Yalova'nın eksiği 'birliktelik'
Birlikteliğin olmadığı hemen hiçbir yerde başarıdan söz etmek mümkün olmuyor. Yalova'da da bu eksiklik çok net bir şekilde görülüyor. Yeşili mavisiyle doğa harikası kent, yönetenlerin anlamsız kavgaları nedeniyle ordan oraya savruluyor. Kentte bir kurumun iyi dediğini bir diğeri kötülüyor. Bu duruma bugüne kadar müdahale edecek, 'dur' diyecek bir lider de yetiştiremedi Yalova.
Kentin lider çıkaramadığı yerlerde genelde mülki idare duruma el koyar. Ama maalesef mülki idarenin başarılı olduğunu da söyleyemeyiz. Hükümetle geçinemeyen geçmiş dönem Valisi Yusuf Elbay'ın kaç defa gönderilip mahkeme kararıyla kaç defa geri geldiğini unutur olduk.
Bu savruluşta hükümetin de eksikliğini vurgulamakta fayda var. Yalova'yı deyim yerinde ise zıplatacak bir Vali atayamadı bugüne kadar. Oysa Valilerin kente neler kattığını uzağa gitmeye gerek yok Bursa'ya bakın göreceksiniz. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un göreve başladığında kentte 5 yıldızlı otel sayısı 1 adetti. Aradan geçen 4 yılda Valinin ısrarı ile yapılan turizm yatırımları sonucu sayı bir elin parmaklarını geçti. Bursa'nın turizm yatırımları 1 milyar TL'yi aştı bu 4 yılda. Demek ki yönetici doğru projeyi ortaya koyup iyi bir strateji belirlenirse neler oluyormuş neler.
Yalova ise gerçeklerini bırakmış hayallerin peşinde koşuyor. Termaliyle doğal güzellikleriyle bir turizm kenti olması gereken ilimiz ısrarla sanayi kenti olmaya yönlendirilmiş durumda. Geldiği noktaya baktığımızda doğru yanlış her yaptığına tu kaka denilen Akkök Grubu yatırımları olmasa kentte sanayiden söz etmek mümkün değil. Sanayi olarak elde kalanlar Akkök Grubu'nun işlerini yapan firmalar. Kentin yüzölçümü kısıtlı. Üniversiteye kampus alanı bile bulmakta binbir sorun yaşanan kentte tescili çıkalı kaç yıl olduğunu unuttuğumuz Çiçekçilik OSB'ye bir çivi bile çakılamamışken 5 OSB kurulması planlanıyor! Çiçekçilik yıllardır kentle özdeşleşmiş durumda. Bu sektörün dünyadaki lideri Hollanda'nın başarısı önümüzde dururken biz hala daldığımız uykudan uyanamıyoruz/uyandırılmıyoruz.
Demem o ki Yalova'nın birinci önceliği çiçekçilik olmalı ve OSB'sine biran önce kavuşmalı. İkincisi yaşlanan dünya nüfusu ile beraber önemi her geçen gün artan sağlık turizmi gündeme alınmalı.
Şifalı suları ile Termal ilçesi bulunmaz nimet. Son olarak eğitim konusuna önem verilmeli ve İstanbul'un hemen yanıbaşında ki bu şirin kent öğrencilerin tercihlerinde ön sıraları işgal etmeli.
Sanayi olarak Altınova tersaneler bölgesi yeterince yatırım aldı. Bu sektörün tekrar eski günlerine dönmesi ile birlikte sanayi eksikliğini gidereceği aşikar. Yıllar yılı İstanbul sosyetesinin sayfiye yeri olan Çınarcık yeni yatırımlar ve düzenlemelerle rahatlıkla eski günlerine dönebilir. Eski Vali Yusuf Elbay'ın mavi yeşil yol projesinden kesinlikle taviz verilmemeli ve bu yapı korunmalıdır.
İstanbul-İzmir otobanının yapıldığı bugünlerde Yalova'yı yönetenler şimdiden bir karara varmalı. Ya kısıtlı yüzölçümü bulunan kenti sanayiye açacaklar, OSB'lerle dolduracaklar. Ya da turizm, eğitim ve hizmet sektörü için fırsatlar oluşturacaklar.