Yastık altında 5 bin ton altın olabilir mi?
Bizde genel kabul görmüş bir söylenti vardır: Halkımızın yastık altındaki altınlarının 5 bin ton olduğu söylenir.
Türkiye'de 22 yıl ortalamasına göre her yıl 140 ton altın ithal ediliyor. Demek ki halkın bilezikleri, takıları ve sakladığı sikkelerde 35 yıllık altın ithalatına eşit bir birikim var.
Böyle bir hesaplama, 5 bin tonluk tahminin biraz abartılı olduğunu ortaya koyuyor.
Son zamanlarda yeni bir eğilim ortaya çıktı. Çok kişi "Bu altınların yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması lazım" diyor.
"Vatandaş altın aldığı zaman yastık altında tutmayacak bankaya yatırabilecek. Banka da altını işletecek ve vatandaşa kâr payı ya da faiz ödeyecek" deniliyor. Bankanın saklamaya aldığı altını kanuni karşılık olarak Merkez Bankası'na yatırmak dışında değerleme şansı yok.
Altını müşteri adına satarak TL hesabı açabilir. Altına endeksli mevduat hesabı açabilir. Bütün bu seçeneklerde ana para altın fiyatındaki yükselişten etkilendiği kadar azalıştan da etkilenecektir.
Bankaların halktan hurda altın toplama kampanyaları sonucu bugüne kadar toplanan altın miktarı 1.3 ton gibi az bir miktar.
Yıllık ortalama 140 ton dolayında olan altın ithalatına ek olarak ülkemizdeki altın madenlerimizden çıkan altın yılda 25 ton civarında.
İyimser yorumcular halkın yastık altındaki altınlarının çıkması sonucu Türkiye'nin altın ithalatı yerine ihracatına başlayabileceğine inanıyorlar.
Altın fonları yastık altındaki altınların çıkmasını sağlamıyor, tersine altına olan talebi artırıyor.
- İstanbul Altın Borsası (İAB) üyesi bankalar tarafından çıkartılan yatırım fonlarında bulunan altınların saklamasının yapıldığı İAB'de, 2 adet borsa yatırım fonu, 1 adet yatırım ortaklığı ve 37 adet yatırım fonu olmak üzere 40 adet altına dayalı fonun saklaması gerçekleştiriliyor.
- Mart 2012 itibarıyla İAB'de bakiyesi bulunan 16 adet altına dayalı fondaki altın miktarı 14 bin 223 kg. Bu altının parasal karşılığı 1.3 milyar TL.
- İAB'de saklaması yapılan altın fonlarının miktarı, Mart 2009'da 3 bin 408 kg idi.
- Dünyada altına dayalı yatırım fonlarında 2 bin 205 ton altın bulunduğu bu altınların değerinin, 117 milyar dolarlık olduğu söyleniyor.
- Dünya üzerinde merkez bankaları tarafından da 30 bin ton ağırlığında ve 1.6 trilyon dolar değerinde altın tutuluyor.
(Bu rakamlara bakılır ise bizde halkın yastık altında 5 bin ton altın bulunduğu hakkındaki söylenti inandırıcı görünmüyor.)
Geçtiğimiz günlerde Garanti Bankası'nın düzenlediği bir toplantıya konuşmacı olarak katılan emtia uzmanı-yatırımcı Jim Rogers, bütün emtialarda önümüzdeki dönemde azalma ve hatta kıtlıkların yaşanacağını söyledi. Bunda petrol ve doğalgazın başı çekeceğini kaydeden Rogers şunları anlattı: "Altın son 11 yılda en çok kazandıran yatırım oldu. Ben altın alıyorum, düşerse, biraz daha alırım. Altın 2 bin 400'lere kadar çıkar diye tahmin ediyorum" dedi.