Yaratıcı bürokrata güven, gerisini merak etme sen (!)
Yaratıcı(!) öğrencilerim
Hep düşünürüm. Tembel öğrencilerim, sınavda yanlış verdikleri bir cevabı haklı çıkarmak için gösterdikleri gayretin bir bölümünü, soruyu yanıtlarken harcasalar, hiç bir sorunları kalmayacak. Ya da, muzırlıkta gösterdikleri yaratıcılığın onda birini ders çalışırken kullansalar, müthiş başarılı olacaklar. Ama nedense, bu ülkenin suyundan mıdır, havasından mı, kafalar hep yanlış işlere çok iyi çalışıyor. Bu olguya geçen hafta başka bir olayda da tanık oldum.
İDO feribotlarında sigaranızı rahatça tüttürebiliyorsunuz
Geçtiğimiz hafta Eskihisar ile Topçular arasında “şehirlerarası” (!) seyahat ettim. Yarım saat süren bu şehirlerarası seyahatte baktım insanlar rahat rahat sigara içiyorlar. Eskiden, göstermelik de olsa, “4207 sayılı kanuna göre vapurda sigara içmek yasaktır” türünden bir anons yapılırdı. Bazı mahcup tiryaki yolcular da, okul bahçesinde sigara içen liseli öğrenciler gibi sigaralarını avuçları arasında saklayarak içerlerdi. Müptelaların utanmaz olanları ise kendilerini eski Türk filmlerinin jönleri sanarak, denize baka baka sigaralarını arsızca havaya üflerlerdi. Ama bu kez feribotta serbestçe sigara içiliyordu. Çevreye bakıp bir görevli aradım. Ama bir yazıyı görünce durumu anladım. Feribotun dört uç köşesindeki tahliye sandallarının üstüne “SİGARA İÇİ- LEBİLİR ALAN” yazılmıştı. Bir de yabancılar da içsin diye bu yazının altına bunun İngilizcesi “SMOKING AREA” eklenmişti. Ama bu yazıdan ilham alan müptelalar, feribotun her yerinde sigaralarını tüttürüyordu. Arabanın içinde camları kapatarak oturmak zorunda kaldık.
Bir yasa işte böyle yorumlanır!
İstanbul’a gelince Sağlık Bakanlığı’nın iletişim hattı olan 184’ü aradım. Karşıma çıkan görevliye durumu anlattım. “Topçular Eskihisar arasında yasak delinmiş, hatta sigara içmek için alan bile ayrılmış” dedim. Şikayetimi aldı. Sonra da İDO’nun Basın Müşavirliği’ni aradım. Sorumlu kişi şikayetimle ilgilendi ve iletişim adresimi istedi. Şikayetimi yazılı olarak bildirdim. İDO Basın Müşavirliğinden şöyle bir cevap geldi: “Gebze Kaymakamlığı Gebze Toplum Sağlığı Merkezi Tarafından Eskihisar – Topçular hattımızda çalışan gemiler denetlenmiş ve 4207 sayılı kanunun aşağıda yazılı maddesine göre gemilerimizde sigara içilebilir alanlar oluşturulması istenmiştir.”
İlgili yasanın 2. maddesinde ise şöyle bir ibare vardı: “Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilir. “İşte Gebze Kaymakamlığı Gebze Toplum Sağlığı Merkezi, toplum sağlığından yana (!) tavır koyarak, yasadaki “oluşturulabilir” sözcüğünü tiryakiler, İDO ve tütün lobisi lehine yorumlayarak, gemilerde sigara içilebilir alanlar oluşturulması emrini vermişti.
Yaratıcı bürokratlarımız
Şimdi anladınız mı, gerektiğinde ve isterlerse bürokratlarımız da benim tembel öğrencilerim kadar yaratıcı olabiliyorlar. Düşünün bir kere: eğer böyle bir çözüm bulmasalardı, başlarına gelecek işlere bakınız. Sigara müptelaları yarım saatlik yolculukta yine kendilerini tutamayarak sigara içeceklerdi. Yine benim gibi birisi bunu şikayet edecekti. Onlar da gidip denetlemek zorunda kalacaklardı. Ve de sorumlu işletmeye ceza yazacaklardı. Halbuki toplumun sağlığını masa başından korumak daha kolay değil mi? Ayrıca bir taşla iki kuş: İDO’yu da sorumluluktan kurtarmış oluyorsunuz.
Yasa çıkardın da, ya bürokratı eğittin mi?
Demek ki, yasa çıkarmak yetmiyor. Bu yasanın yorumlanması ve uygulanması önemli. Başarı için, uygulamayı yapacakların işin felsefesine inanmış olması ve de bu konuda eğitilmiş olması gerekiyor. Feribotta sigara içme onayını veren bürokratların, eğer başka nedenleri yoksa, büyük bir ihtimalle kendilerinin de bir sigara içicisi olduğu önyargısında bulunuyorum. “Denizin üstünde bir sigarayı bize çok görüyorlar” mantığı ile hareket etmişlerdir.
Yoksa, yarım saatlik yolculuğu “şehirlerarası” olarak yorumlamazlardı; “oluşturulabilir” sözcüğünü sigara içiciler, sigara lobisi ve İDO lehine “Oluşturula” emrine dönüştürmezlerdi.
Feribotta sigara potansiyel yangın tehlikesidir Feribotta sigara içilmemesi konusunu, yalnız 4207 sayılı yasa açısından da düşünmemek gerekir. Sigara, bir potansiyel yangın tehlikesidir. Düşünün, feribottaki taşıtların bir tanesinde yakıt sızıntısı olsun. Bir sigara izmariti ile tüm gemi bir ateş topu haline gelebilir. Bir kendini bilmez sigara müptelasının keyfi yüzünden deniz üstünde her an bir büyük felaket yaşanabilir.
Sonuç
Bu yazımı Sağlık Bakanlığı ilgililerine yollayacağım. Bir önceki Sağlık Bakanımız sigara konusunda çok duyarlı idi. Yeni Bakan devrinde ne olacağını bilemem. Ama ben yine de deneyeceğim.
Ne yapayım, ben de temiz hava müptelasıyım !!!.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar