Yanlış ambalaj gıdada 15 milyar lira kayba yol açıyor
Kağıt bazlı ambalaj malzemeleri ağaçlardan, yani tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Oluklu karton ambalaj malzemelerin ise yüzde 80’inden fazlası toplanarak geri dönüştürüldüğünden, işletmeler ve tüketiciler için sürdürülebilir bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.
Türkiye’de kişi başına düşen oluklu mukavva tüketimi yaklaşık 25 kg. Bu oran Avrupa’da 45 kg’ye ulaşıyor. Bu veriler Türkiye'de oluklu mukavva tüketim potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Olmuksan International Paper Genel Müdürü Ergun Hepvar, oluklu mukavva tüketiminin geçmiş 10 yıllık dönemde yaklaşık yüzde 110 civarında büyüdüğünü söylüyor. OMUD verileri de 2017 yılında oluklu mukavva tüketiminin önceki yıla göre yüzde 9 büyüdüğünü ortaya koyuyor.
Sektöre yönelik gelişmeleri Ergun Hepvar’dan dinledik:
Dolar sektörü zorluyor
“Kurda yaşanan dalgalanmalar özellikle oluklu mukavva üretiminin ana girdisi olan kâğıdın yurtdışından temin edilen kısmını olumsuz etkiliyor. Bu dalgalanmanın satış fiyatlarına yansıması kâğıdın temin edildiği ülkeye ve şartlara bağlı olarak değişiyor. Siparişi verilen bir kâğıdın Türkiye'ye gelişi ve üretimde kullanılarak satışa dönüştürülmesi ortalama üç ayı buluyor. Dolayısıyla kurdaki dalgalanmanın da müşteriye yansıtılması bu süreçten etkileniyor. İçinde bulunduğumuz sektördeki rekabeti de dikkate aldığımızda, kur hareketlerini yansıtmakta da güçlük çekildiğini söylemek mümkün. Oluklu mukavva üretiminde kullanılmakta olan makineler yurtdışından temin edildiği için kurdaki hareketlilik yatırım kararlarını da etkiliyor. Dolarda yaşanan dalgalanma sektörümüzü zorlasa da alternatif çözümler geliştirerek, farklı pazarlar ile satış kanallarına odaklanarak süreci yönetiyoruz.”
Gıda üretiminin dörtte biri tedarik zincirinde kaybediliyor
“Türkiye’de enfl asyon bileşenlerini incelediğimizde, 2004-2016 dönemi ortalaması olarak bu bileşenler içerisinde gıdanın etkisi yüzde 29,2 gibi oldukça yüksek ve ilk sırada yer alıyor.
Gıda içerisinde yaş meyve ve sebzenin önemli bir yer tuttuğu biliniyor. Yıllık 50 milyon ton olan meyve ve sebze üretimimizin 100 milyar TL parasal bir değere karşılık geldiği, maalesef üretim-tüketim zinciri içerisinde kaybedilen ürünün ise 25 milyar TL gibi yüksek bir meblağa ulaştığı ifade ediliyor. Bu istatistik tedarik zincirindeki gıda kaybının yüzde 25-30 seviyelerinde olduğunu gösteriyor. Tedarik zincirindeki kayıp; yanlış ambalajlama ve soğuk zincirdeki kırılmadan kaynaklanıyor. Yanlış ambalajlama nedeniyle kaybın yüzde 50’nin üstünde olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlardan yola çıkacak olursak ambalajlama nedeniyle meydana gelen kaybın 15 milyar TL gibi bir rakama karşılık geldiğini ifade etmek yanlış olmayacak.”
Sorumlu lif tedarik politikası
50. yılını kutlayan Olmuksan IP, “sürdürülebilir ambalaj” misyonu kapsamında, ambalajlarımızı yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir özellikli ambalajları, doğada kendi kendine yok oluyor. Ergun Hepvar şu bilgileri veriyor: “Kutu üretim kapasitemiz 300.000 ton, oluklu mukavva levha üretim kapasitemiz ise 330,000 ton civarında. International Paper olarak kaliteli ürünler üretmeye ve hammadde kaynağımız olan ormanları sorumluluk bilinciyle korumaya büyük önem veriyoruz. Sorumlu lif tedarik politikamızda; yasa dışı kesim yapılan, yüksek koruma değeri yönetim aktiviteleriyle tehdit edilen ya da tehlike altındaki ormanlardan gelen lifl eri bilerek satın almayacağımızı belirtiyoruz.”
Kayıpların azalması için ne yapmak gerekiyor?
Ergun Hepvar, kayıpların azaltılmasında öne çıkan tedbir ve teknolojileri şöyle sıralıyor:
- Ürünün tarla ve bahçeden zamanında ve uygun hasat makineleri ile hasat edilmesi,
- Ön soğutmaya tabi tutulması,
- Paketlenmesi,
- Frigorifik araçlarla taşınması,
- Soğuk zincire taşınması,
- Soğuk hava depolarında muhafazası.