Yapay zekâ savaşlarına hoş geldiniz

Çağdaş YILDIZ
Çağdaş YILDIZ Boomerang cagdas.yildiz@dunya.com

Birisi çıkıp Çin’in güney kıyısındaki 2 milyonluk bir şehir­de doğup büyüyen, ba­bası ilk okul öğretme­ni bir gencin Çin›de ya­pay zekâ girişimciliğine adanmış ilk yüksek risk­li niceliksel yatırımcı olarak kabul edileceği­ni söylese birbirimize bakıp hadi canım oradan derdik muhtemelen.

“Çin’in yapay zekâ kuvvetle­rinin komutanı” olarak karşımı­za çıkan girişimci Liang Wen­feng’den bahsediyoruz. Çin’in alışılmış stratejisinin aksine ül­kenin parlak beyinlerinden bi­ri olarak dünyanın en iyi üni­versitelerinde eğitime gönderil­memiş, tersine beyin göçü ile de ülkesine dönmemiş, daha ortao­kuldayken kendi kendine kalkü­lüs öğrenmeye başlamış ve son­rasında Çin’in prestijli Zhejiang Üniversitesi’nde okumuş. Her haliyle sıra dışı bir hikâye.

Çin, yapay zekâda fiyat rekabetçisi

Geçtiğimiz günlerde tekrar başkan seçilen Donald Trump’a yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir hoş geldin partisi düzenleyen Çin’li girişimci Liang Wenfeng’in kuru­cusu olduğu DeepSeek’le tanıştık.

Trump’ın tekno-oligarklarını yanına alarak açıkladığı 500 mil­yar dolarlık Stargate – Yapay Zekâ Endüstrisini Geliştirme Proje­si’ne karşılık Çin’in ayırdığı 138 milyar dolarlık bütçe ise gözünüze az gelmesin. DeepSeek’in ön araş­tırma dönemi hariç 2 aylık geliş­tirme süreci sadece 6 milyon dola­ra mal olmuş. Çin tekstil, teknolo­ji ürünleri gibi pazarların yanında yapay zekâ endüstrisinde de fiyat rekabetçisi ana oyuncu olarak kar­şımıza dikilmiş görünüyor. İşte bu 6 milyon dolarlık yatırım ABD gi­rişim ekosistemine yüz milyarlar­ca dolar değer kaybettirdi.

Trump ise kendisinden bekle­neni yapmadı.

Yüksek tondan, krizi derinleş­tirecek bir tepki yerine muhte­melen ABD borsalarında devam edebilecek değer kayıplarını ön görerek Çinli DeepSeek’in Ame­rikan şirketleri için bir teşvik görevi görmesi gerektiği üzerine vurgu yapmayı tercih etti.

Çin'deki şirketlerin daha ucuz ve daha hızlı bir yapay zekâ yön­temi geliştirmiş olmasını olumlu karşıladığını belirtti, rekabetçi­lik vurgusu yaptı.

Trump bu pozisyonu alırken Beyaz Saray yetkililerinden Da­vid Sacks, DeepSeek’in kendi ya­pay zekâ teknolojilerini geliştir­mek adına OpenAI modellerinin çıktılarından faydalandığına da­ir güçlü kanıtlar bulunduğunu id­dia etti, ABD Donanması Deep­Seek’in kullanılmasını askeri ve sivil personelde yasakladı ve kar­şı saldırıya geçti.

İtalya ise bir adım daha ileri giderek DeepSeek’e soruşturma açtı. Toplanan veriler ilgili bilgi talebinde bulundu. İtalya vatan­daşlarının kişisel bilgilerinin ve diğer verilerinin Çin’e gitmesin­den endişe ediyor.

Savaşlar dijital alanda algı yöntemleri ile oluyor

ABD ve Avrupa merkezli ola­rak “DeepSeek ne kadar güven­li?” “DeepSeek’te içerikler doğru mu?” Gibi sorular üzerinden iti­bar azaltıcı hamlelerin devreye sokulduğunu unutmayalım. Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı İb­rahim Kalın’ın bundan 1 yıl önce MİT’in 97. kuruluş yıldönümün­de yaptığı konuşma ise şu an daha da anlamlı. İbrahim Kalın yapay zekâyı Dijital Çağın Atom Bom­bası’na benzeterek yeni bir risk alanıyla karşı karşıya olduğumu­zu ortaya koymuştu.

İbrahim Kalın konuşmasının de­vamında yapay zekânın sunduğu büyük imkânların yanı sıra büyük tehditleri de beraberinde getirdi­ğine vurgu yaparak “Barışçıl ve in­sancıl amaçlarla kullanıldığında hayatımızı kolaylaştıran ileri tek­noloji, her türlü manipülasyona da açık sınırı ve çerçevesi çizilmemiş yapay zekâ çalışmaları, insanlığın geleceğini doğrudan tehdit etmek­tedir.” diye de eklemişti.

Türkiye’nin yapay zekâ ala­nında yapacağı çalışmaların İtal­ya’nın kaygısına paralel olarak ulusal güvenlik ekseninde değer­lendirilmesi oldukça doğal. Yeni tehditlerden bahsederken dün­yada terör paradigmasının değiş­tiğini göz ardı etmemeliyiz. Artık savaşlar top ve tüfekle değil dijital alanda algı yönetimleri ile oluyor. MİT bünyesinde kurulan Siber İstihbarat Başkanlığı’nın da bü­yük ölçüde bu dış tehditlerle mü­cadele edeceğini varsayabiliriz.

Bilgiye hakimiyet günümüzde her şey.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ya iş, ya siyaset 25 Nisan 2025
Sarı Öfke 11 Nisan 2025
Kalabalık yalnızlık 28 Mart 2025
Trumpizmi dizginlemek 07 Mart 2025