Yarının sanayi sayfalarını beraber yazacağız

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Galatasaray Üniversitesi'ni ziyaret etti. 1992 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın katıldığı bir imza töreniyle kurulan Galatasaray Üniversitesi, bundan tam 22 yıl sonra Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ı ağırlamış oldu. Böylece Hollande, 1968’de General De Gaulle, 1992’de François Mitterrand’ın ziyaretlerinin ardından, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan üçüncü Fransa cumhurbaşkanı oldu. Bu ziyaretlerin ortak noktası ise, her üç cumhurbaşkanının Galatasaray’a gitmeleri. François Hollande konuşmasında, büyüyen Türkiye ekonomisine; 4 milyona ulaşan üniversite gençliğine; ülkelerin tarihleri ile yüzleşerek büyüyeceklerine; Türkiye'nin tarihten ayrı düşünülemeyecek coğrafyasına; Suriye'de barış ihtiyacına; güçler ayrılığı ve hukuk devletine yönelik müzakerelerin açılması gerektiğine değindi. Konuşmasının ardından ise sanatçı Candan Erçetin'e Fransız Devleti Kültür ve Sanat Nişanı verdi.

İşte Fransa Cumhurbaşkanı'nın öne çıkan yorumları:

- “Türkiye 1968 yılından bu yana çok büyük bir dönüşüm yaşıyor. Türkiye'ye 22 yıldır hiçbir Fransız Cumhurbaşkanı resmi ziyaret gerçekleştirmemiş. Benim Mittérand'dan 22 yıl sonra Türkiye'ye gelmiş olmam mecburiyet değil, büyük bir mutluluk. Türkiye ile Fransa ilişkileri 16. yüzyıla dayanıyor. Ben arada kaybolan bu zamanı yakalamak istiyorum. Türkiye son 20 yılda büyük bir ekonomik ve politik başarı gerçekleştirdi. Aynı zamanda Avrupa'nın en genç ülkesi. Toplumunuzun yarısı 30 yaşın altında. Üniversite gençliği 4 milyona ulaşıyor. Birçok alanda işbirliklerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Enerji, ulaşım ve gıda bunların başında geliyor. Yarının sanayi sayfalarını beraber yazacağız.”

- “Bir cumhuriyetin en önemli görevi, gençlerine başarılı olabilmeleri için tüm fırsatları sunmasıdır. Öğrenciler gerek araştırma ve bilime gerekse şirketlere yakın olmalılar. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı. Gençler kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmeliler. Bir diğer görevimiz ise gençlere istihdam sağlamaktır.”

- “Türkiye'nin AB hedefine bağlılığını biliyorum. Fransa olarak yeni başlıkların müzakereye açılmasını istiyoruz. Bunların başında güçler ayrılığı ve hukuk devleti konusu geliyor. Fransa'ya güvendiğinizi biliyorum. Fransa tüm dünya için geçerli olan değerleri temsil ediyor. Bunlar özgürlük, çoğulculuk, kadın-erkek eşitliği gibi dinler üstü, medeniyetleşme değerleri. Türkiye'ye ziyaretim büyük önem taşıyor. Bu sene 1. Dünya Savaşı'nın 100. Yıldönümünü kutlayacağız. Hiçbir ülke tarihini yadsıyamaz. Tarihi ile yüzleşen ülkeler, büyür.”

- “Suriye'de güvenlik ve barışın bir an önce sağlanması gerekiyor. Türkiye'nin gösterdiği dayanışmayı takdir ediyorum. Çok sayıda Suriyeli mülteciye topraklarınızı açtınız. Bu konuda birlikte hareket etmeliyiz. Ülkeler herşeyi değiştirebilirler, fakat coğrafyalarını değiştiremezler. Akdeniz bölgesi çok önemli bir bölge. Akdeniz Fransa ve Türkiye'yi birbirine yakınlaştırdığı gibi, her iki ülkeye de önemli sorumluluklar yüklüyor. Akdeniz'i, birleşme, barış ve güvenlik bölgesi haline getirmeliyiz. Bu sayede geleceğe dair umudumuz olur. Her şeyden önce Fransa ve Türkiye'yi birleştiren en önemli unsurun kültür olduğunu unutmamalıyız.”

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar