Yeni federasyondan ne bekleniyor?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

"Mahmut Özgener'in yaklaşan seçimlerde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı için aday olmayacağını açıklaması kulisleri hareketlendirdi" diyebilir miyiz? Yoksa "Mahmut Özgener, kulüplerin kendisi dışındaki adaylara yöneldiğini görerek ve kendi öngörüsüyle destek bulamayacağını anlayarak aday olmadı" mı demeliyiz? Sanıyorum ikinci şık daha doğru. Her ne olursa olsun, Mahmut Özgener'in yıprandığı süreçte MHK'nın da bilerek ya da bilmeyerek aktif rol oynadığı bir gerçek. Sezon içinde yaptığımız haftalık değerlendirmelerde; pek çok kez skandal atamalardan, kronikleşen hakem hatalarından ve verilen kararların maçların sonuçlarına direkt etki ettiğinden söz ettik. Yaşanan tüm bu süreç içinde Mahmut Özgener -en azından dışarıya verdiği görüntü itibariyle- MHK'nın işleyişine ve kararlarına karışmayan bir yönetim tarzını benimsemişti. Oysa gergin geçen şampiyonluk yarışının federasyonda erozyona yol açacağı açıktı ki, bugün gelinen noktada Özgener'in ne İsa'ya ne de Musa'ya yaranabildiğini görüyoruz. Söz konusu federasyon başkanlığı olunca, Türk futbolunun cevval yöneticisi Aziz Yıldırım ilk hamleyi yapmakta gecikmedi. Kulüpler Birliği'nde teşriki mesai yaptığı ve aralarından su sızmayan dostu Göksel Gümüşdağ'ı adaylık için ikna etti. Ancak karşısında Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve Gaziantepspor'un oluşturduğu bir blok görünce muhtemelen keyfi epey kaçmıştır. Çünkü bu kulüplerin isteği Mehmet Ali Aydınlar'ın başkan olmasıydı. Netice itibariyle Göksel Gümüşdağ'ın yanında yalnız kalma tehlikesi geçiren Aziz Yıldırım, kıvrak ve akıllı bir manevrayla tarafları buluşturdu, Gümüşdağ'ı "eti senin kemiği benim" misali Aydınlar'ın yanına koydu.

Tüm bu trafik içinde futbolseverin aklındaki soru "TFF Başkanlığı kulüpler için neden bu kadar önemli?" olabilir. Elbette bu soruya da "samimi" ya da "resmiyet kokan" pek çok cevap verilebilir. Her geçen sezon baskısını hissettiren UEFA normları, "Aşkta, savaşta ve lig yarışında her şey mubahtır" şeklinde bir üçleme halini alan kupa maratonları ve har vurup harman savuran ülkemiz takımları…  Düz mantıkla yapılan "Federasyon Başkanı senden olursa şampiyonluk cepte" yorumları bırakınız kahvehanelerde, berberlerde konuşulmaya devam etsin çünkü o koltuğun ağırlığı bu tür genellemeleri pek çok kez yanlış çıkardı. Bu meselenin pek çok yönü var ve bence en önemlilerinden bir tanesi yabancı sınırlaması. Federasyon 6+2+2 kuralını getirdiğinde bunun kısıtlı bir süre yürürlükte kalacağını ve amacın oyuncu-menajer-kulüp üçgeninde kulüplerin elini güçlendirmek olduğunu açıklamıştı. Biz de o günlerde kaleme aldığımız yazılarda bu kararın bırakın kulüplerin elini güçlendirmeyi, ilerleyen dönemde daha fazla probleme, daha fazla sürtüşmeye ve daha fazla masrafa yol açacağını savunmuştuk. Bugün gelinen noktada görüyoruz ki, kulüplerimiz yabancı sayısında 10'u bile geçtiler. Üstelik bazılarının ellerinde hala "atıl kalmış" ama garanti parası "tıkır tıkır" işleyen yabancılar var. Mehmet Ali Aydınlar'ın voleybolda yabancı kısıtlamasına soğuk bakışı da hesaba katıldığında tüm yollar aynı kapıya çıkıyor. Kulislerde her geçen gün daha fazla dillendirilmeye başlanan "sınırsız yabancı", "8 yabancı", "6+sınırsız" gibi konular sanıyorum yeni federasyonun ilk görüşeceği konular arasında olacak. Mehmet Ali Aydınlar ismi üzerinde birleşilmesinde "hak hukuk gözeten" ve "doğrudan şaşmayan" karakteri en büyük etkendir. Ama bunu söylerken yabancı sınırlamasına bakışının da tali konulardan biri olduğu görmezden gelinemez. Anadolu kulüpleri mi? Onlar vasatın biraz üstündeki oyuncular için "10 milyon euro", "20 milyon dolar" gibi rakamları telaffuz ederken yapmadıkları otokontrolü şimdi yapmak zorunda kalacaklar gibi geliyor bana.

Dünyada liglerinde transfer

· Manchester United Menajeri Alex Ferguson, Tottenham'ın Hırvat yıldızı Luka Modric'in bonservis ücretinin fazla olması nedeniyle rotasını yeniden Inter'in tecrübeli orta sahası Wesley Sneijder'e çevirmeyi planlıyor. Manchester United, Hollandalı oyuncunun bonservis bedelini ödemeye razı iken, Ferguson'u Sneijder'in yüksek maaşı düşündürüyor.

· Serie A'da Roma formasıyla başarılı bir performans gösterdikten sonra transferin gözdelerinden olan Mirko Vucinic için, Premier Lig ekiplerinden Blackburn Rovers da devreye giriyor. Mirko Vucinic için Juventus ve Blackburn'un yanı sıra Tottenham'ın da girişimde bulunması bekleniyor.

· Gelecek sezon için transfer çalışmalarını sürdüren Milan, Fiorentina'nın başarılı orta saha oyuncusu Riccardo Montolivo'nun transferi için somut adımlar atmaya başladı. Floransa ekibiyle olan sözleşmesi 2012 yılında sona erecek olan Montolivo, geçtiğimiz mayıs ayında kendisine önerilen sözleşme yenileme teklifini geri çevirmişti.

· Barcelona'ya transferi gündemde olan Giuseppe Rossi için alternatif arayışlarında olan Villarreal,  Fiorentina'nın golcüsü Alberto Gilardino'nun peşinde. 2008 yılında Milan'dan transfer olan Gilardino'nun gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olan Villarreal'de forma giymek isteyebileceği konuşuluyor.

· Gamba Osaka'nın orta saha oyuncusu Takashi Usami bu yaz Bayern Münih'e gitmeye onay verdi. Japon yıldızın Gamba Osaka'nın A takımında üç yıldan az bir süre oynamasının ardından Bavyera ekibine gideceği uzun zamandır konuşuluyordu.

· Chelsea CEO'su Ron Gourlay, Didier Drogba'nın kendileri için önemli bir oyuncu olduğunu ve bırakmak istemediklerini açıkladı. Drogba'nın gideceği yönündeki spekülasyonları değerlendiren Gourlay, bildiği kadarıyla Drogba'nın takımda kalacağını ifade etti.

· Serie A takımlarından Parma, Juventus'tan kiraladığı yıldız oyuncusu Sebastian Giovinco'nun bonservisinin yarısını alıyor. Önümüzdeki günlerde kesinleşmesi beklenen anlaşmaya göre Giovinco'nun olası bir transferinde Parma'da en az Juventus kadar söz sahibi olmuş olacak.

Süper Lig'de transfer

· Fenerbahçe'nin yıllardır formasını giyen ve lakabı "nöbetçi golcü" olan yıldız oyuncu Semih Şentürk, takımı ile kontrat konusunda yeniden anlaşma sağladı. Fenerbahçe formasını 2002'den beri giyen Semih Şentürk, takımı ile 224 maçta 81 gol atarken, geçtiğimiz sezonu da 31 maçta 14 gol ile tamamladı.

· Önümüzdeki sezonun kadrosunu oluşturmaya çalışan Eskişehirspor, Almanya'nın Borussia Dortmund II takımında forma giyen Mehmet Boztepe ile anlaştı. Avrupa'da gurbetçi oyuncu arayışını sürdüren Eskişehirspor'un, önümüzdeki günlerde yeni genç oyuncuları da kadrosuna katması bekleniyor.

· Geçtiğimiz günlerde Miguel Garcia ile anlaştığını duyuran Orduspor, FC Wiener Neustadt'ın file bekçisi Saso Fornezzi'yi de kadrosuna kattı. Fornezzi, geçtiğimiz yıl takımının ligde oynadığı 32 maçın tamamında 90 dakika forma giymişti.

· Gaziantepspor, Bursaspor'da forma giyen tecrübeli orta saha oyuncusu Bekir Ozan Has ile 3 yıllık anlaşmaya vardı. Bursaspor yönetiminin kendisine haber vermeden sözleşmesinde bulunan 1 yıllık opsiyonu uzattığı Bekir Ozan Has, Gaziantepspor ile anlaştı.

· Spor Toto Süper Lig'i şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe son takviyelerini yaparak yeni sezon hazırlık kampına tam kadro girmek istiyor. Juventus'tan Sissoko, Touluse'dan Matudi ve Bordeaux'dan Alou Diarra isimlerinden birini kadrosuna katmak isteyen Fenerbahçe, istediği cevapları alamayınca tekrar Fransız yıldız Lassana Diarra'ya rotayı çevirdi.

· Geçtiğimiz sezon devre arasında İskoç ekibi Rangers'tan Miller'ı kadrosuna katan Bursaspor'un, Whittaker'dan sonra şimdi de orta sahada görev yapan Maurice Edu ile ilgilenmeye başladığı öğrenildi. Kulübüyle 2012'ye kadar sözleşmesi olan 26 yaşındaki futbolcu için Bursaspor, İskoç kulübüyle sıkı bir pazarlık aşamasında olduğu bildirildi.

· Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Samsunspor'un, Altaysporlu Burak Çalık ile prensipte anlaştığı bildirildi. Altay'da 82 lig maçında 23 gol kaydeden 22 yaşındaki Burak Çalık ile Cuma günü sözleşme imzalanacak. Başarılı futbolcu 2008 yılında Erzincanspor'dan Altay'a transfer olmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016