Yapay Zeka konusuna nasıl başlamalı?
Hiç kuşku yok ki Yapay zeka (YZ-AI), iş dünyasında rekabetçi avantajlar sağlamanın ve devrim yapmanın ötesinde; şirketlerin varlıklarını sürdürebilmesini, bireylerin de işlerini kaybedip kaybetmemesini belirleyecek önemli fırsatlar, kolaylıklar, tehditler ve tehlikeler sunuyor.
Sektör, pozisyon fark etmeksizin her alan ve herkes bu müthiş dönüştürücünün geliştiren veya yok eden etkilerinden nasibini alacak. Kimsenin kaçması mümkün değil. O yüzden şirket ve birey olarak hemen, hiç zaman kaybetmeden, beklemeden, mazeretler üretmeden YZ konusunda aksiyona geçmek gerekiyor. Bu yazıda başlamak için somut önerilerimi derledim, çünkü çok soruluyor. Dikkatle inceleyin lütfen.
Yapay Zeka konusuna başlamak ve girişmek için yapılması gerekenler:
1. Henüz kimse YZ konusunda uzman değil. Herkes öğreniyor. Sakın uzmanların uzmanlığını, sizin bu konudaki bilgi eksikliğinizi abartmayın, önemsemeyin, korkmayın, çekinmeyin. Bu konuda daha hepimiz agu-gugu der gibiyiz. Fakat HEMEN VE ÖNCE KENDİNİZ BAŞLAYIN!
2. Öğrenmek ancak ve ancak deneyimlemek ve YZ araçlarını kullanmakla mümkün olabiliyor ve gelişebiliyor. Başka türlüsü mümkün değil. Okuyun, dinleyin, seyredin, vb. ama HEMEN VE ÖNCE KENDİNİZ BAŞLAYIN!
3. Başlamak için önce ve her gün muhakkak şu temel YZ araçlarını kullanın. Bu aşama alfabe öğrenmek sonra da harfleri, kelimeleri, sözcük ve cümleleri giderek daha etkin kullanmak gibi olacak. Ya da rakamları öğrenip, dört işlemden sonra matematiği kullanabilmeyi başarmak, geliştirmek diye de düşünebilirsiniz.
https://chat.openai.com | https://gemini.google.com | https://copilot.microsoft.com
Aynı prompt’u, talimatı bunların üçüne de eş zamanlı verin, karşılaştırın.
4. YZ’yı etkin kullanmanın ilk şartı; başarılı, iyi prompt-talimat yazabilmek. O yüzden hem genel olarak YZ hem de “Prompt Yazımı” konusunda (örneğin) aşağıdaki kaynaklardan eğitim almaya başlayın. Bloglarını ve makalelerini takip edin. YouTube'da da Prompt Yazımı ve YZ ile ilgili birçok ücretsiz ders mevcut, izleyin. Prompt Engineering ve YZ ile ilgili online forumlara katılarak diğer insanlarla fikir alışverişinde bulunun. YZ + Prompt konusunda ciddi ve kredisi olan yerlerden sertifikalar alın, LinkedIn profilinize ekleyin. Altı dolu ve gerçek bir sertifikasyonun çok faydasını göreceksiniz.
Genel YZ ve Prompt Yazımı için bazı öneriler:
- Coursera: https://www.coursera.org
- Udemy: https://www.udemy.com
- bhttps://www.khanacademy.org
Biraz daha gelişmiş YZ ve Prompt Yazım için bazı öneriler:
- Stanford Üniversitesi: https://www.cs.stanford.edu
- Google AI: https://ai.google/discover/research
- Nvidia: https://developer.nvidia.com
- Microsoft: https://www.microsoft.com/en-us/research
- Open AI: https://openai.com
- Intel: https://www.intel.com/content/www/us/en/developer/overview.html
- Deep Mind: https://deepmind.google/ (Prompt Yazımı ve diğer YZ araştırma alanları)
Bu sitelerde yapay zeka (AI, YZ) yazarak muhakkak sizi geliştirecek içerikler bulacaksınız. Üstelik artık pek çok web sitesi doğrudan kendi dilinize çeviri de yapıyor. Yani dil bilmemek de büyük bir engel değil.
5. Bir vizyon oluşturun. Stratejik düşünün ve harekete geçin. İlk adım eğitim, yukarıda giriş yaptık. Eşzamanlı diğer adım da pilot projelerde çalışmak. Yönetici iseniz mutlaka YZ pilot projeler, hedef, görev ve ekipler oluşturun. Çalışıyorsanız bu ekiplerde yer alın.
6. Bunları yaparken, verimliliği mi artırmak, yeni ürünler mi geliştirmek, müşteri deneyimini mi iyileştirmek istiyorsunuz? belirleyin ki YZ araçlarını doğru seçin.
7. Henüz kimse uzman değil dedim ama yine de daha iyi bilenler, erken başlamış olanlar var ve hızla çoğalıyorlar. Onlardan da destek, danışmanlık alın. İş birliği yapın.
8. Şirketinizin kültürüne YZ’ya entegre edecek şekilde önceki bir yazımda anlattığım gibi zihniyet kalibrasyonu yapın.
9. Teknolojiye, eğitime, yetenekli insana yatırımdan kaçınmayın, aksine artırdıkça artırın.
10. Bunu da siz yazın.