Yazılımcılara teknik direktör lazım

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

1924 yılında zamanın milli eğitim bakanının davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve eğitim sistemimizi inceleyen John Dewey’den bize kalan en uzun miras muhtemelen küme çalışmaları oldu. John Dewey’in proje yönetimi felsefesinden gelen öğrencilerin birlikte hareket edebilme kabiliyetinin geliştirme fikri maalesef pek de faydalı olmadı. Çünkü küme çalışmaları işbirliğini geliştirmek ve öğrencilerin birlikte çalışma, koordinasyon ve iletişim kurma, süreçleri birlikte yönetebilme, planlama becerilerini geliştirmekten çok uzak bir anlayışla işletildi. Kümedeki öğrenciler olarak her birimiz evlere dağılıp diğer küme arkadaşları ile yarıştık, aynı projeyi onlardan daha iyi hazırlamaya çalıştık. Takım ruhu, ortak çalışma kültürü bizim eğitim dönemimizde maalesef aşılanmadı. 

İlköğretimi henüz bitirmekte olan oğlumdan gördüğüm izlenime göre küme çalışmalarını biraz olsun geride bırakıp, öğrencileri gruplar halinde proje geliştirme konusunda teşvik ediyoruz. Günün sonunda olan şu; daha becerikli bir öğrenci tüm işi yapmak zorunda kalıyor. Yani yine takım çalışmasını öğretmeyi başaramıyoruz. 

Bilişim dünyasında sıklıkla duyduğumuz işbirliği uygulamaları, proje yönetimi, birlikte çalışma araçları bizim çocukluktan aldığımız eğitim felsefesi içerisinde yeri yok. Takım olarak hareket edemeyince yalnızca olimpiyatlardaki takım oyunlarında başarısız olmakla kalmış olmuyorsunuz. Aynı zamanda yazılım geliştirme gibi takım çalışması gerektiren süreçli işleri başarmaktan da uzak kalmış olduk. Bu güne kadar gerek bireysel gerekse kurumsal olarak hizmet almaya çalıştığım yazılım geliştirme ekiplerinde sürekli yaşanan sıkıntıların başında bireylerin ekip çalışmasına yatkın olmayışları geliyor. Maalesef çoğu zaman da ekip içerisinden bir ya da birkaç kişinin uyumsuzluğu, ayrılması ya da ekibin hızına yetişememesi sebebiyle projeler yarım kalıyor. Türkiye’de yazılım geliştirmek için çocuklara ekip çalışmasının önemini bir an önce öğretmek, ilkokullardan başlamak üzere işbirliği uygulamalarını geliştirmek lazım. Bu eğitimi almamış grupları ise ancak onlara takım ruhunu aşılayacak ve kimi zaman da sınırlarını zorlayacak Türk işi teknik direktörler lazım. Yoksa şu anki yaklaşımlarımızla yazılım projelerinin sonunu getirmek mümkün değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019