Yeni kuşak sanayicinin Kayseri’ye bakışı
Geçtiğimiz günlerde Kayseri’nin önemli yatırımcılarından olan Başyazıcıoğlu ailesinin yeni kuşak temsilcilerinden Mahmut ve Murat Başyazıcıoğlu’nu ziyaret ettim. Kentin öne çıkan firmalarından oldukları için hem Kayseri’de neler oluyor hem sizler neler yapıyorsunuz diye sordum.
Önce bu yıl hayata geçirilen Kayseri’nin ilk otel-AVM projesi ile başlayalım istedim sohbetimize. Bu projenin hayata geçmesi için 130 milyon liralık yatırım yapıldı. BYZ Garage AVM ve Ommer Otel Mart ayından bu yana hizmet vermeye başladı. Ben özellikle otel üzerinde durmak istiyorum. Bugüne kadar Kayseri’nin 5 yıldızlı olarak hizmet veren tek oteli Hilton idi. Dışarıdan gelen misafirlerimize ülkenin en önemli kentlerinden olmasına karşılık Kayseri’nin bir tek 5 yıldızlı oteli olduğunu çoğu zaman anlatmakta zorlanıyorduk. Bu anlamda Başyazıcıoğlu’nun 5 yıldızlı otel yatırımı kentte önemli bir boşluğu doldurdu. Otelin ismini düşünürken babaları Ömer Bey’in ismi üzerinde çalışılmış. Ommer’deki ikinci m harfi de Mahmut ve Murat beyi temsil ediyor. Bu yatırım devamında diğer yatırımcıları da harekete geçirdi desek yanlış olmaz. Kayserili işadamı Süleyman Çetinsaya’nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Doruk Yat. Ve İnşaat AŞ tarafından yapımı sürdürülen Radisson Blu Oteli, kentin üçüncü 5 yıldızlı oteli olacak. Otelinin 2014’ün ilk çeyreğinde açılması bekleniyor.
‘Kayseri’de artık sanayiden çok hizmet sektörüne yönelik yatırımların hız kazanmasının kent için iyi mi, kötü’ olduğunu sorduğum Mahmut Başyazıcıoğlu, Kayseri’nin ticaret ve sanayi kenti olduğunu ama hizmet, turizm ve sağlık alanındaki gelişmeler olumlu değerlendirilirse bu yöndeki çalışmaların kentin gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti. Turizm sektöründe Kayseri’nin henüz bir varlığından söz edilemeyeceğinden bahseden Başyazıcıoğlu, bunun için uzun süreçler ve sabır gerektiğini söylüyor. İlin Kapadokya’ya yakınlığının şimdiye kadar sadece hava trafiğine katkı sağladığını, Erciyes Dağı ile entegrasyonunun sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini düşünüyor. ‘Kayseri’nin sanayideki geleceğini nasıl görüyorsunuz’ dediğim Mahmut Başyazıcıoğlu, ‘ilin iyi hazırlanmış bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu’ belirterek, farklı ve katma değerli üretimler için harekete geçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Kayseri’nin önemli sorunu olan şirket bölünmeleri ve şirketlerdeki kuşak çatışmaları konularında da bir şeyler yapılması gerektiğini söyleyen Başyazıcıoğlu, “Çok ortaklı, özel bir üretimin yapıldığı, 10 bin kişinin çalıştığı bir işletme neden Kayseri’de kurulmasın. Önce hayal etmemiz lazım. Kayseri’de bu hayali gerçeğe dönüştürecek her türlü altyapı zaten var” diyor. Geleneksel işlerin her zaman tutacağını aktaran Mahmut Başyazıcıoğlu, Kayseri’nin bu yöndeki işlerine de sahip çıkması gerektiğini söyledi.