Yaratıcı bürokratik çözüm

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Dünyada çeşitli ülkelerde 450 antreposu olan Londra Metal Borsası Türkiye'de açmayı planladığı limanlar yakınındaki 20 antrepo için 4 yıldan bu yana sürdürdüğü çabasına karşın, bürokratik engelleri aşamadığı için Ukrayna, Rusya ve Romanya cevherinden ürettiği demir-çelik ürünlerini, Antwerp limanında elleçleyerek Türkiye'ye gönderiyor. Bu da fiyat artışı yaratıyor. Sektör temsilcileri Maliye bürokrasisinden yerli üreticilere de benzer imkan veren yaratıcı bürokratik çözüm beklediklerini açıklıyorlar.

Arkadaşımız Sedat Alp'in haberinden dünyada çeşitli ülkelerde 450 antreposu olan Londra Metal Borsası'nın, LMB'nin  4 yıldan bu yana ülkemizde de sayıları 20'ye varabilecek antrepo kurma girişiminin bürokratik önlemler nedeniyle çözülemediğini, bu nedenle Avtwerp antreposunda elleçledikleri demir-çelik ürünlerini Türkiye  limanlarına getirdiğini ve maliyet artışı yarattığını öğreniyoruz.
 
LMB danışmanı Solmaz Grup Başkanı Asım Barlan, konuya çözüm için 4 ay önce LMB'den iki yöneticiyle Maliye Bakanlığını ziyaret ederek soruna çözüm aradıklarını, bir ay önce de KDV iadesi sorununa çözüm bulmak için sorunu Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı ile  birlikte ele aldıklarını söyledi. Barlan, bu konudaki çözüm arayışlarının 4 yılı bulduğunu belirterek, "Sorunun bir ayağı Gümrük mevzuatından kaynaklanıyordu. O alandaki sorunumuzu üç aylık bir çalışma ile aşabildik. İkinci ayakta Maliye Bakanlığıyla ilgiliydi. KDV yasasından kaynaklanıyordu. Bu sorunun aşılması için de Torba Kanunla beraber 17. Maddede bir değişiklik yapılarak, ihracat antrepolarına mal konulması durumunda eşyanın ihracat sayılıp KDV iadesinin önü açıldı. Ancak, bu düzenlemenin tebliği 3 yıldan bu yana çıkarılmadı. Niye diye sorduğumuzda, bakanlık bürokrasisinden, 'kontrolü zor olur kaçakçılık olur' kaygısını içeren yanıtlar alıyoruz" yanıtı aldıklarını açıklıyor. LMB'nin talebinin mevzuatta düzenleme ile birlikte yılda 2 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip limanlara yakın 20-30 dönümlük araziler ayrılması olduğunu söyleyen Barlan, " KDV iadesi 6 ay sürüyor. Oysa antrepoya giren mal iki ayda satılırsa Gelir İdaresi avantajlı olur. Ancak, buna rağmen sorun çözülemedi" açıklamasını yapıyor. Demir çeliğin borsaya bağlı ürününün çeşitli ebatlarda 63 tonluk bağlarla elleçlendiğini ve böyle bir ürün de kaçakçılık yapılmasının da pek mümkün olamayacağının altını çiziyor. 
 
Demir Çelik sektörü temsilcileri bu antrepoların kurulmasının sektöre faydalı olacağını belirtirlerken, "Bu sadece yabancıların yararlandığı bir antrepo sistemi olmamalıdır. Onlarla birlikte yerli demir çelikçiler içinde yararlanılacak bir düzenleme birlikte ele alınmalıdır. Bu alanda yaratıcı bir bürokratik çözüm bulunursa, demir-çelik sektörümüz için önemli bir gelişme sağlanabilir" görüşünü öne sürüyorlar.
 
Maliye Bakanlığı bürokrasisinin en muafazakar bürokrasi olduğunu belirten bir demir çelmik sektör temsilcisi, "Cari açığı bu kadar yüksek olan ülkemizde, eski bazı gelişmeleri hatırlamaları nedeniyle kayıp kaçak korkusu taşıyarak önlem almaya çalışmaları doğru kabul edilebilir. Ancak, sektöre fayda sağlayacak bu düzenleme için kaçağa da imkan vermeyen, yaratıcı bürokratik çözüm bulunması gerekir" uyarısında bulunuyor.
 
Bu konuda ortaya çıkan tabloda Maliye bürokrasisinin direncinde bazı haklı yanlar olsa da, onların temel görevlerinin sektöre faydalı olacak bir durumu, "Kaçakçılık olabilir" kaygısıyla engellemeleri  doğru bir tavır olamaz. Doğru tavır demir çelik sektör temsilcilerinin belirttiği gibi Londra Metal Borsasına antrepo imkanı verirken, yerli demir çelikçilere de benzer imkan veren uygulamayı sağlayabilecek, yaratıcı bir çözümü  üretmeleridir. Dünyada örnek alınabilecek benzer birçok uygulama bulunuyor. LMB'nin dünyaya yayılmış 450 antreposunun incelenmesi ve buna bağlı uygun iznin verilmesi mümkün olabilecektir. Maliye Bürokrasisinin bu araştırmayı yapıp izni vererek sektörün önünü açmasının doğru olacağına inanıyorum.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar