Yaşanan kararsızlıklar
Serdar Bayer / Yatırım Finansman
Geçtiğimiz hafta yapılan Amerikan Merkez Bankası toplantısı sonrasında piyasa oyuncuları tekrar bekleme konumuna geçtiler. Amerika’ da 10 yıllık tahvil faizlerinin %3 seviyesine kadar çıkması mortgage faizlerinde yükselişi tetiklemiş, emlak piyasasında yavaşlamaya neden olmuştu. Yaşanan bu yavaşlama hareketi FED’ in varlık alımlarını erteleme kararı almasında etkili oldu. Parasal genişlemenin bitirilmesi kararının verilmesi öncesinde FED üyeleri tekrar işsizlik ve ekonomik gelişmeye odaklanmış durumdalar.
İlerleyen süreçte gelecek ekonomik datalar tahvil alımlarının seyri konusunda önemle takip edilecek. Özellikle işsizlik dataları faizin yönü konusunda belirleyici olacak. Olumlu gelecek işsizlik dataları Amerikan 10 yıllık faizini tekrar üst noktalara taşıyabilir. %3 hedef seviyesini test ettikten sonra %2.50-2.60 bölgesine geri çekilen tahvil faizi tekrar %2.75-2.80 bölgesine atak gerçekleştirebilir. Bu beklenti Dolar’ ın güçlenmesine neden oluyor. 1.3800 direnç seviyesinde zorlanan paritenin düşüşe geçerek 1.3550 desteğinin altına sarktığı görülüyor. 1.3550 seviyesinin altında kalınması paritede aşağı yönlü baskıyı arttıracaktır. Bu noktada Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’ ndan gelecek kararlar paritede yön konusunda daha net öngörü yapılmasını sağlayabilir. Faiz indirimi yada parasal genişleme kararı gelmesi durumunda piyasalarda tekrar bir canlanma görülebilir.
Ortadoğu bölgesinde tansiyonun düşmesi ve faizlerin yükselmeye başlaması sonrasında ekonomide yaşanan belirsizlik sonucunda Çin’ den gelen PMI datalarının güçlü görüntü sergilemesi bile petrol fiyatlarının gerilemesini engelleyemiyor. Piyasada bulunan paranın azalacağı beklentisi emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskının etkili olmasına neden oluyor. İran ve ABD’ nin arasında oluşan bahar havası petrolde yükseliş beklentilerini azaltıyor. Nymex petrolde 109.00 USD seviyesinden başlayan düşüş trendi 94.20 USD hedefine ulaşmış görünüyor. Fiyatın diplere yaklaşmış olması bir tepki hareketini ön plana çıkarabilir. Düşüş trendinin bozulması için 97.10-97.90 USD bölgesinin üzerinde hareketlere ihtiyaç var. Bu bandın geçilememesi durumunda düşüş trendi gücünü koruyacaktır.
Tahvil alımlarının devam etmesi ve Euro/Dolar paritesinin 1.3800 seviyesine kadar yükselmesi, Altın fiyatlarının 1350 USD direncini test etmesini sağladı. 1349-1352 USD bölgesinde oluşan satış baskısı sonucunda gerilemeye başlayan Altın Ons fiyatı 1307 USD desteğine ulaşmış görünüyor. Yükselen trendin devam etmesi için öncelikle 1307 USD seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde güç kazanımıyla birlikte tekrar 1330-1350 USD bandı ön plana çıkacaktır. Parasal genişlemeden bağımsız olarak ekonomilerde çöküş bekleyen bazı piyasa oyuncularıda Altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir.