Yeni pazar ve müşteri keşfetme başarısı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Osmanbey ve Laleli’li tekstil-konfeksiyoncularının dernek yöneticileri “Bavul ticareti” nde Afrika pazarında önemli bir gelişme yaşadıklarını, Türkiye’ye gelip tekstil-konfeksiyon alanların içerisinde Nijerya, Somali ve Sudanlıların sayıların hızla arttığını açıklıyorlar. Resmi ticarette
de artış olduğunu söylüyorlar.
2012 yılı Ocak ayı tekstil konfeksiyon ihracat rakamları da tekstil konfeksiyon üreticilerinin bazı pazarlarda uğradıkları kaybı, yeni pazarlara yönelerek ve yeni müşteri edinerek başarılı bir şekilde azalttıklarını ortaya koyuyor. Afrika pazarındaki gelişme de bu açıdan geleneksel Avrupa pazarlarındaki gerilemenin bir bölümünü karşılayıcı bir sonuç yaratıyor. Aynı şekilde Rusya pazarındaki “Bavul ticareti” gerilemesinin bir bölümü de Afrikalılarca kapatılıyor.
2012 yılı Ocak ayı tekstil ve konfeksiyon ihracat verileri, önemli pazarlarda gerilemeyi ortaya koyarken, Afrika dahil yeni pazarlarda artışların bu gerilemenin oranını düşürdüğünü gösteriyor.
Hazır giyim-konfeksiyon ihracatında ilk onda yer alan ülkelerin 9’u Avrupa ülkeleri, biri ise Amerika. Bu ülkelere 2011 Ocak ayı ihracatımız 1 milyar 57 milyar dolarken, 2012 Ocak ayında yüzde 9 gerileyerek 945 milyon dolara gerilemiş durumda. Tekstil ihracatında da ilk on içersinde Amerika ve İran dışında 8 Avrupalı ülke yer alıyor ve geçen yılın ocak ayında 341 milyon dolarlık ilk on ülkeye ihracatımız, bu yılın ocak ayında yüzde 6.5 gerileme ile 319 milyon dolara inmiş durumda.
Afrika ülkelerine ihracatımızda ise önemli artış oranları gözleniyor. Türkiye konfeksiyon ihracatında ilk 20 içersindeki Libya’ya konfeksiyon ihracatımız geçen yıl ocak ayına göre yüzde 152 artışla 12 milyon 819 bin dolara, Cezayir’e ihracatımız yüzde 158 artışla 11milyon 289 bin
dolara, Suudi Arabistan’a ihracatımız da yüzde 75 artışla 11 milyon 289 bin dolara yükselerek büyük artış gösterdiğini görüyoruz.
İlk 50 içersinde yer alan Afrika ülkelerine ihracatlarımızda geçen yıl ocak ayına göre yine artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Tunus’a resmi konfeksiyon ihracatımız yüzde 81 artarak 4.6 milyon dolara, Ürdün’e ihracatımız yüzde 109 artışla 1 milyon 907 bin dolara yükselmiş durumda. Tekstil ihracatı alanında da yine Afrika ülkelerine resmi ihracat rakamlarında yüksek artışlar olduğunu görüyoruz. Ayrıca, OSİAD ve LASİAD yöneticileri bavul ticaretinde de önemli artışlar olduğunu bilgisini veriyorlar…
Oysa, toplam hazır giyim konfeksiyon ihracatımız 2012 Ocak ayında bir yıl öncesine göre yüzde 4.2 kayıpla aylık milyar dolar seviyesinin altına inerek 980 milyon dolara gerilemiş durumda. Toplam tekstil ihracatımızda yüzde 3.5 gerileyerek 39 milyon 195 bin dolarda kalmış.
Bu rakamlar henüz geleneksel Avrupa pazarındaki ülkelere ihracatımızın altında kalsa da, o alandaki gerilemeyi tam karşılamasa da Afrika ülkelerine tekstilkonfeksiyon ihracatımızda çok hızlı artışlar olduğunu ortaya koyuyor…
Türk tekstil-konfeksiyon üreticilerimiz geleneksel Avrupa pazarlarında daralma ve olumsuzluklar yaşarlarken, bir yandan bu pazarda tutunmak için yeni çalışmalar yapıp, en az kayba uğrarlarken, bir yandan da Afrika gibi pazarlarda önemli gelişmeler elde ediyorlar. Ortaya çıkan Ocak 2012 tekstil-konfeksiyon ihracat tablosu da bunu doğruluyor. Sektör temsilcileri eski pazarda ez az kayıpla tutunurken, yeni pazarlar elde edip yeni müşteriler ediniyorlar…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar