Yazın gurbetçi yolu gözleyen pastırmacılar, kışın da kayakçı yolu bekler oldu
Daha önce bu köşede Erciyes’e yapılan yatırımlar ve devamında gelen kapsamlı tanıtım faaliyetleri ile kayak merkezinin yerli ve yabancı turistleri çekmeye başladığını ,Kayseri’nin yanı başında yer alan Kapadokya’nın da tanıtım faaliyetlerinin önemli bir parçası haline geldiğini yazmıştım. Bu yazımda ticaret ve sanayi alanında adından söz ettiren Kayseri’nin gerçek anlamda turizmle tanışmasına vesile olan bu önemli yatırımın il ekonomisine katkılarından bahsedeceğim.
Erciyes Master Planı dahilinde 2005 yılından bu yana ‘Kış Turizmi’ adına Erciyes Dağı’na yaklaşık 200 milyon euroluk yatırım yapıldı. Yatırımlar tamamlandığında toplam yatırım bütçesi 450 milyon euroyu bulacak. Böylesine büyük bir yatırımın ülke ve il turizmine katkıları noktasındaki beklentiler de her zaman yatırım tutarı kadar büyük oldu. Geçen yıl farklı illerden gelen ziyaretçilerini ikiye katlayan Erciyes, nihayet bu yıl kafileler halinde yabancı turistleri de ağırlamaya başladı. Özellikle Kapadokya ve Erciyes’i birleştiren “Kültür Kayağı” konseptiyle Benelüx ve Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışından talep görmeye başladı. Bunların yanı sıra Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden de gruplar halinde turistlere ev sahipliği yaptı. Rusya’da yapılan etkin pazarlama çalışmaları sonucunda Moskova ile Kayseri arasında başlayan charter seferleri ile Rus turistler Erciyes’e yoğun ilgi gösterdi. Gelen turistler Erciyes’te kayağını yaptı, arkasına şehir merkezinde yoğunlaşan tarihi ve doğal yapıları gördü, sonrasında Kapadokya turunu yapıp ilden ayrıldı.
Geçen kış sezonunda Erciyes’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 2 milyonu buldu. Bu yıl sezonu 30 Kasım’da açan Erciyes’in sezonu 2 milyon 250 bin ziyaretçi ile kapatması bekleniyor. Bahsettiğim gibi gelen sadece kayak yapmıyor, kent merkezine inerek geziyor, alışveriş yapıyor, kente maddi manevi katkı sağlıyor. Kayserililere turizm gibi yeni bir pencere açıyor…
Turizm gelirinin tadına bakan Kayseri esnafından bir kare aktarmak gerekirse, özellikle meşhur lezzetimiz pastırmacılara dönüp bakma gereği duyuyorum. Daha önce gurbetçi yolu gözleyen pastırmacılar şimdi de kayakçı yolu gözler oldu demiştim. Rakamlar da bu söylediğimi destekler nitelikte. Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü’ye kendi de önemli bir pastırma üreticisi olduğu için Erciyes’e gelen ziyaretçinin katkılarını görüp görmediklerini sordum. Ünlü, Erciyes Kayak Merkezi’nde yaşanan yoğunluğun Kayseri’deki pastırma-sucuk satışlarını olumlu etkilediğini ifade ederek, “Kayseri’de aylık 40 tona yakın pastırma ve sucuk satılıyor. Kayak sezonun başladığı ve bittiği 4-5 aylık dönemde pastırma-sucuk satışlarında yaklaşık yüzde 20’lik bir artış oluyor. Bu da esnafımızı oldukça memnun ediyor.Özellikle yurtiçinden Erciyes’e kayak yapmak için gelen ve şehir merkezinde konaklayan misafirler evlerine dönerken Kayseri’nin sembolü olan pastırma-sucuk almadan gitmiyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes’e yaptığı yatırımlar sayesinde Kayseri’de hemen hemen her sektör fayda görüyor. Buradan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” diyor.
Yazımı sonlandırırken kuraklığın gündem olduğu günümüzde Erciyes’in sadece kış turizmine bağlı kalmadan 4 mevsim hizmet verebilecek jeotermal turizmi gibi alanlarda da mutlaka yer alması gerekiyor. Yılın her mevsimi değerlendirilebilecek bir Erciyes için jeotermal su arayışında 2 bin 200 metreye kadar inildiğini biliyoruz. Jeotermal su arayışının olumlu sonuçlanması ile bambaşka bir Erciyes ‘i konuşacağımız, yazacağımız düşüncesindeyim.