Yeni yıl olmadan 79.500 görülebilir mi?
Evet, açıkçası ben bu görüşteyim. 13 Aralık tarihli ''Şimdi Ratingçiler Düşünsün!'' başlıklı yazımda, AB liderlerinden müzakereler ile ilgili olumsuz bir karar çıkmazsa BİST'in 79.000'e yönelmesini beklediğimi yazmıştım. Sonrasında yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen bu görüşümü halen koruyorum. Dünya genelinde gelişmiş borsalar başta yıl sonu rallilerinin yaşanıyor olması da, bu beklentimi destekliyor. Aslında çok daha önceden bu seviye görülebilirdi ama o kadar çok dert ile boğuşuyoruz ki, böyle dayanmak bile başlı başına bir başarı diyebilirim.
BES'ler Türkiye Fonu İle Beslenebilir!
Son dönem Türkiye'nin tasarruf oranını arttırmak için zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) yöntemi devreye sokuldu. Gayet iyi yapılıyor. Ama önemli olan sadece zorunlu BES yaratmak değildir. Aynı zamanda bu BES'lerin doğru ve karlı yönetilmesi çok önemlidir. Dikkat ederseniz Türkiye'deki fonların karlılıklarının düşük kaldığını ve başarılı yönetilemediğini görüyoruz. Böyle olunca da, gönüllülük esasına dayalı BES'lerin yeterince ilgi görmemiş olması nedeniyle zorunlu BES devreye sokuldu.
Devlet yaşanan iç-dış riskler nedeniyle büyük alt yapı yatırımlarında finansman sorunları yaşanmaması için bir Türkiye Fonu kurma kararı aldı. Geç bile kalındı. Benzerlerini bir çok ülke yapıyor ve çok da büyük rakamlar birikiyor. Böylelikle ülkenin olası riskler karşışında yatırımlarında para sıkıntısı çekmesi engellendiği gibi, aynı zamanda finansal krizlerde mali sistem de desteklenebiliyor. Kısacası çok doğru bir karar olarak görüyorum. 21 Temmuz Tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımda böyle bir fonun kurulması görüşümü bulabilirsiniz.
BES'ler Türkiye Fonu İle Beslenebilir!
Hemen bir öneride bulunmak istiyorum! Kurulma kararı alınan Büyük Türkiye Fonu'na BES'ler dahil edilebilir. Ama önemli olan fona kaynak yaratmak değil. Asıl fonun yatırım alanlarını doğru seçmek konusunda önerim olacak. Kurulacak Türkiye Fonu ile büyük teknoloji şirketlerinin, savunma sanayi şirketlerinin, ilaç sektörü, demirçelik gibi önemli sanayi şirketlerinin hisseleri alınmalıdır. Sonrada devlet kendi kamu alımlarında bu şirketlere öncelik vermelidir.
Misal yerli baz istasyonları, milli yazılımlar, milli silah teknolojileri, milli otomobil gibi konularda bu şirketlere kamu siparişi verilip, ilgili şirketlerin çok büyümesi sağlanabilir. Böylece ilgili şirketlerin hisselerine yatırım yapmış olan Türkiye Fonu da çok büyür. Düzenli bir temettü ve değer büyümesi sağlanmış olur. Böylece özel sektörün de, dünya çapında büyümesi sağlanabilir. Ben size bu konuda yatırım yapılabilecek ve şu an borsamızda olan bir çok şirketi sayabilirim.
Peki neden hep milli dedim dersiniz? İçinde bulunduğumuz FETÖ yapılanmasının Türkiye'yi her alanda sardığını görüyorsunuzdur. Türkiye'de hangi alanın bana güvenli ve bilgilerimizin dışarıya aktarılmadığını söyleyebilirsiniz? Patent ve arge konularında özel bilgilerimizin dışarıya servis edilmediği söylenebilir mi? Bu kadar çok paralel yazılım yapılanması yaşanmış bir ortamda misal kamu bürokrasisindeki bilgisayar ve donanım ağı güvenlidir diyebilir miyiz? Yani bu alanda Türkiye'de çok ciddi bir yeniden yapılanma söz konusu olmalıdır. Aynı şekilde Türkiye'nin savunma sektöründeki güvenliği de bu kapsamda çok önemlidir.
Tekrar ediyorum, BES ve Türkiye Fonu kararları Türkiye için çok doğru ve önemli kararlardır. Ama bir o kadar önemli olan da, bu fonların karlı yönetimleridir. Kamunun siyasi zaafiyetlerinden korunmak için, başarılı özel sektör şirketlerinin hisselerine yatırım yapılarak, sonra da bu şirketler kamu alımları ile desteklenerek başarı, gelir ve büyüme katlanabilir.
Mesela, milli otomobil yapmak istiyoruz. Peki bu fon milli otomobil yapacak olan şirketin hisselerinden de alsa, devlet kamu araçlarında bu şirkete öncelik veremez mi? Bu durumdan da hem BES katılımcıları hem de devlet memnun olup, kazançlı çıkar. Böylece yıllardır süre gelen BİST'deki yabancı hakimiyetinin de azaltılmasını sağlamış oluruz.
Katılırsınız-katılmazsınız, doğrudur-yanlıştır bilemem. Ben bir görüşümü paylaşmak istedim.