Yeni yıla doğru lezzetler resmi geçidi

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔ Balık seven, gönlünü suya koyar!

Balık üzerine konuşmaya gazeteniz Dünya’nın haftasonu eki Ekstra’da başlamıştık. Onların yaşadıkları denizler kadar engin bu konuda artık biraz daha derinlere dalmak istiyorum. Önce bir zamanlar Boğaziçi’nde yaşayan balıklardan, istakozlardan başlayacağım; yalnızca üç tane kalan dalyanlı anılara, edebiyatta balıkçılığa, nesillerinin hızla tüketilmesine, deniz kirliliğinin zararlarına değinerek devam edeceğim. Sohbetimiz, balığın tazeliği nasıl anlaşılır, en lezzetli balıklar hangileridir, hangi ayda hangi balık yenmelidir gibi soruların yanıtlarıyla devam edecek.

✔ Dikkat! Gastronomi Randevusu’nu kaçırmayın!

TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde yeni bir özel bölüm: Gastronomi Randevusu. Son yıllarda bütün dünyada artan bir ilgi gören gastronomi ile sinemanın buluşması, beyazperdede 7 filmle yer bulacak. Ancak, orada kalmayacak; mutfak kültüründe de dünyanın en eski ve en zengin birikimine sahip başlıca lokasyonlardan olan tarihî yarımada, çeşitli buluşmalara ev sahipliği yapacak.

Gastronomi filmleri bölümünde dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca’nın yaratıcıları Roca Kardeşler’in Türk mutfağını keşfe çıktıkları “The Turkish Way” belgeseli de gösterilecek.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 16-22 Aralık tarihleri arasında seyircilerle buluşacak olan 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, 15 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki açılış töreniyle başlayacak ve seyircilerine; “Aşkın Krallığı” (A United Kingdom) filmi ile “merhaba” diyecek. Gerçek olaylara dayanan bu tarihi dramda, 1940’larda Güney Afrika ile İngiltere arasında uluslararası krize yol açan bir aşk beyazperdede olacak.

✔ 3 ayrı restoranda Norveç somonlu özel mönüler

La Scarpetta, Inari Sushi-Omakase ve Four Seasons Hotel Bosphorus’un restoranı Aqua, Norveç somonunun birbirinden farklı ve özgün yorumlarından oluşan özel mönülerini, aralık ayı boyunca İstanbulluların beğenisine sunuyor. İtalyan mutfağından esintiler ve farklı pişirme teknikleriyle hazırlanan mönülerde 42 derecede vakumla kum midyesi eşliğinde pişirilen somon ve Japon mutfağından çok özel sushi’lere kadar birbirinden farklı tatlar yer alıyor.

✔ Macaristan’ın “ilginç yüzü”nü merak ediyor musunuz?

Seyahat ve sanat seven ehlikeyfl er için önemli bir fırsat: Macar sanatının 1960’ların ortasından günümüze kadar uzanan Kavramsal ve Avangart Sanat dönemini yansıtan “Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi” Macar Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergide, aralarında Gabor Attalai, Miklos Erdely Karoly Halasz, Ilona Keserü Ilona, Janos Sugar, Tamas Jovanovics ve Peter Türk’ün de bulunduğu 23 sanatçının çalışmaları yer alıyor. Sergilenen 34 eser, tarafından 15 Ocak 2017 tarihine kadar görülebiliyor.

✔ Tadında Anadolu, Yerli Malı Haftası’nı kutluyor

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ürünlerini ve lezzetlerini günümüze taşımayı hedefleyen Tadında Anadolu, Yerli Malı Haftası vesilesiyle 12-18 Aralık tarihleri arasında restoranlarını ziyaret eden misafirlerine; armuttan hurmaya, kestaneden fıstığa, leblebiden nara her biri yöresinden gelen birçok lezzeti ikram ediyor.

✔ Yeni yıla doğru yılbaşı sepetinden 12 seçenek

Crate and Barrel’dan yeni yılın ilk anları için; Dardanel’den füme dokunuş; Fossil saatlerde hatıra yazı imkânı; Grand Hyatt İstanbul Noel ve yılbaşına hazır; İstanbul Modern üyeliği indirimli; İstiklal Palas’tan tercih seçenekleri; Lacivert Restaurant’da özel mönü; Le Pain Quotidien’in yeni yıl paketleri; Pera Müzesi Artshop’ta yılbaşı indirimi; Tom’s Kitchen’da yılbaşı, ay boyunca sürüyor; Victorinox’tan sınırlı üretim çakı; Vogue’de dört farklı DJ.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar