Yazılım, yeni yabancı dil
Batılı ülkelerde 5 yaşındaki anaokulu öğrencilerine yazılım öğretmek, yani bilgisayar programı yazmayı öğretmek konusunda Google’a sorarsanız, 0.27 saniyede size 323 milyon referans sıralıyor.
Bu, şu demek:
Sadece İngilizce kaynaklarda, 5 yaşındaki çocuklara bilişim dili - yazılım öğretmek konusunda müthiş bir ilgi ve merak var. Google’ın Fransızca, Almanca, İspanyolca kaynaklarında kaç referans var acaba?
Ve neden bu konuya ilgi bu kadar arttı (bizde değil ama) Batılı ülkelerde? Çünkü, cep telefonu akıllandıkça, içine konulacak “uygulama” yazılımları çoğaldıkça, bu yazılımı ortaya çıkartmak (yazmak), apayrı bir iş dalı oldu.
Daha geçenlerde AB Dijital Gündem (bilgi ve iletişim teknolojileri) Bakanı Neelie Kroes açıkladı:
Halen sadece AB’de bir milyon kişi bu uygulamaları geliştiriyor. Ek olarak 800 bin kişi pazarlama, reklam ve benzeri destek sağlıyor. Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam kapısı...
Neelie Kroes, devam ediyor: 2018’e kadar uygulamacı sayısı 2.7 milyona, destekçi sayısı 2.1 milyona çıkacak.
Etti mi yaklaşık 5 milyon? Bütün bu faaliyetin yaratacağı değer 63 milyar Euro’yu bulacak. Bu, sadece AB’de. Bunun bir de Kuzey Amerikası, Asyası v.s. var.
Bilişim yazılımı, yenilikçiliğe en açık alan. Bunu, sürekli değişen telefonlarla, televizyonlarla bizzat yaşıyoruz- farkında olmadan... Bunca hızlı bir konuyu o halde, eğitim sistemine neden koymayalım? Neden, gençlere bilişim yazılımı öğretmeyelim?
★ ★ ★
Yenilikçi düşünce ve fikirleri eğer devlet adamları benimserse, bu fikirler uygulama alanı buluyor. Buna en güzel örnek Başkan Obama. Şöyle diyebilen bir lider o: “Sadece bir video oyunu satın almayın. Video oyunu yapın. En son uygulamayı indirmekle yetinmeyin. Bir uygulama da siz yapın. Uygulamayı telefonunuzda oynamakla yetinmeyin. Siz programlayın.” (09.12.2013. Bilişim Bilimi Eğitim Haftası konuşması)
ABD’de yazılımı gençlere ders olarak okutma yönünde yasal adımlar atılıyor. Tony Cardenas adlı bir milletvekili, yazılımın anaokulundan itibaren öğretilmesini sağlayacak bir yasa tasarısı hazırladı. Kongreye sunduğu tasarıya şu adı verdi: 416d65726963 6612043616e20436f646520!
Bu rakamlar ve harfl er, hexadecimal bir kod: “Amerika Program Yazabilir” anlamına geliyor (America Can Code).
Bilgi toplumu milletvekili, bilgi toplumu jargonuna ve gustosuna uygun davranmış. Bizim, buralarda bilmediğimiz, üstelik bize gayet anlamsız gelecek bir şeyi, bu MV düşünmüş, yasa tasarısına başlık olarak olarak koymuş. Tasarının içi de dolu.
İngiltere de ciddi bir adım attı bu konuda. Eylül 2014’ten itibaren 5 yaşındakilere yazılım eğitimi resmen başlıyor.
Eğitim Bakanı Michael Gove bu girişimi açıklarken Obama gibi konuştu: “Başkasının yazdığı programı kullanacağına, kendi pogramını yazmayı öğrenecek.”
Hükümet, 2014’ü “Kodlama Yılı” (Year of Code) ilan etti.
Avrupa Birliği, geçen Kasım’da yaptığı “Yazılım Haftası”nı bu yıl 11-17 Ekim’de tekrarlayacak.
Farkındalık yaratmak için. Amaç, 28 ülkede yazılımın, mümkün olan en genç yaşta öğretilmeye başlanması.
Yazılım, artık yeni bir yabancı dil... ABD’de Oklahoma ve Texas’tan sonra Kentucky ve New Mexico da, bu konuda yasal düzenleme yapıyor:
Okullarda, yazılım, yabancı dil gibi öğretilecek. İsteyen, C++ veya Java öğrenecek örneğin...