Yarının suyu için alışkanlıklarını değiştirmeye 'Söz Ver!'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Sağlık, hijyen, temizlik ve kişisel bakım ürünleri alanında pek çok bilinen markaya sahip olan İngiltere merkezli Reckitt Benckiser, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için çalışan çok uluslu şirketlerden biri.

Reckitt Benckiser’in su kaynaklarını korumak için Türkiye’den başlayarak, faaliyet gösterdiği tüm ülkelere yaymayı planladığı “Söz Ver” kampanyası, hem farkındalık yaratmak, hem de toplumu su tasarrufu konusunda harekete geçirmeyi amaçlayan önemli bir sürdürülebilirlik projesi. Grubun Finish markası öncülüğünde hayata geçirdiği kampanyayı Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Fabrice Beaulieu ve Türkiye Genel Müdürü Selim Akiş'den dinledik.

Ipsos ve Intertek'in Türkiye'de Bulaşık Makinası Kullanma Alışkanlıkları Araştırmasına göre, Türkiye'de bulaşık makinesi penetrasyonu 32 yılda sıfırdan yüzde 86'ya yükselmiş durumda. Fakat, Ipsos'un Reckitt Benckiser için 1000 kişi arasında gerçekleştirdiği araştırma, makine sahiplerinin yarısının bulaşıklarını makineye koymadan önce sudan geçirdiğini ortaya koyuyor.

Karşılıklı söz verelim

Yapılan ölçümler ise şöyle diyor: Bir makine dolusu bulaşık elde yıkandığında, 103 litre su harcanıyor. Bir makine dolusu bulaşık, makineye yerleştirilmeden önce sudan geçirildiğinde ise 57 litre su harcanıyor.

Finish markası tarafından başlatılan “Söz ver” kampanyası, “basit alışkanlıklarımızı değiştirerek, yakın gelecekte suyun tükenmesini önleyebiliriz” diyor. Bunun için de, önemli bir sorumluluk üstlenerek hepimizi söz vermeye davet ediyor.

Kampanyanın sloganı oldukça iddialı; Siz “Sudan geçirmeyeceğinize söz verin”, biz de “mükemmel temizlik ve parlaklık sözü veriyoruz.”

Türkiye, su sıkıntısı çeken ülkelerden biri

Kampanya kapsamında, TSKB’nin “Su: Yeni Elmas” başlıklı raporunda yer alan veriler temel alınıyor. Rapora göre; Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, Su Stresli ülkeler sınıfında yer alıyor.

Ülkenin su kaynakları doğal göllerden, ırmaklardan, rezervuarlardan ve yeraltı sularından oluşuyor. Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 643 mm ile dünya ortalamasının oldukça altında. 2015 yılında 1.422 metreküp olarak hesaplanan kişi başına düşen su miktarı, 2017 yılı itibariyle, 1.386 metreküp olarak hesaplanıyor.

Avrupa’daki ve dünyadaki diğer ülkeler incelendiğinde, Türkiye, kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarpıyor.

Finish, “Söz Ver” kampanyası kapsamında, National Geographic dergisi ile birlikte “25 Litre” adında bir belgeseli de hayata geçiriyor. 22 Nisan Pazartesi günü yayınlanacak olan belgeselde, Türkiye’nin su sorunu derinlemesine ele alınıyor.

25 litre sınırı

Adını Güney Afrika’nın Cape Town kentinde uygulanan, günlük bireysel su kullanımının 25 litre ile sınırlandığı uygulamadan alan yapım, susuzluk tehlikesinin boyutunu daha etkili bir şekilde yansıtmak için belgesel ile senaryolu anlatımı buluşturuyor. Gökhan Özoğuz ve Özge Özpirinççi’nin rol aldığı belgeselin bir bölümü gümüzde, bir bölümü ise 2040 yılında geçiyor. Belgeselde altı çizilen gerçek şu: Eğer mevcut su tüketim oranlarımız devam ederse, Türkiye yakın gelecekte su fakiri bir ülke haline gelebilir.

Reckitt Benckiser Türkiye Genel Müdürü Selim Akiş'in de vurguladığı gibi, "Tüm insanlık ve ekosistemimiz için en önemli unsurlardan biri olan suyu korumak için, bir an önce harekete geçmemiz, kişisel ve kurumsal alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Herkesi suyumuzu korumaya davet ediyoruz."

Türkiye'de her gün her birimiz 190 litre su harcıyoruz!

Güney Afrika’da yer alan Cape Town’da su kıtlığı büyük bir şiddetle devam ediyor. Ülkede 2011 yılında bireysel kullanım için kişi başı yalnızca 25 litre su verilmiş durumda. Türkiye’de de benzer bir kriz yaşanabilmesi söz konusu. 25 litre, Dünya Sağlık Örgütü tarafından temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için alt limit olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de günde ortalama bir kişinin harcadığı su miktarı 190 litreye ulaşıyor. Dünya ortalaması ise 80 litre. Yani Türkiye olarak, her ne kadar su fakiri bir ülke olsak da, çok fazla su tüketiyoruz. Ve bu alışkanlığımızı değiştirmediğimiz takdirde, yakın bir zamanda ciddi bir su sorunu ile karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz. Söz Ver kampanyasının bir parçasını oluşturan “yarınınsuyu.com” adresinden, su ayak izimizi hesaplayarak, çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmak için hemen harekete geçmemiz gerekiyor.

25 LİTRE NE İFADE EDİYOR?

- Duş almaya başladığımız ilk dakikada harcadığımız su.
- Dişlerimizi fırçalarken açık bıraktığımız musluktan 2 dakikada giden su.
- Ortalama 2 kere sifon çektiğimizde harcadığımız su.
- Elde bulaşık yıkarken ilk 2 dakikada harcanan su.
- Ortalama 4 kişilik bir ailenin günlük yemeklerde ve içeceklerde kullandığı su.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar