Yatırımcı yeni adres ararken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Dünyada likidite daralması tartışmalarından bu yana Gelişmekte Olan Piyasalardan çıkışlar yaşanıyor.. Ağırlıklı oarak gidilen adres faizleri artmayabaşlayan Amerika. Paçal getirilerini artırmak isteyenlerin küçük miktarlarda da olsa gittikleri diğer adres ise son yirmi yılda gündeme gelen sınır piyasalar...

UluslaarasıTasarruf sahipleri ve yatırımcılar dünyada bir yandan garanti birikimleri için garanti getirili, kendi ülkelerinden fazla getiri alabilecekleri ülkeler ve alanlar ararlar. Bu arayış bireysel olmaktan çok fonlar arayıcılığıyla yapılır.Yatırımların  önemli bölümü sağlam garantili bu alanlara yapılırken, paçal getiriyi artırmak için bir bölümü ise daha yüksek gelirli, riski daha yüksek alanlara dönük olabilir. Fonlar ağırlıklı olarak bu iki alana ortak paçal yatırım yaparak hem biraz  risk alırlar, hem getirilerine artırırlar.

2000’li yıllar içersinde Uluslararası piyasalarda likidite artışı bu yüksek likiditenin Gelişmekte Olan  Ülkelere yönelmesi sonucunu getirdi. 2007-2008 döneminde Amerika’dan başlayan Avrupa’ya yayılan kriz  Gelişmekte Olan Ülkelere dönük likitide akışını hızlandırdı. Gelişmekte olan ülkelere hem Doğrudan Yatırımlarda, hemde portföy yatırımlarında önemli artışlar oldu.

Bu yılın başından başlayarak ABD ekonomisindeki düzelmeye bağlı olarak FED’in tahvil satışlarını azaltacağı konuşulmaya başlandı. FED bu alanda somut adım atmaya başlamadan “Likiditenin daralacağı korkusu” Gelişmekte Olan Ülkelerden bazı çıkışlara , borsalarında düşüşlere, paralarının dolar karşısında değer kaybetmesine yol açtı.

Gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar ağırlırklı olarak  10 yıllık faizleri yüzde 3’ler seviyesine  yükselen Amerika’ya garantili gelir alanlarına dönmeye başladı.  Dış haberler servisimizin haberinde daha az garantili, daha yüksek getirili alanlara da yatırım yaparak paçal getirilerini yükseltmek isteyenlerin gelişmekte olan ülke piyasalarından çektikleri yatırımlarının bir bölümünü sınır piyasalara (Frontier markets) yatırmaya başladıklarını gösteriyor.

Haberde yıl başından bu yana gelişmiş ülke borsalarında yüzde 11.79 artış olurken, Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 11.13  düşüş olduğu, sınır piyasalarda ise yüzde 16.3 artış yaşandığı bilgisine yer veriliyor.

Çok önemli büyüklüğü olmayan sınır  piyasalar ülkelerinden bir bölümünde yıl başından bu yana gelişimlerine de yer verilen haberde, bu ülkelerden bazılarındaki yıllık getirilere de yer veriliyor.Bu getiriler şöyle:

Bulgaristan yüzde 52.63, BEA yüzde 44.80, Ganayüzde 43.17, Kenyayüzde 28,92, Pakistan yüzde 16.79, Romanya yüzde 14.10, Katar yüzde 13.43ve Trinidad  Tobago yüzde 12.04.

Sınır piyasalar esas itibariyle Gelişmekte olan piyasalara göre daha sığ ve daha dar likiditeye sahip, o nedenle Gelişmekte Olan Piyasalardan çıkışlardan büyük pay almaları mümkün değil, ama belli bir kısmının bu  görüyoruz.ülkelere gittiğini de rakamlar oraya koyuyor.

Sınır ülkeler tanımlaması dünyada son 20 yılda kullanılan bir değim. Bunu ilk  kez kullanan ise Uluslararası Finans Kurumu  IFC uzmanı Farida Khalmbata. Onun ilk kullandığı yıl ise 1992 yılı.

Gelişmekte Olan ülkelerden çıkan yatırımcılarının yeni adreslerinden birinin faizleri artmaya başlayan  Amerika olduğunu, paçal getiri için bazı riskli alanlara yatırım yapanlariçin ise sınır ülkeleri olduğu görülüyor. Gelişmekte olan ülkeler ise BRIC ülkelerinin olduğu gibi fonlar oluşturnarak kayıplarını frenlemeye çalışıyorlar.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar