nesnelerin interneti teknolojilerinin keşfedilmesi ve uygulanması. Enerji sektörügelişime çok açık ve inovasyon için geniş spektrumlu bir alan sunuyor. Akıllı şebekeler, enerji verimliliği sağlayan sistemler, emobilite, yenilenebilir enerji, karbon emisyonlarını azatıcı çözümler ve daha bir çok gelişime açık konu var.
Hem kurumsal yatırımlar hem de yeni iş alanlarında inovatif çözümler sunmak isteyen çalışanlar için çok verimli bir sektör. Ülkemizin kendi enerji kaynaklarını yaratabilmesi için özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji ile bağlantılı inovasyon projelerine yatırımlar ve destekler artıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarını gerçekleştirecek ve büyütecek tekonolojiyi de Türkiye’de üretmemiz oldukça önemli.” diyor Solak.
İnovasyonun hayata geçmesi için “girişimcilik”
Girişimci kişi veya kurum, yenilikçi fikirlerin hayata geçmesini ve piyasaya sunulmasını sağlıyor. Girişimcinin en temel kaslarından biri konusuna hakim olması. Doğru ihtiyaca doğru ürünüdoğru strateji ile sunması. Girişimcilik, inovasyonun gerçekleşmesi ve geniş kitlelere ulaşması demek. Kurumlar çalışanlarını özendirmek için eğitimler düzenliyor, başarılı girişimcileri davet edip farkındalık yaratıyor, kurumiçi girişimcilik programları yürütüyorlar. “Yalın girişim, tasarım odaklı düşünmek” gibi temel metodolijileri çalışanlarına öğretiyorlar.
Böylece çalışanlar şirketin stratejik hedefleri ile uyumlu çözüm sunan bir fikrini hayata geçmesi için yöneticilerine sunmuş ve bu alanda gelişmiş oluyor. Ödüller ve teşvikler alıyor. Programlar şirket kültürünün değişmesine katkı sunuyor, çalışan motivasyonu için çok etkili oluyor. Kurum dışında ise, “açık inovasyon programları” ile değer yaratacak girişimler destekleniyor.
Biz bu gezegende enerjisiz kalmadan yaşayabilecek miyiz? Yeni yıllarda enerjisiz kalmamak için “inovasyon şart”.
* Podcast: Sürdürülebilir Yaşam Okulu #84 Enerjide İnovasyon İçin Girişimcilik: Verimlilik ve Değer Yaratan Yenilikler