Yeni yıl, eski umutlar…
Küresel boğa piyasası Noel tatili ile teknik olarak sona erdi. MSCI Gelişmiş Ülke ve MSCI Tüm Ülkeler endeksleri tepe noktasına göre yüzde 20’den fazla gerileyerek ayı piyasasına girdi. ABD hisseleri yılın son günlerindeki yükselişle yüzde 20’lik sınır bölgesinden döndü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ayı piyasasına giren tek ABD endeksi olarak ayrıştı. Gelişmekte olan varlıklar ve petrol gibi emtia piyasaları zaten ayı piyasasına girmişti.
Ne oluyor. 2008 krizi sonrası 9 yıldır devam eden boğa piyasası gerçekten sona erdi mi? Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor. Ama piyasalar iki kampa ayrılmış durumda. İyimser kamptakiler, ekonomik büyümenin ve kar artışlarının zirve yaptığını gören büyük yatırımcıların kar satışı yaptığını savunuyor. Kötümser kamptakiler ise piyasalardaki satışların, daha büyük bir dalganın öncüsü olduğu görüşünde.
Adettendir, iyimser görüş ile başlayalım. İyimser kamptakiler, kar satışı ile başlayan hareketin güven vermeyen Fed açıklaması, tatil öncesinde likiditenin azalması ve zarar kes algoritmaları gibi nedenlerle kendi kendini besleyen büyük bir dalgaya dönüştüğüne inanıyor.
Son dönemde itibar kaybetse de halen çoğunluğu oluşturan iyimserler kampı, fiyatlardaki sert gerilemeyi pozisyon artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Uzun süreli bir ayı piyasası için gerekli koşulların henüz oluşmadığını savunan iyimserler hisse senedine yatırım yapmaya devam edilmesini, ancak büyümenin yavaşlaması işaretleri nedeniyle büyüme hisselerinden değer ağırlıklı hisselere geçilmesini öneriyor.
Kötümserler kampı ekim ve aralık aylarındaki sert satışları ve oynaklığın artmasını büyük bir dalganın başlangıcı olarak görüyor. Dünya ekonomisinin yavaşlaması, ABD’nin ekonomik döngüsünün dünyadan ayrışması nedeniyle Fed’in faiz artırmaya devam etmesi ve popülizmin yükselişinin ticaret savaşları yoluyla küreselleşmeyi tehdit etmesi risk iştahını baskılamaya devam edecek.
Sayıları az olsa da risk iştahını bozacak kadar etkili olan kötümserler kampı piyasalardaki düşüşü bir alış fırsatı olarak görmüyor. Temel dengelerdeki bozulmanın düzelmesinin zaman olacağına inanan kötümserler yükselişleri satış fırsatı olarak görüyor. Uzun süreli bir ayı piyasasına girildiğine inanan kötümserler kampı, portföylerde nakidin ve kısa vadeli hazine bonosu gibi emin liman yatırım araçlarının ağırlığının artırılmasını öneriyor.
Hangi kampın haklı çıkacağını bilme imkanımız yok. Bildiğimiz tek şey, kamplaşmasının artmasının piyasalarda oynaklığı artıracağı. Ekim ve aralık aylarında yaşadığımız sert satışları ve olası tepki alışlarını 2019 yılında sık sık göreceğiz. Bu yüzden portföylerdeki nakit varlıkların artırılmasının doğru olacağına inanıyoruz.
Adettendir, yeni yıla eski umutlarla başlıyoruz. ABD - Çin arasındaki dış ticaret savaşına ara verilmesi, Fed’in faiz artışını durdurması , Avrupa’daki siyasi belirsizliklerin ve Brexit sorununun çözülmesi beklentisinin güçlenmesinin piyasalarda tepki alışlarına neden olacağına inanıyoruz. Ancak bu kez, düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılmasından çok, yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılmasına yakınız.