Yatırımcı, kıymetli madenlerle sevindi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Önceki hafta; yükseliş yönünde sinyaller veren altın, geçen hafta yukarı yönde istekli bir grafik çizdi. Slovakya'nın EFSF oylamasında oyun bozanlık yapması ve S&P'nin İspanya'nın uzun dönem kredi notunda indirme gitmesine rağmen; Merkel ve Sarkozy'nin haftaya damgasını vuran kararları, risk iştahını artırdı. Emtialara dönüşün yaşandığı geçen hafta,  parite desteğini de arkasına alan altın, haftalık bazda yüzde 2.62 oranında değer kazanırken grubu madenler, temel metaller, ham petrol fiyatlarının da tamamı yükseldi. Diğer taraftan; artan risk iştahı ile vadeli borsa endeksleri de yukarı yönde hareket etti.

Geçen haftanın ilk gününde, Euro Bölgesi'nin  kilit ülke liderleri Merkel ve Sarkozy'nin önceki pazar günü bir araya gelerek, bölgedeki borç krizi ile başa çıkmak ve bankaları desteklemek için bu ay sonuna kadar kapsamlı bir paket hazırlayacaklarına dair verdikleri sözün olumlu havası etkili oldu. Dolarda yaşanan çıkışların, euro ve emtia piyasasına yöneldiği gözlenirken altın, 1637 den 1676 dolar/ons'a, kapalı olan ABD piyasalarına rağmen parite, 1.3380'den, 1.3650 seviyesinin üstüne tırmandı. Salı günü, Avrupa piyasalarına geçildiğinde, EFSF'nin genişletilmesi ve yetkilerinin artırılması yönünde Slovakya parlamentosundan 'hayır' cevabının gelmesi, piyasalarda satış etkisi yaptı ve altın 1655 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Sonraki gün, Slovakya'da yeniden oylama yapılacağı ve olumlu sonuç alınacağı beklentisi, hem euro, hem de diğer riskli varlıklarla birlikte  altına alım getirdi. Paritedeki yükselişle birlikte altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1692.28 dolar/ons' u test etti. Perşembe günü, kredi derecelendirme kurumu S&P, İspanya'nın uzun dönem kredi notunu yüksek işsizlik, ülkenin büyüme görünümündeki risklerin artarak finansal koşulların zorlaşması ve özel sektör borç seviyesinin halen yüksek olması gerekçeleri ile indirmesi, euro ile birlikte hareket eden altında, yeni bir satış baskısı yarattı. Aynı gün, Asya kaplanı Çin'de açıklanan yüksek enflasyon rakamları, piyasaların moralini bozarken, Slovakya'da bu kez kaçınılmaz olarak 'evet' yanıtının çıkması da moralleri düzeltmeye yetmedi. Son işlem günü özellikle, ABD'de dalgalı bir seyir izleyen altın, ülkenin saygın kurumlarından Michigan Üniversitesinin tüketici beklentileri endeksinin, 1980 Mayıs'ından bu yana görülen en düşük seviyede kaydedilmesinin ardından alım gördü ve haftanın kapanışını 1680.84 dolar/ons'dan yaparak önceki hafta kapanışına göre yüzde 2.62 oranında değer kazandı. Euro, dolar karşısında yüzde 3.76 oranında yükselerek pariteyi 1. 3881 seviyesine çekerken, kıymetli maden grubu emtialar coştu. Paladyum yüzde 5.9, platin yüzde 3.7 ve gümüş ise yüzde 3.3 oranında değer kazandı. Baz metaller içinde bakır öne çıkarak, yüzde 3.5 oranında yükseliş kaydederken, ham petrol fiyatları, Kuveyt ve Nijerya'dan gerçekleşen petrol ihracının sekteye uğrayabileceği haberleri ile ivme kazandı. Brent türü ham petrol fiyatı yüzde 6.6 ve Nymex türü yüzde 4.67 oranında artış gösterdi. Diğer taraftan; dolar ve uzun vadeli hazine bonoları değer kaybederken, küresel borsa endeksleri artan risk iştahı ile birlikte yükseldi.

Altın; yaklaşık 3 haftadır, 1600 - 1670 dolar/ons aralığında işlem görüyor. Kriz ortamından ve belirsizliklerden nemalanan altın, son zamanlarda eski dostu euro ile yine aynı yönde bir seyir gösteriyor. Özellikle; Euro Bölgesi'nde yaşanan problemlerin çözümüne dair yapılan hamlelerin euroda yaratacağı yükseliş ve risk iştahın da gözlenen artış, altını da yukarı yönde destekleyecektir. Bu hafta altında, 1.700 dolar/ons direnç seviyesi aşılabilir ancak; sert çıkışlar beklenmiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018