Yeni Orta Vadeli Program hazırlığında özel sektör de yer almak istiyor...
2006 yılında ilki hazırlanan üç yıllık dönemleri içeren OVP'lerin 2018-2020 yıllarını kapsayan 13’üncüsünün ilk yılının içerisindeyiz. Programlardaki sapmalar son dönemde artıyor. Bu nedenle OVP'nin hazırlık aşamasında özel sektörün yer alma isteği artıyor. 2O18 yılı hedefleri ve ilk yarı sonuçlarıyla bu konuyu ele alırken özel sektörün OVP’nin hazırlığına katılma taleplerini de dile getirmek istedim.
Ülkemizde üç yıllık Orta Vadeli Programlardan (OVP) ilki 2006-2009 yıllarını içerir şekilde hazırlanıp yayınlandı. O günden bu yana 2018-2020 dönemini içeren 13'üncüsünün ilk yılını yaşıyoruz. OVP'ler, gelecek üç yılda makro ekonomik beklentileri ortaya koyarak iş dünyasına yıl yıl büyüme, enflasyon, ödemeler dengesi istihdam, kamu maliyesi konularını içeren makro ekonomik hedeflerle yol gösterici olmayı amaçlıyor. Geriye dönüp baktığımızda hedeflere ilk yıllarda daha yaklaşıldığını, son yıllarda hedeflerden sapmaların arttığına tanık oluyoruz.
OVP’de 2018 yılında büyümenin yüzde 5.5, on beş yaş üzeri nüfusün işgücüne katılma oranının yüzde 53.4, istihdam oranının yüzde 47.8, işsizliğin yüzde 10.5, enflasyonun yüzde 7, kişi başına milli gelirin 11 bin 250 dolar, cari açığın 40 milyar dolar, cari açığın GSMH’ya oranının yüzde 4.3, ihracatın 169 milyar dolar, ithalatın 237 milyar dolar dış ticaret açığının 68 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71.3 olması hedefleniyordu.
2018 yılı için şu anki rakamlar ise şöyle: İlk çeyrek büyümesi yüzde 7.4, iş gücüne katılım mayıs ayında yüzde 52.4, istihdam oranı yüzde 47.1, işsizlik yüzde 10.3, mayıs sonu itibarıyla 12 aylık ihracat 162.1 milyar dolar. İthalat 249.1 milyar dolar, dış ticaret açığı 87.1 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılaması yüzde 65, enflasyon haziran itibariyle yüzde 15.39.
Son günlerde iş dünyası temsilcileriyle yeni dönemle ilgili beklenti sohbetlerimde sık sık OVP konusu gündeme geliyor. Söylenenlerin özeti şöyle:
“OVP bizim için yol gösterici bir plan ve programdır. Yalnız bizim için değil, toplumun bütün kesimleri için yarın beklentilerini ortaya koyar. OVP’lerdeki hedef şaşmaları yol göstericiliğini olumsuz etkiliyor. OVP hazırlıklarına özel sektör örgütleri TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD ve sendikaların katılmasıyla daha sağlıklı hedeflerle, OVP hazırlanıp yayınlanması mümkün olacaktır. Kamu kadar özel sektör için de önemli olan hedeflerin sapmaması. Hedeflerin belirlenmesi aşamasında özel sektörün katkısı, programdaki sapmaların azalmasını sağlayacaktır.”
OVP'yi bugüne kadar hükümet bütçeye uyumlu şekilde hazırlıyordu. Şimdi bütçeyi Cumhurbaşkanlığı hazırlayacak. OVP’nin yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümeti tarafından hazırlanması bekleniyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önemle hazırlık yaptıklarını açıkladı. Bu nedenle 2018 yılı OVP hedefleri ve şu anki sonuçlarını ele aldım. İş dünyasının, hedefe daha iyi ulaşılması için OVP hazırlığında özel sektör temsilcilerinin yer almalarının iyi olacağı yolundaki düşüncelerini de paylaşmak istedim.