Yatırımcı altın, dolar ve petrolle haftayı kurtardı
Geçtiğimiz hafta; Çin'deki büyümenin aşağı yönlü revize edilmesi ve Yunanistan'ın borç takasına yönelik endişelerin fiyatlanması nedeniyle, önceki haftaya göre daha da ucuzlayan kıymetli maden ve baz metal fiyatları, Yunanistan'ın borç takasına yönelik endişelerin azalması ve yapılandırmaya katılımın yüksek olmasıyla yönünü yukarıya çevirse de, içlerinden sadece altın, kayıplarını kapatabildi. Kayıplarını telafi eden altın, haftalık bazda % 0.09'luk bir değer artışı yaşamasına rağmen, diğer kıymetli maden ve baz metallerin tamamı, değer kaybetti.
Geçen haftanın ilk günü, Çin'in 2012 yılı için büyüme hedefini, son 8 yılın en düşük seviyesine kadar çekmesinin ardından, emtia piyasasına ciddi satışlar gelmeye başladı. Diğer taraftan; Euro Bölgesi'nde açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan özel sektör aktivite raporu da, piyasanın hassasiyeti üzerinde etkili oldu. Salı günü Avrupa'nın daraldığını gösteren rapor ve Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması konusundaki termini karşılayamayacağını düşünen yatırımcıların endişeleri, altını haftanın en düşük seviyesi olan 1663.72 dolar/ons'a kadar geri çekti. Aynı gün gümüş % 3.5, platin ve paladyum ise senenin en büyük düşüşünü yaşadı. Dolardan yana esen rüzgar, pariteyi 1.31 seviyesine kadar çekti. Çarşamba günü, bankaların ve emeklilik fonlarının destek sözü vermesiyle Yunanistan'ın borçlarını, yeniden yapılandırabileceğine dair inancın artması, altın, euro ve küresel borsa endekslerinde yükselişe neden oldu.Yunanistan'ın borç takasını sonlandıracağı beklentisiyle ivme kazanan piyasalarda işlemler, alım ağırlıklı gerçekleşti. Özellikle; kıymetli maden ve ham petrol fiyatlarında yükselişler yaşanırken euro, dolar karşısında toparlanma sinyalleri verdi. Perşembe günü altın, Euro Bölgesi'ndeki Yunanistan iyimserliği ile 1.704 dolar/ons'a kadar yükselirken, parite, 1.32'nin üstüne çıktı. Diğer taraftan; bölgenin en güçlü ülkesi olan Almanya'ya ait sanayi ve imalat sanayi üretim rakamlarının beklentileri aşması, euroya biraz daha güç kazandırdı. AMB'nin faizlerde indirime gitmeyerek yüzde 1'de bırakması da paritenin haftanın en iyi seviyesini 1.3291 olarak kaydetmesinde etkili oldu. Son işlem günü, Yunanistan'ın borç takasında, özel sektör kreditörlerinin yüzde 85'inin desteğini alması ve ABD'nin tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasıyla piyasalar, rahat bir nefes alırken parite tekrar doların lehine hareket etmeye başladı. Altın, son gün parite baskısıyla 1.683 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilirken, artan risk algısıyla birlikte ‘U' dönüşü yaparak, 1.710 dolar/ons'un üstüne çıktı. Haftanın kapanışını 1.713 dolar/ons'tan yapan altın, dolar ile birlikte kayıplarını fazlasıyla yerine koydu. Haftalık bazda altın, %0.09'luk bir getiri elde etmesine rağmen, önceki haftanın kayıplarını yerine koyması, mümkün olmadı. Gümüşün %1.52, platin'in %0.88 ve paladyumun %0.93, temel metallerin ise tamamının değer kaybetti geçen hafta ham petrol fiyatları, değer kazananlar tarafındaydı.
Bu hafta; 1.30'luk parite seviyesi, euro için önemli bir destek noktası olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması emtia fiyatlarında, düşüş trendini başlatacaktır. Ancak; Yunanistan'ın borç takasına yönelik gelişmeler, endişeleri azaltırken, destek seviyesinin kırılmasını da zorlaştı. Euronun güçlenmesi halinde risk iştahı artarken, hisse senetleri ve altın alım yönünde destek bulacaktır. Altının bu hafta yukarı yönde, daha istekli bir grafik çizecektir.