Yeni destekleme modeli-2
Geçen yazımızda, yeni destekleme modelinin felsefesine ve getirdiği yeniliklere değinmiştik. Konuya kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Katsayılarla, katsayıların değerleri ile ve stratejik ürünlerle farklı senaryolar oluşturmak ve ihtiyaca göre şekillenen, esnek ve katılımcı bir yapıyı ve etkili bir sistemi garanti edecektir.
İlk uygulama yılında, toplam tarla alanlarının yüzde 77’si gibi önemli bir bölümünü kapsıyor olması da ayrıca önemli.
Bu sistem ile üretici, üretime başlamadan önce hangi bölgede, hangi ürünü yetiştirirse ne kadar destek alacağını biliyor olacak.
Bakanlık kaynaklarına göre, üç yıllık üretim planlaması sonunda hububatta yüzde 12,9, baklagillerde yüzde 16,7 ve yağlı tohumlularda yüzde 21,7 oranında üretim artışı hedefleniyor. Bunun parasal karşılığı ise 2,2 milyar dolar.
Modelin esası katsayılara ve katsayı değerlerine dayanıyor
Bakanlığın paylaşımlarına göre, yeni modelde, temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri olmak üzere üç ayrı destek başlığı var. Desteklerin hesaplanmasında ‘destek katsayıları’ kullanılıyor. Her üretim yılı için bu katsayının değeri TL/da olarak belirleniyor. 2025 yılı için bu değer 244 TL.
Temel desteklerde ürünler kategorilere ayrılmış. ÇKS’ye kayıtlı olan tüm üreticilere sağlanacak. Tüm ürünlerde mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i desteklenecek.
Buğday ve arpanın yer aldığı 2. kategorideki ürünlerin katsayısı 1,3 ve 244 TL ile çarpıldığında 317 TL değeri bulunuyor. Ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay ürünlerin bulunduğu 1,5 katsayısı ve 366 TL ödeme söz konusu. Pamuk ve çeltiğin yer aldığı 4.Kategoride ise 2,25 katsayısı ve karşılığında 549 TL destek ödemesi yapılacak.
Planlı üretim desteği ise Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından planlama kapsamına alınan; arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkilerine verilecek desteklerden oluşuyor.
Bu ürünler için temel desteğe ek olarak, yine kategorilere göre belirlenen katsayılar üzerinden ödemeler yapılacak.
Su kısıtının olduğu yerlerde sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üretenlere de ayrıca ödeme söz konusu. Suyu merkeze alan planlama açısından bu önemli bir adım.
Son olarak, sertifikalı tohum ve fidan, organik tarım, iyi tarım uygulamaları gibi verim ve kaliteyi artırıcı alanlarda üretimi geliştirme desteği var.
Üretim sezonu sonunda üretim maliyetleri dikkate alınarak, belirlenen ürünler için fark ödemeleri de yapılacak.
Yeni modelin üreticiye ne getirisi ne olacak?
Stratejik ürün olarak seçilen buğdayı ele alalım. Destekleme ödemesi kalemleri şu şekilde oluşabilir:
Temel destek 317 TL + planlı üretim desteği 317 TL + su kısıtı desteği 342 TL olmak üzere, bir üreticinin tüm bu destekleme kriterlerini yerine getirmesi durumunda toplamda 634 TL destek alabiliyor. Bu değerler, 2024 yılı için mazot ve gübre desteği olarak 185 TL idi.
Bunun anlamı, yeni destekleme modeli ile bir buğday üreticisinin 3,43 kat daha fazla destek alabiliyor olması.
Bu oranın, dane mısırda 3,53 kat, ayçiçeğinde 3,55, pamukta 2,33 kat ve diğer stratejik ürünlerde de bu değerlere yakın olduğunu belirtebiliriz.
Bundan sonra yapılması gerekenler; (1) ürünlerin ve parametrelerin tanımlı olduğu bir mobil uygulamanın hızlıca geliştirilmesi ve üreticinin kullanımına sunulması, (2) konuyla ilgili ve bilgili olan herkesin üreticileri bilgilendirme seferberliği başlatması.