Yapabilen istemiyor; isteyen yapamıyorsa…

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI [email protected]

Prof. Burak Küntay… “Üniversiteler reel/üreten ekonomi ile iç içe olmalı/hayattan kopuk olmamalı” tezini savunanlardan… Ve başarılı modelleri yerinde inceleyip, o modellerin bizde de uygulanması için çaba harcayanlardan…

***

Gelişmiş bir ülkedeki modeli anlattı: “Üniversite, fabrika gibi… Üretiyor ve ürünlerin satışını da yapıyor… Öğrenci üretimin içinde, ister istemez yeteneklerini geliştiriyor ve o süreçte para da kazanıyor… Bu yapı, teknolojik gelişime temel oluyor…”

***

Bu başarı modelleri bilinmesine rağmen… İlginçtir, tam tersini uygulayanlar var dünyada…

***

Örneğin: Meslekli/uzman/teknik olanın itibarsız; Sade diplomalının itibarlı olduğu… Veya… Yetenekli olanın “evrensel eğitim” alamadığı; eğitim alanın, farklı alanlara yönlendirilip, olan yeteneğini de kaybettiği… Veya… Yapabilenin istemediği; İsteyenin yapamadığı…

Bilenin yapmadığı; Yapanın bilmediği… Veya Üretenin umutsuz; “Başkası üretir” diye bekleyenin umutlu olduğu… Veya Memurun ayrıcalıklı; Üreten / işçinin “emeklilikte dahi” ikinci planda olduğu…

***

Bu nedenlerle: Üreten sektörlerin, “çalışan” bulamadığı; Çalışmak isteyenin, üretimde olmak istemediği bir yapı…

VELHASIL

25 yıldır bu köşede anlatmaya çalıştığımızı tekrar edeyim… Beşeri sermayenin ‘değerlendirilemediği’, ‘yanlış yönlendirildiği’, ‘verimsiz’ olduğu bir yapıda: Merkez Bankası faiz artırsa ne olur, düşürse ne olur? Yabancı sermaye akışı hızlansa ne olur, düşse ne olur? Asgari ücret 1 birim olsa ne olur, 5 birim olsa ne olur?

***

‘Finansal sermaye’… Dünyada ihtiyaç olan/olacak ürünü/hizmeti/fikri geliştirip/üretip kâr ederek pazarlayan beşeri sermayen çoğunluktaysa, kalkınmaya/refaha aracılık edebilir… Tersi durumda, “gelişimin temeli olacak” gençler, “Asgari ücret ne kadar olur?” gibi sorularla hayat tüketir…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kayıtdışına rağbet! 13 Aralık 2024
Parası olanı desteklemek! 12 Aralık 2024