Yağmur yağmayınca elektrik fiyatları yukarıya çıkıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yağışlar bu yıl normalin altında oldu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya son 12 aylık yağışlar ve yaz yağışları normalin altında. Normal yağış anlatımı, her il ve her bölge için uzun yılların ortalama yağış miktarını ifade ediyor.

- Türkiye genelinde, eylül ayından geriye son 12 aylık dönemde yağışlar normalin yüzde 14.3 gerisinde oldu.

- İç Anadolu’da yağışlar normalin yüzde 17, Doğu Anadolu’da yüzde 23.9 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 23.4 gerisinde.

- Yaz yağışları ise Doğu Anadolu’da normalin yüzde 53.5, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 86.3 oranında gerisinde kaldı.

Eskiden yağışların azalması tarımsal üretimi etkilerdi. Kuyular, akarsular kururdu. Buna üzülürdük.

Şimdilerde yağışların azalması gene tarım üretimi ve kullanım suyu bakımından üzüntü yaratıyor ama, esas sorun, azalan yağışların barajlardan ve akarsulardan elde edilen elektrik miktarının azalmasına yol açması.

Günümüzde, ülkemizde üretilen elektriğin dörtte biri barajlardan ve akarsulardan elde ediliyor. Hidrolik elektrik enerjisi en ucuz enerji. Yağışlar bollanınca, barajlardan ve akarsulardan elde edilen elektrik miktarı artıyor. Bu elektrik ucuz maliyetli elektrik. Ekonomik bakımdan değerli elektrik.

- 2016 yılının 12 ayında toplam elektrik üretiminde barajlardan elde edilen elektriğin payı yüzde 17.8, akarsulardan elde edilenin payı yüzde 6.7, toplam hidro elektriğin payı yüzde 24.5 idi.

- Bu yıl yağışların az olması sonucu ilk 9 ayda toplam elektrik üretiminde barajlardan elde edilen elektriğin payı yüzde 15.7, akarsulardan elde edilen elektriğin payı yüzde 6.6 oldu. Hidro elektriğin payı yüzde 22.3’e geriledi.

Yağışlar azalınca özellikle barajların doluluk oranı düşüyor. Barajların doluluk oranı düşünce barajlardan üretilen elektrikte kısıntıya gidiliyor.

Barajlardan ve akarsulardan elde edilen elektrik miktarı azaldıkça, doğalgaz santrallerinin üretimi artıyor. Doğalgaz dövize bağlı. Doğalgaz fiyatı yüksek.

Günümüzde elektriğin üreticiden dağıtıcıya satışı, üretim kaynağına göre her gün değişiyor.

Suyun payı azalıp, doğalgazın payı artınca, fiyatlar da artıyor. Elektriğin dağıtıcılara satış fiyatı (takas fiyatı deniliyor) haziran ayında 148 TL iken 178 TL’ya yükseldi.

Eskiden çiftçi yağmur bekler yağmur duasına çıkardı. Şimdilerde enerji sektörü de yağmur bekliyor. Enerji sektöründekiler yağmur yağmayınca duaya çıkmıyor ama elektrik fiyatını yukarıya çıkarıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018