Yeni ekonomi yol haritası yayınlamanın günü mü?
Daha önce açıklanan programa göre bu yazının yayımlandığı gün itibariyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi programını kamuoyuna açıklayacak.
Konuyla ilgili çevreler başta olmak üzere, sokaktaki insanın dahi aklına gelen ilk soru şu: Şimdi bu açıklamanın zamanı mı?.. Biraz daha bekleyip bazı şeylerin netleşmesi gerekmez mi?...
Hemen ve işin başında söylemek gerekirse, ekonomi ağırlıklı bir yeni programa kesinlikle ihtiyaç var. YEP üzerinden henüz çok zaman geçmedi, ama YEP sonrasında köprünün altından çok sular geçti.
Her şeyden önce aylar öncesinden başlayan ve etkileri itibariyle genel seçimlerin üzerinde yankı bulan yerel yönetim seçimleri bu süreçte yerini aldı. Ekonomi ile ilgili çok önemli istenmeyen sonuçlar ortaya çıktı. Özellikle döviz ve para piyasalarında büyük sürprizler yaşandı. Bu arada dış politikanın yarattığı sıkıntılar kendini hissettirdi.
Bütün bunların hepsi artık YEP’in yeniden gözden geçirilmesini veya yenilenmesini zorunlu hale getirdi.
Ancak bugün bu açıklamalar için doğru değil. Yani zaman ve zemin uygun değil.
Neden zaman ve zeminin uygun olmadığının gerekçelerini hatırlayalım.
- Hazine ve Maliye Bakanının açıklayacağı konuların çok önemli olması nedeniyle gündeme oturması beklenir.
- Üzerinden 10 gün geçmiş olmasına rağmen henüz sonuçlanmayan ve sonuçları da sanki çok uzun süre tartışılacak olan yerel yönetim seçimlerinin en azından şimdilik netleşmesini beklemek gerekir. Bütün kamuoyu seçimlere kilitlenmişken, yabancılar ve finans çevreleri bu gelişmeleri izlerken, hatta dolar bile yüzünü seçimlere çevirmişken açıklama yapma kamuoyunda yeterli karşılık bulamayabilir.
- Kamuoyunda ve siyaset çevrelerinde çok ciddi bir Bakanlar Kurulu üyelerindeki değişikliği de görmek lazım. 4 ila 8 arasında değişen Bakan toto sonuçlarını almadan bu açıklama zayıf kalabilir.
- Kaldı ki yeni ekonomi programı içinde yer alacak Bakan veya Bakanlar da değişecekse o zaman zaten bunu beklemek şart.
- Bir o kadar önemli olan konu da bürokrasi ile ilgili değişiklik beklentileri. Bu hükümetin bürokrasisinin yetersizliği herkesçe kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı tarafından en üst perdeden dile getirilmeye devam eden bürokratik oligarşi varlığını sürdürüyor. Özellikle ekonomiyle ilgili bürokraside değişiklik veya takviyelerin tamamlanması gerekiyor. Ki ona göre yeni açıklanacak ekonomi programını anlayacak ve uygulayacak ekip şekillenmiş olsun.
- Bir başka önemli konu da böyle bir programın öncelikle iş dünyasında ve temsilcisi konumundaki STK ve meslek örgütleri bünyesinde tartışılması hususudur. Böylesine reel kesimi ilgilendiren kararlarda bilgi ve pay sahibi olmaları beklenir.
- Aynı şekilde hükümetin bilgi ve görüşüne başvuracağı başka mahfiller olduğu da açıktır. Bunlar; iş dünyası, üniversite ve siyaset içerisinde geçmişte bulunan veya halen bulunmakta olan kişilerdir. Ortak aklı bulmak ve daha geniş kesimlere benimsetmek adına bu adımların atılması çok önemlidir.
Bu görüşme ve araştırmalar yapıldıktan sonra Hükümet siyasi sorumluluğunu alır ve kamuoyuna açıklar. Artık bundan sonra da günübirlik değişiklikler yapılmaz. Örneğin; vergi konusundaki yeni istisna ve muafiyet uygulamalarının artık yapılmayacağı yönündeki açıklamaların da altında kalınmaz.
Bundan sonra 4 yılı aşkın süre seçimlerden bahsetmeyeceğimize göre ekonomi ile ilgili yeni programa biraz zaman ayıralım, tartışalım, paylaşalım. Bu ülke için en uygun ve elzem olanı devreye sokalım.
Gerçekten de hepimizin aynı gemide olduğumuzu unutmayalım. Türkiye gemisini batırmadan güvenli rotamızda ve uyumlu ekiple yolumuzu alalım.