Yeni açılan işyerleri ilave istihdam teşvikinden nasıl yararlanacak?

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

687 KHK ile getirilen ve işverenlere büyük avantajlar sağlayan ilave istihdam teşvikinde uygulamalar netleşmeye başladı.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasında önemli bir faydası olacağını düşündüğüm 687 KHK teşvikinde ilave istihdam olan işçinin asgari ücret üzerinden tüm yasal maliyetleri işveren uhdesinde kalacağından önemli bir maliyet düşürülmesi söz konusu olacak.

Teşvik genel olarak, 2016/Aralık dönemine ilave istihdam arasa da, 2017 yılında ilk defa kurulmuş işyerleri için de bu destekten faydalanmak mümkün olacak.

2017 yılında ilk defa tescil edilmiş olan işyerlerinde 2016/Aralık ayında SGK’ya bildirim yapılmış olamayacağından, 2017 yılında tescil edilmiş olan işyerlerinde 1.2.2017 ila 31.12.2017 tarihleri arasında işe alınan ve destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı destek tutarının yarısı kadar, Kanunda öngörülen diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla işyerinin tescil edildiği tarihi takip eden üçüncü aydan itibaren bu destekten yararlanılabilecektir.

Bu teşvikten, en geç 30.9.2017 tarihine kadar 5510 sayılı Kanun kapsamında tescil edilmiş işyerleri bu destekten yararlanabilecektir.

2017 yılından önce tescil edildiği halde 2016 yılında SGK’ ya hiç bildirimde bulunmayan işyeri işverenleri, 2017 yılında SGK’ya bildirim yapılan ilk ayı takip eden üçüncü aydan itibaren destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı destek tutarının yarısı kadar bu destekten yararlanabilecektir.

Yeni açılan işyerlerinde asgari ücret desteği nasıl uygulanacak?

Uzun vadeli sigortalı kollarına tabi olarak çalışan sigortalılar için bu teşvikten yararlanılacak. 2016 yılının aynı ayında uzun vadeli sigorta kollarını içeren belge türlerinde kayıtlı sigortalılardan günlük prime esas kazancı 110 TL ve altında veya 0510, 0520 işkolu kodu ve 4, 5, 35, 36 nolu belge türleri verilen işyerleri bakımından günlük prime esas kazancı 220 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayılarını geçmemek üzere, cari ayda gönderilen uzun vadeli sigorta kollarını içeren aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için bildirilen toplam prim ödeme gün sayıları ile karşılaştırılmak suretiyle bulunacak prim ödeme gün sayısının 3,33 rakamı ile çarpılması suretiyle destekten yararlanılacak tutar bulunacak

Özellikle, 2016 yılı Aralık ayında çalışan sayısı esas alındığından yeni açılan işyerlerinin bu teşvikten ne şekilde faydalanacağında belirsizlikler vardı.

Buna göre, 01.01.2017 tarihinden itibaren tescil edilmiş veya edilecek olan işyerleri bakımından uzun vadeli sigorta kollarını içeren belge türlerinden ve 26322 sayılı kanun türü seçilerek gönderilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki kayıtlı sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları birlikte değerlendirilmek suretiyle destekten yararlanılmaya ilişkin bulunacak gün sayısının 3,33 rakamı ile çarpılması sureliyle destekten yararlanılacak tutar bulunacak.

2017 yılında tescil edilen işyerlerinde 110 TL (0510 ve 0520 işkolu kodlu ve 4, 5, 35, 36 nolu belge türleri işyerlerinde yer altında çalıştırılan sigortalılar için 220 TL) ve altında günlük sigorta primine esas kazanç bildirilmiş olunması şartı aranmadan prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları hesaplamada esas alınacak. Destekle sağlanacak indirim tutarı ise ilgili ayda verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanacaktır.

İlgili ay için verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanan destek tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019