Yayın hakları ateş pahası

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Kulüplerin ayakta kalabilmek adına şiddetle ihtiyaç duyduğu yayın gelirleri, ligimiz için olduğu kadar Avrupa’nın diğer ligleri için de vazgeçilmez. Kaynakların bizdeki kullanımı tartışmalara konu edilse de “yabancı ve köklü” kulüpler bu gelirleri sürdürülebilir başarı yolunda bir “itici güç” ya da “motor kuvvet” olarak kullanmayı başarıyorlar. Süper Lig’in yayın hakları 2010 yılında yapılan ihale ile 4 yıllık bir süre için sezon başına 321 milyon dolar bedelle satılmıştı. Bugünlerde TMSF’ye devredilmiş bulunan yayıncı kuruluşun geleceğiyle ilgili bir belirsizlik hâkim. İlki 1994 yılında yapılan yayın ihalesinde 7 milyon 200 bin dolar ödeyen konsorsiyumun (Cine5 / ATV / Show TV / Kanal D / TGRT) maç naklen yayınlarına hak kazandığını hatırlıyoruz. Son ihalede ise 4 yıllık kümülatif toplam 1 milyar 670 milyon doları bulmuştu. Peki, bu meblağ ne anlama geliyor? Karşılaştırma yapabilmek adına dünyanın en değerli lig organizasyonu olan Premier Lig’e merceğimizi odaklayalım ve ortaya çıkan rakamlara bakalım. İngiltere Ligi’nin bu sezondan başlayarak üç yıl boyunca (2013-2014, 2014-2015 ve 2015-2016) yayın haklarını kapsayan ihale geçtiğimiz yaz yapıldı. İhaleyi kazanan “BSkyB - BT” girişimi, söz konusu üç sezon boyunca toplam 4 milyar 606 milyon dolar ödemeyi taahhüt etti. Üstelik bu iki ortak (British Sky Broadcasting Group ve British Telecom) bu bedeli ödeyerek tüm maçların yayın haklarını almış da değiller. İngiltere Futbol Federasyonu belli gün ve saatlerdeki maçların ülke içinde yayınlanmasına izin vermiyor. Ancak İngiltere’deki yayıncı kuruluşların en büyük avantajı Premier Lig’in sahip olduğu uluslararası itibar. Dünya üzerinde 80 farklı yayıncı ile imzalanmış anlaşmalar ve 212 bölgede özet ya da canlı maçları kapsar şekilde yapılan yayınlar var. Geçmişte ligimize gelen Brezilyalı ve Portekizli oyuncular vesilesiyle maç yayını yapmak isteyen ülke televizyonlarının fiyatları duyunca gerisin geriye ülkelerine döndüklerini biliyoruz çünkü “X ülkedeki Y yayıncı için” Serie A maç özetlerini satın almak Türkiye ligi özetlerini almaktan daha pahalıya geliyor idi. Bu noktada şu konuyu da bilenlere hatırlatmak, bilmeyenlere anlatmak gerekiyor: Dünya üzerindeki müthiş ilgiye ve talebe rağmen Premier Lig’in önceki dönem yayın ortaklarından “Setanta” ağır mali yükü kaldıramamış ve iflasını açıklamıştı.

Gelelim diğer büyük liglere. Oralarda yayın pastasının büyüklüğü ne kadar sizce? Öncelikle bu konuda İspanya’yı ayrı tutmak gerektiğini belirtelim çünkü La Liga’da Real Madrid ve Barcelona’nın takımdan ayrı düz koşu yapmaları dengeleri alt üst etmiş durumda. İspanya Futbol Federasyonu yeniden birliktelik sağlanması ve maç yayınlarının Real Madrid ile Barcelona dâhil edilerek pazarlanması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. İtalya’da “Sky Italia –Mediaset” ortaklığı sezon başına yaklaşık 1 milyar 120 milyon dolar ödüyor. Ancak Serie A’da da dağılımın adaletsizliğini protesto eden Napoli, Fiorentina ve Palermo gibi kulüpler olduğunu söyleyelim. Bundesliga 2013-2016 yayın haklarını kapsayan son ihalede sezon başına ortaya çıkan rakam 815 milyon dolar. Elbette ki, Bayern ve Borussia Dortmund’un çarpıcı başarıları sonrası dünya üzerinde Alman futboluna artan bir ilgi olacağını söylemek lazım. Düzenlediği son ihalede ufak çaplı bir şok yaşayan Fransız Futbol Federasyonu ise bir önceki satışta sezon başına 846 milyon dolar olan bedeli yakalayamamış ve 2012-2016 arasını kapsayan satışta yıllık 769 milyon dolara razı olmak durumunda kalmıştı. Bu rakamlara bakınca Süper Lig ile Avrupa’nın büyük ligleri arasında hatırı sayılır bir “yayın geliri farkı” olduğunu söyleyebilirsiniz. Elbette ekran başında izlenen futbolun farkını göz ardı edebilirseniz.

Dünya liglerinden haberler

• Bonservisi Arsenal’de bulunan ve Juventus, Sunderland gibi takımlarda kiralık oynayarak beklentileri karşılayamayan Nicklas Bendtner için Bundesliga ekibi Eintracht Frankfurt harekete geçti. Daha önce çıkan haberlerde Alman kulübünün Danimarkalı oyuncu için 3.5 milyon euroyu gözden çıkardığı ifade edilmişti. Bladet’e konuşan oyuncunun menajeri ise, geçtiğimiz günlerde Frankfurt ile masaya oturduğunu doğrulamıştı.

• Parma, Inter forması giyen Antonio Cassano’yu kadrosuna kattı. Geride bıraktığımız sezonu Milano ekibinde geçiren başarılı forvet oyuncusu, kötü geçen sezonda takıma beklenen katkıyı sunamamıştı. Parma, resmi internet sitesi aracılığıyla yaptığı duyuruda 30 yaşındaki oyuncunun transferi için gerekli anlaşmanın sağlandığını duyurdu. Cassano yeni takımında 99 numaralı formayı terletecek.

• Premier Lig’in başarılı ekiplerinden Swansea, Jonjo Shelvey transferini Liverpool’a 5 milyon sterlin ödeyerek tamamladı. Taraflar, dört yıllık bir sözleşme imzaladılar. Twitter hesabından takipçilerine yazan Shelvey, “Galler’de yeni bir hayata başlayacağım. Liverpool taraftarlarına destekleri için teşekkür ederim” dedi. Liverpool’da 3 sezon geçiren Shelvey, San Marino karşısında da ilk kez milli olmuştu.

• Atletico Madrid Teknik Direktörü Diego Simeone, gelecek sezon daha iyi noktalara gelebilmek için transfer döneminde önemli takviyeler yapmaları gerektiğini söyleyerek yönetime mesaj gönderdi. Marca’ya konuşan Arjantinli teknik adam, “Real Madrid Isco’yu, Barcelona da Neymar’ı kadrosuna kattı. Ancak biz halen bir transfer yapamadık. Kadromuzu güçlendirmemiz gerektiği ortada. Falcao’nun yeri dolmuş değil. Bize sınıf atlatacak bir forvet ve orta saha oyuncusu arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

• Chelsea, geçen sezon Hollanda Eredivisie’nin en dikkat çeken isimlerinden olan Marco van Ginkel’i kadrosuna katmak üzere. BBC Sport’ta yer alan habere göre, 20 yaşındaki futbolcunun Chelsea teknik direktörü Jose Mourinho ile Londra’da yaptığı görüşmenin ardından ülkesine döndüğü ve transferin tamamlanması için artık sayılı saatlerin kaldığı belirtildi.

• Arsenal’in transfer etmek için çabaladığı Gonzalo Higuain konusunda taraflar arasındaki görüşmeler tıkanma noktasına geldi. Real Madrid’in istediği 25.5 milyon sterlin karşısında Arsenal isteksiz davranırken, kırmızı-beyazlılar en fazla 21 milyon sterlin ödeyebileceklerini ifade ettiler.

Türkiye liglerinden haberler

• Fenerbahçe ile yolları ayrılan Semih Şentürk, Medical Park Antalyaspor ile görüşüyor. Tecrübeli futbolcunun, Medical Park Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer ile yaptığı telefon konuşmasında, Antalya’da oynamaktan büyük keyif alacağını söylediği öğrenildi. Fenerbahçe yönetimi golcü futbolcunun bonservisini 2 milyon TL olarak belirlemişti.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Almanya’nın Bayern Münih takımından Cüneyt Köz ile 3 yıllığına anlaştı. Kulüp Basın Sözcüsü Oğuz Ortaköylüoğlu yaptığı açıklamada, Köz’ün genç ve yetenekli bir oyuncu olduğunu belirterek, gurbetçi futbolcuyu kadrolarına katmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

• Spor Toto Süper Lig’in yeni ekiplerinden Torku Konyaspor, Rusya Premier Lig takımlarından Terek Grozny’de oynayan forvet Ezechiel N’Douassel ile Kartalspor’dan Mehmet Uslu’ya imza attırdı. Çad Milli Takımı formasını giyen ve oynadığı 15 maçta 10 gol atan 25 yaşındaki N’Douassel, geçtiğimiz sezon Rusya Premier Ligi’nde çıktığı 15 maçta 4 gol atmıştı.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantepspor, maddi anlamda tatmin edici teklifler gelmesi durumunda Cenk Tosun ve Serdar Kurtuluş ile yollarını ayıracak. Gaziantepspo’un başarılı savunma oyuncusu Serdar Kurtuluş için 3 kulübün takipte olduğu biliniyor. Cenk Tosun’un ismi ise hem Fenerbahçe hem de Beşiktaş ile beraber anılıyor.

• Fenerbahçe forması giyen Orhan Şam, Kasımpaşa’ya transfer oldu. Sarı-lacivertlilerin 27 yaşındaki savunma oyuncusu Orhan Şam, Kemerburgaz Tesisleri’nde düzenlenen törende kendisini 3 yıllığına lacivert-beyazlılara bağlayan sözleşmeye imza attı.

• Geride bıraktığımız sezonun ikinci yarısını West Ham United’da kiralık olarak geçiren Arsenal’in Faslı golcüsü Marouane Chamakh’a Galatasaray’ın da talip olduğu belirtildi. BBC Radio’nun haberinde Arsenal’de gözden çıkartılan ve takımın Asya’daki hazırlık kampında götürülmesi beklenmeyen 29 yaşındaki futbolcu ile Galatasaray’ın yakından ilgilendiği öne sürüldü.

• Transfer çalışmalarını sürdüren Akhisar Belediyespor, gündemine Hollanda’nın Sparta Rotterdam takımında oynayan 21 yaşındaki Bel Hassani’yi aldı. Ofansif orta saha olarak görev yapan Fas asıllı oyuncu geçtiğimiz sezon 33 maçta 9 gol – 12 asistlik bir performans sergilemişti.

Turkcell, İstanbul 2020 için kulaç atacak

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından 1989 yılından bu yana her yaz gerçekleştirilen Boğaziçi Kıtalararası Yarışları’nın 25’incisi Turkcell’in desteğiyle 7 Temmuz Pazar günü yapılacak. Müsabakalarda Turkcell Yüzme Takımı da yer alacak.

Türkiye Yüzme Federasyonu ile de yakın zamanda 100 bin sporcu hedefi bir projeye imza attıklarını kaydeden Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, "Dünyanın en iyi antrenörü Bob Bowman milli takımlarımızla çalışacak. Bu işbirliği ile İstanbul 2020 adaylığı sürecinde yüzmede fark yaratacak bir sıçrama gerçekleşmesini hedefliyoruz. Bu doğrultuda ülkemiz tanıtımı için oldukça önemli olan 25.Boğaziçi Kıtalararası Yarışları’nın da iletişim sponsoru olduk.” dedi.

Anadolu yakasında Kanlıca Vapur İskelesi’nden saat 10.00’da başlayacak yarış, Avrupa yakasında Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda sona erecek. Yaşı, sağlığı, bedensel ve zihinsel durumu, yüzme kabiliyeti uygun olan herkesin aday olabildiği yarışlara, yapılan elemeler sonrası 47 ülkeden 1537 yarışçı katılıyor. Ortalama 6,5 km. uzunluğundaki parkuru yüzme süresi en fazla 2 saat ile sınırlı tutulacak.

Fenerbahçe Ülker’in kombine kart satışları başlıyor

Fenerbahçe Ülker’in 2013-2014 sezonu kombine kart satışları 8 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. 21 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan %20 indirimli yenileme döneminini, 22 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek %10 indirimli yenileme dönemi takip edecek. 12-25 Ağustos tarihleri arasındaki dönemde yapılan yenilemelerde ise herhangi bir indirim uygulanmayacak.

VIP Saha Kenarı 1. Sıra, VIP Saha Kenarı 2.sıra, 1. Kategori, 2. Kategori, 3. Kategori, Kategori 4A ve Kategori 4B olmak üzere toplam 7 kategoride satılacak kombine kartların bedelleri 225 TL ile 9.500 TL arasında değişiyor.

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016