Yatırım ortamını iyileştirecek 72 maddelik eylem planı
DÜNYA'da dün "Yatırım ortamını iyileştirecek 72 maddelik eylem planı" ile ilgili olarak AA'nın haberi yayınlandı.
Ülkede yeni yatırım veya kapasite artırımı yatırımı yapılabilmesi için öncelikle daha önce yatırım yapan yerli ve yabancı girişimcilerin mutlu olması gerekir.
Mutluluk kapasite kullanımı ve kârlılık ile gerçekleşir.
Eğer kurulu kapasitede yeterli üretim yapılamıyor ise iç ve dış talep yetersiz ise yeni yatırım için girişimciler riske girmek istemez.
Yatırımcı için en önemli konu önce pazar imkanları sonra da rekabet edilebilir teknolojiyi kullanarak, maliyeti aşağıya çekerek, üretimi gerçekleştirebilmektir.
Yatırım yerinin seçimi, alt yapının iyiliği, yatırımın enerji, ulaştırma avantajlarını kullanma durumu önem taşır.
Günümüzde finansman imkanları genişledi. Girdi temininde sorun yaşanmıyor. Arayan yetişmiş kalifiye eleman bulabiliyor.
Fakat Türk sanayi kuruluşlarında hâlâ teknoloji ve verimlilik sorunu önem taşıyor. Düşük teknoloji ve düşük verimlilik dış piyasalarda rekabet şansını zayıflatıyor.
Bütün bunların üzerinde Türkiye'nin kur politikası var. Türkiye'de hükümetler yüksek faiz ucuz döviz politikasını pek seviyorlar. Ucuz döviz, daha yatırım safhasında girişimcinin proje yapısını belirliyor.
Yatırımcı ancak daha çok ithal girdi kullanarak rekabet şansı elde edeceğini görünce, katma değeri en düşük yatırım teknolojisini belirliyor.
Ekonomik büyüklüğü olmayan sınai tesislerin kârları düşük olduğundan bu gibi kuruluşlar araştırma-geliştirme yatırımlarına ve faaliyetlerine para ayıramıyor. İleri teknolojisi izleyemiyor.
Türkiye'de sanayi üretimde teknolojiye dayalı ürünlerin payının aratması ekonomik büyüklükteki sanayi kuruluşlarının sayısının artmasına bağlı.
Eylem Planı'nın 72 maddesi arasında bugüne kadar dile getirilmemiş temenni yok.
Örneğin sanayi-üniversite işbirliği yıllardır gündemdedir. Türkiye'de üniversitelerin sayıları arttı. Üniversiteler ülkenin her köşesine yayıldı. Ama üniversiteler sanayi konusunda bir türlü gereken ilgiyi gösteremedi.
Eylem Planı'nda sıralanan her madde önemli. Her maddede değinilen sorunların çözümü önemli. Ama bir gerçek var: Yatırımcı tek bir noktaya dikkat ediyor: Yapılacak yatırım kâr eder mi?" gerçekçi olalım. Kâr, bu oyunun ana hedefidir. Kâr sağlıktır. Kâr etmeyen girişimin yaşama şansı olamaz.
Üretimini satamayan girişimci kâr edemez. İşte bu noktada da pazar büyüklüğü ve pazarda talebi olan mal veya hizmeti, dünya fiyatı ile dünya kalitesinde üretmek ve pazarda satabilmek gereği ortaya çıkıyor.