Yazılım sektöründen…
Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) Aralık 2015’te yapılan genel kurulunda başkanlığa yeniden seçilen Doğan Ufuk Güneş’i bitmeyen enerjisi ile ülkemizde yazılım sektörünün gelişmesi için çaba gösterenlerden biri olarak tanırım.
Doğan Bey'den sektöre ilişkin değerlendirme yapmasını rica ettim...
"Türk Yazılım ve Bilgi Teknolojileri sektörünü temsil eden bir dernek olarak, Türkiye yazılım pazarını büyütmek, yazılım ihracatını ve yazılım sektöründeki istihdamı arttırmak amacındayız” diyen Doğan Ufuk Güneş, yeni dönemde hedeflerinin “Türkiye’nin Bilgi ve İletişim teknolojilerinde bölgesel merkez olması ve inovatif rekabette öne geçmesini sağlamak” olduğunu belirterek başladığı değerlendirmesine YASAD’ın birçok projenin içinde olduğunu, örneğin; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak, Anadolu’da Yazılım Test Merkezi kurarak yazılımların, testlerini uluslararası bir standartta bu merkezde yapılabileceğini belirterek devam etti.
Türkiye’nin her yıl yaklaşık 60 bin bilişimde insan kaynağı açığı verdiğini hatırlatan Doğan Ufuk Güneş, şöyle devam etti:
“Üniversitelerimizden mezun olan mühendislerimiz yılda 10 bini bulmuyor. Oysa her yıl 70 bine yakın sektörümüzde insan kaynağına ihtiyaç var.
YASAD olarak vizyonumuz, ülkemizi önümüzdeki 10 yılda bilgi teknolojilerinde bölgesel merkez yaparak, dünya yazılım pazarından yüzde 5 pay almaktır.
Bugünkü dünya yazılım pazarı, yaklaşık 5 trilyon dolardır.
Ülke olarak yüzde 5 pay aldığımızda, bu 250 milyar dolar ihracat ve 1 milyon gencimize nitelikli iş imkanı anlamına gelecektir.
Ülkemiz yazılım pazarının geçtiğimiz yıl ortalama 6,8 milyar dolara ulaştığını önümüzdeki 4 yıllık istikrarlı dönemde, sektörümüz 3 kat büyüyebilecektir.
Gelecek 10 yılda Türkiye’yi bilgi ve teknoloji alanında bölgesel merkez yapmak ve 5 trilyonluk dünya yazılım pazarının yüzde 5’ine sahip olmak için çalışıyoruz.
Türk yazılım şirketlerinin 2015’te 1 milyar dolara yakın yazılım ihracatı çıtasını, İran pazarının da açılmasıyla 2016’da ikiye katlayıp 2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz...”
Ambargo nedeniyle doğal olarak teknoloji alanında eksiklikleri olan İran’ın bütün sektörlerine yönelik ihracat fırsatının ortaya çıktığına dikkat çeken Doğan Ufuk Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomi Bakanlığı’mız üzerinden ihracat heyeti düzenlemeyi ve İran’a tamamen yazılım odaklı bir ihracat heyeti götürmeyi planlıyoruz.
Resmi kurumlarımızın da desteğiyle bu aşamayı hayata geçirdikten sonra kısa ve orta vadeli ihracat hedeflerimiz için yola çıkmış olacağız.
İran’daki yazılım pazarında Türkiye’nin en büyük rakibi Amerika, İngiltere ve Almanya. Yazılımda güçlü olduğumuz alanlarda Türk şirketleri işi direkt üstlenecekler.
Bizden üstün olan yabancı rakiplerin varlığında ise şirketlerimiz işe konsorsiyum çatısı altında dahil olacak...
Yapacağımız ihracatın nitelikli ve Türkiye’ye direkt döviz girişi gerçekleştirecek yapıda olduğunu belirtmek isterim.”
Güneş, İran’ın yazılım konusundaki ihtiyaçlarını ve bu noktada Türk şirketleri için açılan ihracat kapılarını şu örneklerle anlattı: “Önümüzdeki dönemde İran’ın büyük data ihracatı konusunda önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz.
Mesela Bulut konusunda İran’a Türkiye’den büyük veri ve yazılım satışı olacaktır.
Bunun yanı sıra perakende kanalında İran’da ciddi bir büyüme kaydedilecek.
Tekstil, konfeksiyon firmaları İran’a girecek.
Bu noktada doğal olarak mağazacılık yatırımları artacak. Dolayısıyla perakende sektörüne yönelik yazılımlar önemli bir ihracat kalemimizi oluşturacaktır.
Diğer taraftan mobil finans, mobil sağlık, mobil bankacılık gibi mobil uygulamaların tüm alanlarında ciddi düzeyde yazılım ihracatı yapmayı planlıyoruz.
Üretim artacağı için fabrikalara yönelik kurumsal kaynak planlama yazılımları alanında Türk şirketleri çok ciddi ve başarılı çalışmalara imza atmıştır.
ERP dediğimiz bu yazılımlar ihracatımızı arttıracaktır. Komşumuzda üretim ve perakende sektörü ivme kazanacak.
Doğal olarak bunun bir de müşteri kanadı var.
İran, bu kanatta CRM uygulamalarına ihtiyaç duyacak.
CRM yazılımlarında da önemli bir noktadayız.
Bu bağlamda şirketlerimize iyi ihracat fırsatları doğacağını düşünüyoruz.
İnternette iş uygulamalarında, veri yönetiminde ve diğer bütün sektörlerde ihracat yapabileceğimiz ciddi bir pazar açılacaktır.
Türkiye'yi 10 yıl içinde Bilgi ve İletişim teknolojilerinde bölgesel merkez haline getirebiliriz.”
Güneş, yazılımın sektörünün önemini “İnşaat sektörü, gökdelenler yapar. Yazılım sektörü, gökleri deler geçer” sözleriyle dile getirdikten sonra “Eğer farklı sektörlerden bu sektöre yatırım yapmayı planlayan iş insanlarımız olursa, YASAD olarak bilgilendirmeye hazırız” sözleriyle iş insanlarımıza destek olabileceklerini de dile getiriyor...
Değerli Başkan'a teşekkürlerimle kendisine, arkadaşlarına ve sektördeki tüm firmalara çalışmalarında başarılar dilerim...