Yeni kalkınma modeline ihtiyaç ve araştırmanın önemi
TÜSİAD-SEDEFED tarafından İzak Atiyas ve Ozan Bakış’ a hazırlatılan 6 sektör verilerini içeren “İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri raporu” yayınlandı. Tevazu ile sunulan bu tür araştırmalar ekonomide karar alıcılara yol gösterici olacaktır.
Son dönemde ülkemiz ekonomisinde bir tıkanma olduğu ve yeni bir kalkınma modeliyle üretimimizi, istihdamımızı, ihraç ürünleri kalitemizi, ürünlerimizin katma değerini artırıcı çalışmalara ihtiyaç olduğu, bu çalışmalarla ekonomimizi ve büyümemizi yeniden ivmelendirebileceğimizi birçok işadamımız ve bilim adamımız altını kalın çizgilerle çizerek söylüyor. Bu konuda görüş ortaya koyanlar, ekonominin geneli ve sektörlerin özelini ortaya koyan araştırmaların gerekliğini de ortaya koyuyorlar.
Sedefed ve Tüsiad tarafından altı sektörde 20’den fazla işçi çalıştıran kuruluşlar üzerine Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu direktörü İzak Atiyas ve Ozan Bakış tarafından hazırlanan “İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri Raporu” yayınlandı.
Rapor Gıda-içecek, Tekstil, Giyim, Ana metal, B.y.s. Makine Ekipman ve Motorlu kara taşıtları sektörlerinde 20’nin üzerinde işçi çalıştıran firmalarda verimlilik, büyüme hızı, sektör düzeyinde verimliliğin dağılımı ve ihracatta rekabetçilik alanlarında değerlendirmesini yapıyor.
20’den fazla istihdam esas alındığı için, çalışma 300 bin firmanın yüzde 8’ini 24’binini kapsamı içerisine alıyor. Ancak bu firmalar katma değer açısından yüzde 90’lık bir üretim ağırlığı taşıdığı için önemli de belirtiliyor.
Araştırmada TÜİK ve BM Dış Ticaret verilerinden yararlanılarak sektörler giriş çıkış istatistikleri, verimlilikleri işgücü verimliliği ve toplam faktör verimliliği, ihracatta rekabetçilik, ihracat ithalat yelpazesinin özellikleri, Ar-Ge ve Bilgi temelli yatırımlar açısından değerlendirilerek, kıyaslama tablolarıyla bir arada sunuluyor. Raporu hazırlayan araştırmacılar 2006-2011 dönemi verilerine dayanan çalışmanın gelecek dönemde de sürdürmek istediklerini belirtirken, 10 yıllık veri tabanına ulaşıldığında, sapmaların çok daha az olacağını, daha önemli tablolar ortaya koyulabileceğinin altını çiziyorlar.
Her ne kadar araştırmayı takdim ederlerken ”Kuşkusuz burada önerilen göstergeler tekil sektörlerin dinamiklerini anlamak ve yorumlamak için yeterli değildir” diye tevazu içerisinde davransalar da , çalışma bir başlangıç çalışması olarak önemli bilgiler sunuyor. Sürdürülecek bir çalışma olarak ilerde daha da önemli olacak özellikler içeriyor.
İzak Atiyas, raporu takdiminde uluslararası bazı konular ile sektörler de yer alan araştırmaların bizde de yapılması gerektiğini belirtti. Amerika’da 40 yaş üstündeki firmaların yenilerin 7 kat büyüklüğünde iken Çin’de 40 yaş üstündeki firmaların büyüklüğünün yenilerin sadece 2 katı olduğunu söyledi.
Dünyada son dönemde Gazeller (ceylanlar) olarak isimlendirilen, kuruluşlarının ilk üç yılında kendilerini ikiye katlayan firmalar olarak çok önemsendiğini, bizde de ceylanlar üzerine bazı çalışmalar yapılmasının da önemli olacağını belirtti.
Yeni bir kalkınma modeli ile Orta Gelir Tuzağından çıkabileceğimiz üzerine de bilim adamlarının makaleler kaleme aldığı bu dönemde, bizim dünyadaki benzer ülkelerle sektörel kıyaslamalarımızın da yer aldığı araştırmalar, ekonomi yönetimine, yeni kararlar alınırken yol gösterici olacaktır.