Yardımsever “küsüratlar” en çok sağlığa gitti
Geçtiğimiz gün, ABD merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Hudson Institute’e bağlı Center for Global Prosperity tarafından dünyada bağışçılığın geldiği durumu analiz eden “Filantropi Özgürlüğü Endeksi 2015”in sonuçlarına yer verdik. Ülkelerin bağışçılık alanındaki yasal altyapı ve vergisel uygulamalarını inceleyen endekste, Türkiye 64 ülke arasında 47. sırada yer alıyor.
Türkiye sivil toplum kuruluşlarına bağış yapılması konusunda da dünya ortalamasının oldukça geride yer alıyor. Nüfusun sadece yüzde 12’si bağış yapıyor. Bu oranla Türkiye 135 ülke arasında 112. sırada yer alıyor.
Bir ülkede bağışçılığın artması açısından; sivil toplum kuruluşlarının kurulma ve faaliyet gösterme kolaylığı; bağışçılıkla ilgili vergi indirimleri ve muafiyetler; ülkeler arası bağış yapma prosedürlerinin kolaylığı gibi unsurlar son derece önemli bir rol üstleniyor.
İnternet uygulaması olan Yuvarla’nın amacı Türkiye’de bireysel bağış kültürünü yaygınlaştırmak.Geçen sene kurulan Yuvarla, e-ticaret müşterilerinin alışverişlerinde sepet tutarının küsüratını yukarıya yuvarlayarak, seçtikleri sivil toplum kuruluşuna destek olmalarına imkan sağlıyor.
Uygulama, geçen yılmorhipo.com, boyner.com.tr, network.com,tr, fabrika-tr.com, divarese.com.tr gibi Boyner Grup kuruluşlarının e-ticaret platformlarında başlatıldı. Bugün ise 13 e-ticaret et sitesi üzerinden bağış toplanmasını sağlıyor. Yuvarla uygulamasının yaratıcıları Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz adlı iki genç girişimci.
E-ticaret müşterileri Yuvarla’ya üye kuruluşlardan alışveriş yaptıklarında, alışveriş tutarının küsüratını eğitim, sağlık, çevre ya da insani yardım konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına gönderiyorlar. Sistemde 14 sivil toplum kuruluşu yer alıyor. Bunlar; AÇEV; AKUT; WWF; KAÇUV; ORAV; TEMA; TOHUM OTİZM; TOG; TEV; TEGV; KORUNCUK; KIZILAY; TOÇEV.
Yuvarla’nın kuruluşundan bu yana 117 bin bağışçı tarafından yaklaşık 150.000 defa bağış yapılmış. Bu bağışların en büyük bölümü ise sağlık alanına gitmiş. Bağışların genel dağılımına bakacak olursak, en büyük pay yüzde 43.9 ile sağlıkta. İkinci sırada yüzde 25.3 ile eğitim ve gençlik; üçüncü sırada yüzde 18 ile çevre; üçüncü sırada ise yüzde 12.8 ile afet ve insani yardım geliyor.
“Biz birleşmiş insanlığız”
Bu arada, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler bünyesinde Nexus Global Gençlik Zirvesi düzenlendi.
2011 yılında kurulan Nexus, hayırseverlik faaliyetlerini ve sosyal destek yatırımlarını global çapta artırmak misyonuyla yola çıkmış bir organizasyon. Nexus’un halihazırda genç yatırımcılardan, sosyal girişimcilerden ve destekçilerden oluşan, 70 ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde üyesi var.
ABD’nin en çok satan yoğurt markası Chobani’nin kurucusu ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi Hamdi Ulukaya’nın bu zirvede yaptığı konuşma dikkate değer. Son dönemde hayırseverlik konusunda önemli işler yapan, özellikle de mülteci sorununa odaklanan Ulukaya’nın şu sözlerine kulak verelim: “Yardımseverlik faaliyetlerinde bulunmak için yaşlanmanız gerekmiyor. İşinizi yaparken, etrafınızda bu kadar heyecan verici ve enerji dolu insan varken çok daha verimli ve yenilikçi olabilirsiniz. O zaman neden hemen şimdi harekete geçmiyorsunuz? Siz dünyanın her yerinde insanlığa yardım etmek için lazım olan kalbe ve tutkuya sahipsiniz. Ülkelerinize dönüp bu sözü onlara da ulaştırırsanız, sorunları daha hızlı bir şekilde çözebiliriz. Ben, siz yeni nesil gençlerin aklına ve kalbine inanıyor, güveniyorum. Biz birleşmiş insanlığız. Herkes kazanmadan hiçbirimiz kazanmış ve kaybetmiş olmayacağız. Dünyanın bir köşesinde acı çekilirken, diğer bir köşesinde kutlama yapamayız. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dünya meseleleri konusunda hepimize eşit ölçüde sorumluluk düşüyor.”