Yeni "yeni dünya"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

 

BRIC ekonomileri yavaşlayacak, Batı ekonomileri yeniden yükselişe geçecek ve yeni devler yükselecek.
Bu yeni devler arasında Çek Cumhuriyeti, Polonya, Güney Kore, Nijerya, Endonezya ve Türkiye ön plana çıkacak.
Gallup 2011 anketine göre Amerikalıların yüzde 52'si dünyanın en büyük ekonomisinin Çin olduğunu düşünüyor. Tabi ki bu doğru değil. Çin ekonomisi hala ABD ekonomisinin yarısından küçük. Ya da ortalama bir Çinlinin geliri, ortalama bir Amerikalının gelirinin onda biri kadar.
Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olarak algılanmasının en büyük nedeni 1998 yılından bu yana her yıl ortalama yüzde 10 büyümüş ve yaşanan krizlere rağmen büyüme oranının yüzde 8'in altına düşmemiş olması.

Bu tablo doğrultusunda, Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Yükselen Piyasalar ve Küresel Makro Başkanı Ruchir Sharma'nın yorumu ilginç: "Çinli liderler ekonomiyi yavaşlatmayı hedefliyorlar. Çin ekonomisinin yavaşlaması, Çin'in tedarikçisi olan ülkeleri de olumsuz etkileyecek. Özellikle de Brezilya ve Rusya gibi hammadde zengini ülkeleri. Bunun batı iş dünyası ve tüketici güveni üzerindeki etkileri ise olumlu olacak."
Yeni yayımlanan "Breakout Nations: In The Pursuit of the Next Economic Miracles" isimli kitabında küresel ekonomide dikkat çekmeye başlayan "yeni ekonomik mucizeleri" anlatan Sharma, bir bakıma yeni "yeni dünya"yı tanımlıyor.
Cnbc-e Business'de yer alan makalesinde George Orwell'ın "Şu anda kazanmakta olan, her zaman yenilmez görünecektir" sözlerini hatırlatan Sharma, Çin'in çok uzun süredir büyüyen ekonomisi sayesinde, batı dünyası tarafından yenilmez olarak algılandığını söylüyor.

Oysa Sharma'ya göre;

. Çin'in dev olarak algılanması önümüzdeki dönemde sona erecek. Çin'e yönelik daha gerçekçi bir algılama hakim olacak.

. Çinli liderlerin ekonomiyi yavaşlatma hedefleri, Çin'in tedarikçisi olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Özellikle de Brezilya ve Rusya gibi hammadde zengini ülkeleri. Rusya ekonomisinde büyüme yüzde 8'lerden yüzde 4'lere geriledi. Brezilya'nın büyüme oranı ise yüzde 4'ten yüzde 3'ün altına indi.

. Çin ekonomisindeki yavaşlama aynı zamanda Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika'daki petrol diktatörlerini de olumsuz etkileyecek.

. Bu gelişmelerin batı iş dünyası, tüketici güveni ve nakit akışı üzerindeki etkileri ise olumlu olacak. Bu da batıdaki büyüme beklentilerini yukarı çekecek.

Yeni devler
Sharma, Çin'in yavaşlamasıyla birlikte, küresel ekonominin yeni devlerin yükselişine sahne olacağını ifade ediyor. Geleceğin yükselen ülkelerini belirlemek için, her ülkenin hikayesine ayrı ayrı bakmak gerektiğini ifade eden Sharma, öne çıkacak bir kaç temel örneği şöyle sıralıyor:

. Bir zamanlar yabancı yatırımcıların ziyaret bile etmediği Afrika ülkeleri önümüzdeki dönemin yükselen devleri arasında olacak. Bunların başında Nijerya geliyor.

. İmalat sektörünün ekonomik büyümeyi ne derece önemli şekilde etkileyebileceğini gösteren Güney Kore, hızlı büyümesine devam edecek.

. Polonya ve Çek Cumhuriyeti de oldukça güçlü konumda olan ülkeler arasındalar. Bunun başlıca nedeni ise borç krizi yaşanan Avrupa ekonomisinde, finansal sorumluluk örneği sergileyebilmiş olmaları.

. Trilyon dolarlık ekonomiler kulubüne katılacak diğer iki ülke ise pazar ekonomisine sahip iki müslüman ülke: Türkiye ve Endonezya.

ABD yeniden yükselişe geçecek

Sharma'nın dikkat çektiği bir diğer konu da ABD ekonomisi. ABD'nin kriz sonrasında, yüksek borçtan dolayı stagnasyon yaşayan 90'ların Japonya'sını andırdığını söyleyen Sharma, yükselen ekonomilerin yavaşlaması ile bu durumun değişeceğini düşünüyor.

ABD ekonomisinin Japonya'dan farkı, kriz sürecinde de inovatif ve esnek yapısını korumuş olması; genç düşüncelere ve yeteneklere açık olması ve rekabetçi bir dövize sahip olması.
Boston Consulting Group tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen "Made in America, Again" (Yeniden ABD Malı) isimli rapor, ABD imalat sektörünün yeniden eski günlerine geri döneceğine yer veriyor. Nasıl mı? İşte raporun dayanakları: Yen sürekli olarak değer kazanıyor. Çin'de maaşlar, arsa fiyatları, ulaşım masrafları yükseliyor. BCG'ye göre bu avantajlar 2015'e kadar Çin'in rekabet avantajını ortadan kaçıracak nitelikte.
Çin'in yavaşlaması Avrupa'nın bazı bölümlerinde de olumlu etki yaratabilir. Özellikle de Almanya'da. Çünkü Almanya hem imalat sektörünü yabancı rekabetten korumayı hem de yükselen piyasalarda söz sahibi olmayı başarmış bir ülke.
Görünen o ki, önümüzdeki günlerde dengelerin yeniden değişebileceği yeni bir "yeni dünya" bizi bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar