Yeni dönemin iki ihalesi
Son dönemde yeni dönemin iki ihalesi sonuçlandı. Bunlardan birisi önceki gün gerçekleşen eğitimde önemli teknolojik değişim sağlayacak proje bütününün içersinde yer alacak 347 bin akıllı tahta ve 41bin yazıcı alımıyla ilgili projeydi. Diğeri ise dün gerçekleşen İstanbul turizmine 1 milyonluk et katkı sağlayacağı iddia edilen Haliç Yat limanı projesi ihalesiydi. Bu ihale ile son dönem kamuda gerçekleşen ihale sayısı 10’a yükseldi. Yatırım tutarmarı da 40 milyar dolara yaklaştı.
Bunlara neden yeni dönem ihaleler diyorum. Fatih projesi eğitimde teknoloji kullanımını esas alan ve Milli Eğitim Bakanlığı teknoloji alanına yatırama önemli bir bütçe ayırıyor. Önceki gün gerçekleşen Data Teknik—Boğaziçi- Akçadağ Ortak Girişim Grubu 347 bin 367 akıllı tahta ihalesini verdiği 1 milyar 319 milyon liralık en düşük teklifle kazandılar. İhalenin yazıcılarla ilgili bölümünü ise 240 milyon 875 bin liralık en düşük teklif sahibi Oyak Teknoloji kazandı. Buna ilabeten Fatih projesi içersinde 11 milyon tablet alınacak ve her yıl buna 2 adet eklenecek. Bakanlığın bu konuda ayırdığı bütçe ise 6 milyar 600 milyon lira. Bu yatırımlar eğitimde yeni dönemde farklılaşmanın ve teknoloji kullanımının müjdesini veriyor.
Dün gerçekleşen Haliç Yat limanı ve kompleksi projesi ihalesini ise 1 milyar 346 milyon dolarla en yüksek teklifi Sembol Uluslararası Yatırım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu verdi. İhale sonucu Bakan Binali Yıldırımın onayına sunulacak. 4 yılı inşaat 45 yılı işletme 49 yıllık yap-işlet-devret projesinde 70 yatlık iki marina, 5 yıldızlı 400 ‘er oda kapasiteli iki otel, turistik dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence merkezleriyle otopark ve cami yer alacak.
İhalede en yüksek teklifi veren Ortak Girişim Grubundan Fettah Tamince projenin yüzde 20-25’i grubun öz kaynaklarından olmak üzere 1milyar liralık bir yatırımla gerçekleşeceğini ve İstanbul’a örnek bir turistik merkez kazandıracaklarını öne sürdü. Tesisin İstanbul’a gelen turist sayısında ilave 1 milyon artış sağlayabileceğini, bu konuda iddialı olduklarını belirtiyor. Son yıllarda kültür sanat etkinlikleri ve kongrelerle turist sayısında önemli artış kaydeden İstanbul’a bu proje ile turizm alanında farklı bir ivme kazandırılmasının mümkün olacağı iddia ediliyor. Bu nedenle bu de yeni dönem turizmine katkı sağlaacak farklı bir ihale olarak görülüyor.
Bu turizm ve eğitim alanlarındaki farklı iki ihalenin eklenmesiyle, daha önce gündeme gelen 8 büyük ihale ile kamunun ihale protföyü yaklaşık 40 milyar doları buluyor. Son iki ihale dışındaki diğer ihalelerde Galataport 702 milyon dolarlık, 3. Köprü Yap-işlet-devret modeliyle 22.2 milyar euro, Başkent doğalgaz 1.2 milyar dolar, Seyitömer termik santralı devri 2.2 milyar dolar, AÜnkara şehir hastaneleri 319 milyon lira, İstanbul İzmir Otoyolu 22 yıl 4 aylık işletme hakkıyla tahmini 6-6,5 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.