Yatırımcının kalesi ‘mevduat’
Doların rekordan rekora koştuğu bugünlerde ‘parayı nerede değerlendirmek lazım’ diye sorduğumuzda aldığımız yanıt TL mevduat oldu. Uzmanlar, yatırımcılara portföylerini bir ‘sepet’ oluşturarak değerlendirmesini önerdi.
Analistlere göre yatırımcının en güvenli kalesi bu yıl da ‘mevduat’ olacak. Fed’in faiz artırımlarına hız vereceği, Merkez Bankası’nın da faiz artırım opsiyonun masada olduğu bir yılda yatırımcı açısından mevduatta cazip getirilerin yakalanabileceği ifade ediliyor. Mevcut seviyelerden dolar alımını önermeyen uzmanlar, yatırımcılara risk iştahlarına göre bir portföy sepeti yapmalarını tavsiye ediyorlar. Bu sepete mevduat başta olmak üzere gram altın ve seçici olmak kaydıyla hisse senedinin de eklenmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Dolarda dalga boyu artınca sokaktaki vatandaştan profesyonel yatırımcıya kadar herkesin merak ettiği bir soru ‘Ne olacak bu doların hali’ ise ikinci soru da ‘bu ortamda parayı nereye yatırmalıyız’ oldu. Elinde birikimi olan yatırımcılar doların daha fazla yükselip yükselmeyeceği sorusunun peşinde koşarken biz de DÜNYA olarak aynı soruları işin uzmanlarına yönlendirdik.
Defansif kalınmalı!
Son yıllara bakıldığında sene başındaki beklentiler ile yıl sonu gerçekleşmeleri arasında çok ciddi farklılıklar oluştu. Yıllık ekonomik takvimde yer alan son derece kritik gelişmeleri ve mevcut belirsizlikleri dikkate aldığımızda beklentilerde benzer radikal bir değişimin 2017 yılında da görülmesi oldukça muhtemel. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan’a göre, bu tarz ortamlarda mümkün olduğunca nakitte kalmanın (mevduat eşdeğeri araçlarla) hem yüksek oynaklıklardan korunmak hem gelişmelere karşın portföy dağılımını esnek bir biçimde şekillendirmek açısından yerinde olacağını düşünüyor. XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay ise 2017 yılında yüzde 10 net getiri ile mevduatın cazip olduğuna değindi.
Bu seviyelerden dolar alınır mı?
Konuştuğumuz uzmanlar, getiri potansiyelinin azalması nedeniyle bu seviyelerden dolar olmanın mantıksız olacağını ifade ediyorlar. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’a göre dolar almak isteyen yatırımcı getiri potansiyelini mevduat ile kıyaslamak zorunda. Erkan, “Yıllık %11'in üzerinde bir getiri beklenmiyorsa eğer gelinen seviyelerde yeni dolar almak mantıksız olur. Doları almaya değer kılacak olan faktör, 1 yıl içinde yüzde 11 üzeri getiri vaat etmesi olur. Bunun için de USDTRY kurunun 12 ay içinde 4,25 ve üzerine gitmesi gerekir. Yatırımcının böyle bir beklentisi varsa pekala dolar alabilir. 12 aylık forward fiyat 4,30 seviyesine gelmiştir. Ancak bu yatırım risk içermektedir, haliyle yumurtaları aynı sepete koymamak gereklidir” önerilerinde bulunuyor.
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan ise dolar/TL tarafında yıl boyunca görülebilecek en yüksek seviyenin 4.10 TL olduğunu göz önüne alındığında; mevcut kur seviyelerinden alım yapılması durumunda yaklaşık yüzde 7’lik bir potansiyel olduğuna dikkat çekerek, dolayısıyla, halihazırda doları olmayan yatırımcıların, bu seviyelerden alım yaptığı takdirde çok yüksek bir olasılıkla negatif reel getiri ile karşılaşacağını ifade ediyor.
Uzmanlar, yatırım portföyü dağıtılırken yatırımcının ‘risk ve getiri’ tercihinin önemli olduğunu belirterek, bu bağlamda model portföy dağılımı yaptılar. Erol Gürcan, yatırımcılara yüzde 50 mevduat, yüzde 30 hisse senedi, yüzde 10 gram altın, yüzde 10 dolar önerisinde bulunurken, İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise yüzde 40 hisse senedi, yüzde 20’şer altın, petrol, nakit veya sabit getirili menkul kıymet tavsiyesinde bulundu. IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı’ya göre ise risk almak istemeyenler mevduat ağırlıklı dolar ve altının olduğu bir portföy yapabilirler; yüzde 60 mevduat, yüzde 25 altın, yüze 15 dolar. Nalbantlı en kötünün geride kaldığını düşünen ve riski sevenlere ise hisse, altın ve ÖST’lerin bulunduğu bir portföy dağılımı yapıyor; yüzde 40 hisse, yüzde 35 altın, yüzde 25 ÖST.
Enver Erkan ise, orta derecede risk profili olan yatırımcılara yüzde 40 mevduat, yüzde 25 döviz, yüzde 15 hisse, yüzde 15 tahvil/bono, yüzde 5 altın önerirken, riski sevenlere ise döviz ve hisse ağırlıklı bir yatırım öneriyor; Yüzde 35 mevduat, yüzde 10 tahvil/bono, yüzde 20’şer dolar ve hisse, yüzde 15 altın dağılımı yapıyor.
Murat Tufan, portföylerde gram altının portföylerde yüzde 40 oranında kendine yer bulmasını ve yüzde 20’şer dolar ve borsa, yüzde 10 tahvil veya mevduat, yüzde 10 ise portföyde esneklik sağlamak amacıyla nakitte kalınmasını önerdi.
Borsa yatırımcının radarında
2016 yılında yatırımcısına yüzde 9 getiri sağlayan Borsa İstanbul’un dolar bazında oldukça ucuz kalması nedeniyle özellikle yabancı yatırımcıların radarında olması bekleniyor. Erol Gürcan, 2016 yılında en kötünün geride kaldığına inanıyor ve son dönemlerde atılan adımların kademeli olarak şirketlerin yani hisselerin ve endeksin performansına da olumlu olarak yansımasını bekliyor. Gürcan endeksin tarihi zirve olan 93 binlere kadar yükselebileceğini öngörürken Tuncay Turşucu da endeksin döviz bazında cazip seviyelere geldiğini ve 2017 yılında en yüksek 90 bin en düşük 70 bin seviyelerinin görüleceğini tahmin ediyor. Arzu Toktay ise Fitch ve referandum sürecinin piyasalarda risk teşkil etmesine rağmen endekste 86900 puana doğru yükselişin gündemde olduğunu belirtiyor. Yılın ikinci yarısından itibaren de ekonomik toparlanma ile borsanın yüzde 10 getiri ile yılı kapatabileceğini tahmin ediyor.
Beklentiler 4 TL’nin üzerinde
2017 yılına hızlı bir başlangıç yapan ve 10 günde yüzde 10 değer kazanan dolar kurunda, 4 TL psikolojik direnç önemli. Burada en önemli beklenti Merkez Bankası’nın atacağı adımlar. Gizmen Nalbantlı, MB’den bir hamle gelmemesi durumunda kurda düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor ve ekliyor: “4,10-4,20 bölgesini görebiliriz.” Erol Gürcan ise, dolar/ TL’nin en düşük 3.35 TL, en yüksek 4.10 TL seviyelerini test etmesini beklerken Murat Tufan da, 2017 yılı genelinde FED ve Trump etkisinden kaynaklı güçlü seyrini korumaya aday doların yükselişini sürdürmesini öngörüyor. Enver Erkan’a göre ise, 2016 yılında yüzde 18 değer kaybeden TL, benzer bir baskıyla 2017 yılında da yüzyüze kalmak durumunda kalabilir. Erkan’ın, mevcut koşullarda 12 aylık beklentisi 4,20. Arzu Toktay’a TL, dolar karşısında yüzde 15 civarı değer kaybedebilir.
Risk istemeyen mevduata
Bu senenin yatırım ürünü olarak kabul edilen mevduat yatırımcılara cazip getiriler sunabilir. Arzu Toktay, 2016 yılında yüzde 11 brüt yüzde 9,35 net getiri olarak düşündükleri mevduatın 2017 yılında yüzde 12 brüt yüzde 10,20 net getiri ile yine yatırımcı için cazip olacağını belirtiyor. Toktay, “2017 yılı FED’in faiz artırımlarına hız vereceği bir sene olacak ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizinde artışa devam edebilir. Bu senaryoda mevduat getiri ortalaması da yüzde 10 üzerinde kalabilir” dedi. Gizmen Nalbantlı, risk almak istemeyen yatırımcıların yüzde 12 mevduat faizi ile sabit bir getiri elde edebileceğini belirtirken, Erol Gürcan’a göre, enflasyonda önemli bir gerileme görülmedikçe mevduat faizlerinin de çok radikal bir düşüş göstermeyeceğini hatta bir miktar artabileceğini düşünüyor. Gürcan, enflasyon tarafındaki seyre bağlı olarak en düşük yüzde 9,50, en yüksek yüzde 12 seviyesinin görülmesinin beklenebileceğini ifade etti.
Korunma aracı olabilir
Geçtiğimiz yılın şampiyonu olan gram altındaki getirinin bu yıl da sürmesi bekleniyor. Arzu Toktay ise 2017 senesinde güçlü dolar beklentisine rağmen küresel ekonominin barındırdığı belirsizlikler ile altının geçen seneye kıyasla daha iyi bir performans göstereceğini düşünüyor. Toktay’a göre, altın bu sene yüzde 13,29 civarında getiri sağlayabilir. Tuncay Turşucu ise ons altında pek çok olumsuzluğun 2016 yılında yeteri kadar fiyatlandığını belirterek, 1050-1100 seviyelerine kadar düşme riski hala mevcut olan ons/altın için bu seviyeler orta ve uzun vadede güzel alım fırsatı verebileceğini kaydetti. Turşucu’ya göre, gram altın ise onstaki yükselişe paralel olarak 2017 yılında güvenli liman olacak gibi görünüyor; “Ons altın için en düşük 1050 dolar, en yüksek 1250 dolar, gram altın için en yüksek 265 TL, en düşük 135 TL bekliyorum” diyor. Gizmen’e göre, yatırımcıyı bu yıl altın koruyabilir; altın yılın korunma aracı olarak mantıklı görünüyor.