Yeni teşvik tedbirleri geliyor
Ekonominin ana sorunu, özel sektörün sanayi yatırımlarının yavaşlaması. Sanayi yatırımlarının yavaşlamasının arkasında, terörün yarattığı moral bozukluğu var, ihracat imkanlarının daralması var. Mevcut kapasiteler şimdilerde iç talebe dönük kullanılıyor. İhracatta kıpırdanma olmadan yeni kapasitelerin yaratılması güç.
Bir başka önemli nokta, mevcut kapasiteye göre talebin küçülmesi sonucu, sanayide kârlılık oranlarının gerilemesi. Sanayide öz sermaye kârlılığının çok düşük olması karşısında girişimci sanayiden uzaklaşıyor. Gayrimenkul yatırımı kısa sürede daha çok getiri sağlıyor.
İşte bu ortamda hükümetin sanayide yatırımları harekete geçirmek için yeni politikalar geliştirmesi önem taşıyor.
Hükümetin çok yönlü teşvik uygulamalarını başlatacağı anlaşılıyor. Başbakan Yardımcısı Canikli “Yeni Teşvik Paketi” ile ilgili bilgiler verdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri olmak üzere geri kalmış bölgelerde “Yatırımları Teşvik” için yeni bir paketin hazırlanmakta olduğunu açıkladı. Bunlar hükümet gündeminde ekonominin öne çıkmaya başladığının işaretleridir.
Geri kalmış bölgelerde, özel sektörle ortak yatırımlar gerçekleştireceği, yatırımlar başarıya ulaştıktan sonra ortaklıktan ayrılacağı belirtiliyor.
Devlet ortak olsun olmasın gelişmekte olan bölgelerde yapılacak yeni yatırımlara devletin satın alma garantisi vereceği açıklandı. Bakan, devletin yılda 20 milyar TL dolayında tüketim malı satın aldığını, bu alımların geri kalmış bölgelerdeki üreticiler için önemli bir pazar oluşturacağını söylüyor.
Teknoloji yoğun belli üretim kollarında ekonomik büyüklükte yatırım yapacaklara, yatırım yeri tahsis edilecek. Ucuz enerji verilecek. Vergi muafiyeti tanınacak.
Başbakan Yardımcısı Canikli’nin açıkladığı yeni teşvik tedbirlerinde vergi teşviklerinin ağırlık taşıdığı görülüyor.
Damga vergisi istisnası ve harç istisnası yaygınlaştırılıyor. Yatırım yapılacak arazilere vergi istisnası getiriliyor. Şirketlerin kuruluşu kolaylaştırılıyor. Yabancıların ve Suriyeli sığınmacıların çalışma şatları düzenleniyor. İslami sermayenin girişini teşvik için vergi düzenlemeleri yapılıyor.
Başbakan Yardımcısı Canikli, “ekilmeyen arazilerin 3’üncü şahıslara kullandırılması için” yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti. Ekilmeyen araziler devlet tarafından kiralanarak, bu arazileri işleyecek olanlara verilecek.
Atıl, ekilmeyen arazilerin değerlendirilmesi halinde tarımsal üretimde 17 milyar liralık artış bekleniyor.
Başka ülkelerde Türk girişimcilerin arazi kiralanması teşvik edilecek. Özellikle yağlı tohum ve pamuk üretiminin başka ülkelerde gerçekleştirilmesinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor. Önemli olan politikaların bir bütünlük içinde kısa sürede uygulamaya konulmasıdır.