‘Yeni Türkiye’, nefesi kesilen Türkiye

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI [email protected]

Hükümet yeni orta vadeli planını (OVP) açıkladı. Bu bir anlamda AKP iktidarının “Yeni Türkiye” sloganıyla sunduğu yeni dönemin ilk OVP’si. Yeni Türkiye’nin ilk OVP’si, AKP’nin 2011 seçim kampanyasında ortaya atarak bir propaganda malzemesi olarak kullanageldiği “2023 hedefleri”nin de tabutuna çivi çakıyor. Yeni hükümet ve “Yeni Türkiye” için trajik bir başlangıç. 

Ekonomi üç yıldır düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek cari açık kapanının içine sıkışmış durumda. Yeni OVP, iyimserliğini koruma gayretlerine rağmen gelecek üç yılın da pek umut vaad etmediğini kabul ediyor. 2023’ün 6 yıl öncesi için çizilen iyimser resim bile “2023 hedefleri”nin üstüne bir bardak soğuk su içiyor. Tek tek üzerinden gidecek olursak “2023 hedefleri” ve durumumuz şöyle: 

2023’te Türkiye ekonomisi 2 trilyon 64 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacaktı. Oysa Türkiye 3 yıldır 800 milyar dolar dolayında patinaj yapıp duruyor. OVP’nin iyimser resmine göre bile, milli gelir 2017’de ancak 971 milyar dolar olacak. 2023 rüyası 6 yılda ancak 300 milyar dolar artan milli gelir, kalan 6 yılda 1 trilyon dolardan fazla artarsa gerçek olacak. 

İkinci hedef 25 bin 76 dolarlık bir kişi başına gelirdi. OVP, bu yıl kişi başına gelirin 10 bin 537 dolar olacağını tahmin ediyor. OVP’ye göre 5 yıldır 10 bin dolarlarda patinaj yapan kişi başına gelir, önümüzdeki üç yılda sihirli bir şekilde yaklaşık 2 bin dolar artacak. Buna inansak bile, kalan 6 yılda kişi başına gelirin her yıl 2’şer bin dolar artacağına nasıl inanacağız? 

2023’ün bir diğer hedefi de yılda 500 milyar dolar ihracattı. OVP’nin bu yıl 160.5 milyar olacağını tahmin ettiği ihracatın önümüzdeki 3 yılda 43 milyar dolar artarak 203.4 milyar dolara ulaşması hedefl eniyor. Sonraki 6 yılda ihracatın, hangi planla 300 milyar dolar daha artacağının bir açıklaması yok. 

Sıcak paraya teslim hormonlu büyüme politikaları, ekonomiyi tıkanma noktasına getirdi. Türkiye’nin potansiyel büyüme hızı, bu politikalar yüzünden gerilemeye mahkum oldu. Şimdi yüzde 4 büyümeyi başardığında bayram eden ve bunu ancak yüksek cari açıklarla gerçekleştirebilen kırılgan ve tıknefes bir ekonomiye sahibiz. Bu yüzden OVP’de yer alan hedefl er geçmiş dönemlere göre çok mütavazı olmasına rağmen, bugün için çok iyimser hedefl er. Bu mütavazı hedefl erin bile gerçekleşme şansı düşük. 

Bu hedeflerin gerçekleşmemiş olması da bir sürpriz olmayacak zaten. Tabloda OVP macerasının başarı karnesini görüyorsunuz. 2006’dan beri süren 8 yıllık OVP uygulamasında bırakın hedefl erin tutturulmasını, çoğu zaman gelişmenin yönü bile tutturulamamış. 

Kaldı ki , iki günde 20’den fazla kişinin öldürüldüğü, sokaklarına tanklar inmiş, Doğu-Güneydoğu toplumunun devletten böylesine duygusal bir kopuş yaşadığı ateş topuna dönmüş bir ülkede hedeflerin ne anlamı var, ne de tutturulma şansı.

ismet-022.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar