Yatırımı güvenliğe yaptı, hem tasarruf hem koruma sağlıyor

Fikret ÇENGEL
Fikret ÇENGEL Bir Dünya Ekonomi [email protected]

Deprem gerçeği ve buna hazırlık sürecinde kentsel dönüşüme ‘güvenilir’ binalarla yol alması gerektiğinin altını çizen Eryap Grup Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Eruslu, “Dayanıklı binaların önceliği doğru yalıtımdan geçer diyerek 3 fabrikamız ile daha güvenli konutların yapımı için üretiyoruz. Amerikan Siding markamız ile de Avrupa'nın dış cephesine talibiz" dedi.

Gaziantepli Eruslu ai­lesinin 1960’lı yıllarda plastik terlik ve ayak­kabı tabanı üretmek üzere te­mellerini attığı Eryap, çekir­dek işlerinde tekstilden am­balaja kadar uzanan geniş bir ekosistem oluştururken, aile­nin 3. kuşak temsilcilerinden Emrullah Erusulu, yalıtım malzemelerine odaklanarak Silivri, Sakarya ve Gazian­tep’de kurulu fabrikalarda sektörün öncü firması haline geldi.

Eruslu Grup bünyesin­deki Eryap Plastik, Gaziantep, Sakarya ve İstanbul’da 3 üre­tim tesisinde polimer dış cep­he kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malze­meleri üretimi gerçekleştiri­yor. Yapıları siding denen dış cephe kaplamasıyla da tanış­tıran Eryap Grup Yalıtım Yö­netim Kurulu Başkanı Emrul­lah Eruslu ile sağlıklı ve daha güvenilir yapılaşma ve yeni yatırım hikayesini konuştuk.

14 üretim tesisinde 6 bin istihdam

Eruslu Grup, 1960’lı yıllar­dan bu yana farklı sektör ve en­düstriyel üretim tesislerinde faaliyetlerini sürdürüyor. De­de Eruslu şirketin temelleri­ni memleketi Gaziantep’te atı­yor. Plastik terlik ve ayakka­bı tabanı üretmek için küçük bir işletme kuruyor. Tekstil­den ambalaja, sağlık sektörü­den mensucat boyasına bir çok alanda çalıştı. Bugün itibariyle grubun direkt oluşturduğu is­tihdam 6 bin kişi. Eruslu Grup bünyesinde bulunan 14 farklı üretim tesisinde; tekstil, yapı malzemeleri, mensucat boya­sı, sağlık maddeleri, halı ve halı ipliği, ayakkabı-terlik üretim malzemeleri gibi bir çok ürün üretiliyor.

"Önceliğimiz can güvenliği"

Eruslu yatırım ve üretim fel­sefelerini ise şu şekilde özet­ledi: "Bonus Yalıtım 2001 yı­lından bu yana yalıtım ağırlıklı faaliyet gösteriyor. Gaziantep, Sakarya ve İstanbul’da toplam 150 bin m2’yi aşan 3 üretim tesisimizde polimer dış cep­he kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malze­meleri ve polimer kapı-pence­re sistemleri üretimi yapıyo­ruz.

Üçüncü kuşağım ben. Ga­ziantep’te sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimi­ni gerçekleştirerek American Siding markasını çıkarttık. Bonuspan ısı yalıtım levha­sı üretimine başladık. Focus Membran ile su yalıtımına gir­dik. 2009 sonunda Bonusmax ısı yalıtım paketi, 2010’da Wi­ner kapı ve pencere sistemle­ri, 2011’de Focus Shingle çatı kaplama malzemesi ve 2012’de doğa dostu Wooler taş yününü pazara sunduk."

"İhracat ile büyümek istiyoruz"

"Geçen yıl ciromuzun yüzde 40’ı ihracattan geldi. Önümüz­deki dönem bunu en az yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Bal­kanlar, Doğu Avrupa pazarı­mız ancak İngiltere de bizim için önemli bir ülke. Uluslara­rası arenada marka olacağız. Önce Avrupa daha sonra lima­nı olan her ülkeye girmek isti­yoruz. İçerdeki yatırımları ta­mamladık. İç pazarda lideriz, buradaki tecrübemizi yurtdı­şına taşıyacağız."

"İyi yalıtım bina ömrünü uzatır"

"Su yalıtımında merdivenal­tı çok firma var. Bunlar zaman­la özelliğini kaybedecek ürün­ler yapıyor. Bunların piyasada­ki varlığı yüzde 50’yi geçiyor. Biz bu konuda uygulama stan­dartlarını çıkarttık, Bakanlık düzeyinde sunduk. Kentsel dö­nüşüm sürecinde bunun yönet­melikte yer alması için çalışı­yoruz. Isı yalıtımında da eksik­ler var, 3-5 santimlik ürünlerle ısı yalıtımı yapılıyor. İstanbul şartlarında ısı yalıtım panelle­rinin en az 8-9 santim olması lazım. Erzurum şartlarında 15 santimlerin konuşuluyor olma­sı gerekiyor. Bir ortamı ısıtmak için harcanan enerjinin iki ka­tı serinletmek için harcanıyor."

"Ev alacaklar ankastreye değil yalıtıma baksın"

"Ev alacaklar yalıtımı iyi araştırmalı. Binanın çatısına bakmamız şart, çatıdaki bir so­run her katı etkileyecektir. Bi­nanın bodrumuna, otoparkına bakmak lazım, küf var mı rutu­bet var mı diye. Binalarda su ya­lıtımı çok önemli ancak yönet­melikte bu zorunlu tutulmuyor henüz. O nedenle tüketicilerin bu konuya özellikle dikkat et­mesi gerekiyor. Diğer izolas­yonlar tasarruf için varsa, su ya­lıtımı güvenlik için yapılmalı. Konut alırken dış cephesine ya da ankastreye bakmak ilk dav­ranış biçimi olmamalı. Ama bu bilincin arttığını zaten yaptığı­mız araştırmalarda görüyoruz."

"Türk markası ‘American Siding’ ile Avrupa'da büyüyeceğiz"

Amerikan Siding markasının ortaya çıkışını aktaran Eruslu, “Türkiye’de ve 29 ülkede tescilli markamız. 99 depremi sonrasında Amerikan evleri olarak bilinen çelik evler yaygınlaştı. Bu bir stil oldu. Lüks sitelerde bu sistem kullanılmaya başlandı. Biz de bu ürünü Türkiye’de üretme kararı aldı. Sistemin adı siding, Amerikan evlerini çağrıştırması açısından da American Siding markasını aldık.

Ama jenerik marka oldu. Yüzde 60’a varan tasarruf sağlıyor. Boya bakım ihtiyacı yok ve üç yılda kendini amorti ediyor. Bu sistemi Türkiye ve Avrupa ülkelerinde kullanıyoruz. Çok da tercih ediliyor. Özellikle Amerikan evleri dediğimiz müstakil yapıların önceliği oldu. Balkan ülkeleri, Doğu Avrupa ve Avrupa’nın geneline doğru büyüyor” dedi.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
3 bin üretici kurtulur 22 Ağustos 2024