Yatırımları KDV ile OSB’lerin çatısı altına yönelten yeni tebliğ
Maliye Bakanlığı nisan ayında yayınlanan genel KDV istisna tebliğine, 1 Kasım’dan geçerli olacak yeni istisnaları içeren ek yaptı. Buna göre kıymetli taşlar ithalatında istisnalara açıklık getirdi, devlet üniversiteleri ve belediyelerdeki yatırımlarda istisnalar konusuna da tebliğde yer verildi. Bu tebliğde benim en çok ilgimi çeken, yapılan bir ekleme ile OSB’ler ve küçük sanayi sitelerinde iktisadi işletmelerde arsa ve işyeri teslimlerinde KDV istisnası uygulaması oldu. OSB ve siteler dışındaki yatırımların ise arsa ve işyeri teslimlerinde genel hükümlere bağlı KDV uygulaması sürecek.
Bu doğal olarak yeni üretim merkezi yatırımı yapacakları, yatırımda KDV avantajları nedeniyle OSB dışına değil, OSB ve sitelere yöneltecektir. Bu da doğal olarak yeni yatırımların rasgele bir yere değil, doğru bir alana, disiplinli bir ortama yapılması sonucunu getirecektir.
Bunun yanı sıra OSB’lerdeki yatırımların yeni dönemde sektörel özellikleri içerecek şekilde yapılması da yeni dönemin tartışılan bir konusudur. Bu yönde atılacak adımlara da kamudan özendirici uygulamalar getirmesi sektör temsilcilerince talep edilmektedir.
Bu talepte bulunan sektör temsilcileri, bu tür OSB’lerde kuruluşların ortak malzeme alımı, araştırma laboratuvarlarından ortak yararlanma ve bazı makine parklarının ortak kullanımı ve kümelenmelerin yaratacağı sinerji açısından önemli faydalar sağlanabileceği üzerinde duruyorlar.
Kendileri için böyle imkan yaratılması halinde, hem daha ucuz hammadde girdisi sağlayacakları ortak makine parkları ve laboratuvarlardan yararlanacaklarını, hem de daha gelişmiş katma değeri yüksek ürün üretebileceklerini söylüyorlar. Ayrıca, daha ucuz maliyet elde edecekleri için, özellikle ihraç ürünlerde uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olacaklarını da öne sürüyorlar.
Bilindiği gibi, bugünlerde ülkemizin üretim potansiyelini geliştirmek ve son dönemde daralan büyümemizi artırıp, sürekli kılmanın yoları için arayışların tartışılması gündemde. . Yeni bir reform politikasını içeren, yeni kalkınma modeline ihtiyacımız olduğundan söz ediliyor. O nedenle iş dünyasının gündeminde yer alan bu tür düşünceler ve konularla ilgili olarak ekonomi yönetimimizin “ortak akıl platformu yaratılmasına” yol açacak süreklilik taşıyan bir “kamu, özel sektör diyalog alanının” yaratılmasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Bu yönde geçmişte kurulan, şu anda işlerliğini kaybetmiş girişimlerinde ihya edilip canlandırılmasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum.
İş dünyamız ve ekonomi yönetimimizin arayış içerisinde olduğu şu günlerde bunun yarar sağlayacağını düşünüyorum.
Saruhan Ayber ağabeyimizin vefatı
Günaydın gazetesinde Asil Nadir döneminden sonra birlikte zorluklar içinde bir yayıncılık sürdürdüğümüz Saruhan Ayber’i kaybettiğimizi dün öğrendim. Tolerans sahibi, demokrat bir gazete yöneticisi olan Ayber’e Tanrı’dan rahmet, eşi, oğlu kızı ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Işıklar içinde yatsın. Ayber’in cenazesi bugün ikindi namazında Bursa OSB Camii’nden alınarak Hamitler Mezarlığı’nda toprağa verilecek.