Yeni diplerle birlikte orta vadeli yeni fırsatlar...

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Alper Koç / Yatırım Finansman Menkul Değerler

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününden itibaren gerek ABD, gerekse Avrupa ülkelerinden gelen negatif haberler, tüm dünya piyasalarını bir kez daha sarstı. ABD'de son gelen 4. çeyrek GSYH verisi, yüzde 6.2 olarak revize edildi. Açıklanan birçok gösterge, birinci çeyrekte daralmanın daha keskin olacağını gösteriyor. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan AB'ye üye ülkeler toplantısında Doğu Avrupa ülkelerine destek çıkmadı. Bu ülkelerin yardım taleplerinin reddedilmesinden sonra dünyada likit para, bir kez daha güvenli liman olarak gördüğü dolara yöneldi. Öte yandan Japonya'da da geçtiğimiz günlerde açıklanan büyüme verileri, orada da negatif yönlü beklentileri iyice artırdı.

Tüm bu gelişmeler sonrasında DJI endeksi 6700, S&P endeksi 699, DAX endeksi 3690, Nikkei endeksi de 7200'lere kadar düşerek son yılların en düşük noktalarını gördüler.

Geldiğimiz noktada; 2007 senesinin 3. çeyreğinde dünya piyasalarında başlayan devasa düzeltme süreci daha ne kadar devam edecek sorusu tüm dünyada kitlesel katılımcıların kafasını meşgul ediyor. Merkez ülkelerin piyasalarına bakarsak, uzun vadeli perspektifte devasa düzeltme sürecinin belki de henüz başlarında olduklarını, daha gidecek çok yolları olduğunu söyleyebilirim. Ancak gelişmekte olan piyasalar içerisinde başta Latin Amerika Ülkeleri olmak üzere, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkeler, çok uzun vadede olumlu yönde ayrışma yaşayabilecek ülkelerin başında geliyorlar.

Peki, içinde bulunduğumuz devasa düzeltme sürecinde, yakın dönemde düşüşlerin devamı gözüküyor mu? Son günlerde üst üste gelen negatif haber akışları, kitlesel katılımcılarda travma üstüne travma yaratırken negatif sentiment, son dönemlerin en yüksek seviyesine çıktı. Oysa DJI endeksi, son günlerde gelen negatif verileri, 1988 senesinde 2000 seviyesinden 14.000'li seviyelere kadar süren yükselişin yüzde 61.8'lik geri alış seviyesi olan 6500- 6600'lü rakamlara çok yaklaşırken fiyatlamaya devam ediyordu. Bunlar yaşanırken, ons altın, geçtiğimiz günlerde yeni bir spekülatif hareketle 1000 USD seviyesini görüp 920 USD'lere kadar gevşeyerek, orta vadeli çoklu tepe ihtimalini düşündürmüş oldu. Öte yandan petrol fiyatlarında orta vadeye yönelik taban oluşumu sürecinin, 40 USD üzerinde devam ediyor olması, diğer yandan dünya piyasalarında önem verilen bakır fiyatlarının aynı şekilde orta vadeye yönelik taban oluşturma süreci içerisinde olması, son düşüşlerde DJI, S&P endekslerinde oluşan negatif uyumsuzluklar, uzun vadeli düşüş trendleri içerisinde bir kaç ay sürecek orta vadeli tepki hareketlerinin çok yaklaştığının sinyallerini veriyor. DJI endeksinde 6500-6600 aralığı, daha önce de söylediğim gibi 1988 senesinde 2000 seviyesinden başlayıp 2007'de 14.200 noktalarına kadar süren yükseliş dalgasının yüzde 61.8 geri alış seviyesi olması dolayısıyla uzun vade açısında çok önemli bir destek bölgesi işlevi görecektir. Bu aralıktan ya da bu aralık üzerinden başlaması olası bir tepkinin kısa vadede DJI endeksini 7500 noktasına kadar taşımasını bekliyorum. 7500 noktasının geçilmesi, tepkinin orta vadeye yayılmasına neden olacak ve bu durumda sırasıyla 8000, sonrasında 9500'lü rakamlar söz konusu olacaktır.

İç piyasalara bakacak olursak, son günlere yaşanan satış dalgasında; IMF ve yerel seçim belirsizliklerine rağmen dış piyasalara göreceli olumlu görüntü çizen IMKB 100'de, kısa vadede bu görüntünün devamı beklenebilir. 23.000-23500 bölgesi ve daha altında 21.500-22.500 aralığı, önemli destek seviyeleri. Bu bölgelere geri çekilmelerin, önemli alış fırsatları doğurmasını bekliyorum. USD/ TL'ye baktığımızda ise, son günlerde gelişmekte olan ülkelerde dolar talebinin artması, IMF belirsizliğiyle birleşince, içeride de USD/ TL'yi 1.72'lere kadar taşıdı. 1.73-1.75 aralığı geçilmeden alım yönünde davranmak yanıltıcı olabilir.

İyimser havanın bir anda geri gelmesi, USD/TL'yi öncelikle 1.65'lere, IMF anlaşmasının yapılması halinde ise 1.50'lere kadar geri çekebilir. 1.73-1.75 aralığı yukarı yönde geçilecek olursa kısa vadede 1.85-1.90 seviyelerini görebiliriz.

Tahvil bono cephesine bakacak olursak, bu ay 03.11.2010 vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracı yapılmayacak. Arzın sınırlı kalması, dış piyasalardan kaynaklanan satış baskısının, yerli bankalar tarafından karşılanması, ayrıca Merkez Bankası'nın 19 Mart'ta yapacağı PPK toplantısında 50 baz puan indirim beklenmesi, iyimser havanın geri gelmesi durumunda, faizleri 14.5-15 aralığına kadar çekebilir. 15.70-16.00 aralığı yukarı yönde geçilecek olursa, uzun vadeli pozisyonların kapatılması uygun olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017