Yeni hükümet belli konularda ekonomi politikalarını gözden geçirecek
Yeni hükümette ekonominin kaptanı değişmedi. Çekirdek kadro değişmedi.
Ama iktidarın önündeki uzun dönem dikkate alınarak ekonomi politikalarında gözden geçirme beklenmelidir.
Gözden geçirmeye kim karar verecek: Sayın Babacan bu konuda Sayın. Erdoğan'a öneriler götürecek. Sayın Erdoğan "Evet" der ise Sayın Babacan, gereken bakanlıklara talimat verecek.
- Merkez Bankası yeni başkanı ile şimdilerde Sayın Babacan ile tam bir uyum içinde olacak. Farklı politikalar oluşturması, farklı politikalara yönelmesi olasılığı kalmadı.
- Maliye Bakanlığı, Sayın Babacan'ın tam yönetiminde. Uyumsuzluk söz konusu olamaz.
- Devlet planlama teşkilatı kapatıldı. Kalkınma Bakanlığı, Sayın Babacan'ın ofisi gibi çalışacak.
- Ekonomi konusu ile ilgili tüm bakanlıkların yönlendiricisi Sayın Babacan olacak.
Şimdi gelelim gözden geçirilme olasılığı bulunan ekonomi politikalarına:
- Seçim öncesi cari açık sorununa gereğinden fazla önem veren hükümet, şimdilerde gevşeme işaretleri verdi. Sayın Erdoğan cari açık sorununun abartıldığına işaret etti.
- Cari açık sorunu ile ilişkili olarak içeride talebi daraltıcı tedbirler gündeme gelmişti. Banka kredilerinde sınırlama, bankaların maliyetleri artırma, faiz artırımı bu tedbirlerin başlıcaları idi.
- Haziran ayı enflasyon oranı tedbirlerde gevşemeye yol açacak gibi. Talepte daralma olduğu,enflasyonun düştüğü bu nedenle talep daraltıcı tedbirlerde ve faiz artışında ısrara gerek olmadığı söylenmeye başlandı.
- Bizde dolar fiyatı düşse de yükselmeye başlasa da piyasalarda panik başlar. Unutulan bizim bir dönem dolarda 1.67 TL fiyatı gördüğümüzdür. Dolar fiyatının artmasının ihracatı teşvik edeceği,ithalatı caydıracağı umuluyordu. Seçim sonu dolar fiyatı gene aşağılara inmeye başladı.
Önümüzdeki dönemde piyasayı ilgilendiren ne tür politika değişiklikleri görülebilir:
- Hükümet öncelikle bağımsız kuruluşlar konusunu ele alabilir. Bağımsız kuruluşların yapısında değişikliklere gidilebilir.
- Bankaları rahatsız eden uygulamalarda gevşeme görülebilir.
- Sıcak para ve cari açık konusu gündemin arka sıralarına itilebilir.
- Faiz artırımı uzun süre söz konusu olmaz.
- Önümüzdeki günlerde bolca ihracat teşviki ve ithalat ikamesi söylemleri işitilecektir. Sorumlular, ihracat artışının ve ithalat ikamesinin ancak ve ancak gerçekçi kur ile mümkün olabileceğini bir süre daha anlayamayacaklardır. Veya anlayacaklardır da döviz fiyatının artışından korkmaya devam edeceklerdir.
Özet ile yaz aylarında ekonomide sıkıntı, çalkantı ihtimali yok. Hükümet belli konularda ekonomi politikalarını gözden geçirse de bu, oyuncuları üzecek bir yaklaşım şeklinde olamayacaktır. Piyasayı rahatsız etmeden rahatlatmaya dönük bir uygulama olacaktır.