“Yağmur yağar, toprak sertleşir”
Yeni yılın ilk yatırımı için geçtiğimiz hafta sonu Osmaniye’ye doğru yola çıktık. Adana Temsilcimiz Recep Şenyurt ile birlikte Tosyalı Holding’in Japon Toyo Kohan ile birlikte 500 milyon dolara hassas çelikte ortaklık kurduğu tesisin temel atma törenine doğru giderken, Akdeniz’in şiddetli yağmuru da bizi karşıladı.
Tesislere ulaştığımızda Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın Japon ortakları ile sohbetine de şahit olduk. Yağan yağmuru anımsatan Tosyalı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı töreni kastederek, “Tesisimizin temelinin oturması için yağmur iyi ama töreni kapalı alana taşıdık” diyor. Çeviri ve gülüşmelerin ardından, Osmaniye’de, iş dünyasını yakından ilgilendirecek bir Japon atasözü öğreniyoruz: Yağmur yağar, toprak sertleşir. “Bazen iş yapma süreçleri içinde kavga etmek iyidir, temeli sağlamlaştırır” anlamına geliyor. Hemen Toyo Kohan’ın Onursal Başkanı Tanaka Atsuo’ya soruyoruz, “Türklerin iş yapma süreçlerini bir Japon olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?” Japonlarda bizdekinin tersine soy ad önce anılıyor. Bay Tanaka’nın cevabı net: “Diğer milletleri yadırgaya biliyoruz. Ama Türklerle saygı anlayışımız benziyor. Toyo Kohan'ın tamamı halka açık. Karar almak uzun sürüyor. Bazen yönetim kurulumuz 6 ayda karar verebiliyor. Sayın Fuat Tosyalı bizi büyük bir sabırla bekledi. Bunun için ona teşekkür ediyoruz. Türklerde dikkatimizi çeken özellik ise müzakere.”
Müzakereden kasıt aslında ‘pazarlık’... Tanaka ‘Biz ada devletiyiz onun için müzakerelere çok açık değiliz. Bunu öğrenmemiz gerekiyor’ diyor. Tosyalı da ‘İslam'da pazarlık sünnettir. Yapmasak olmaz. Ama bu işimizde çok pazarlık yapmadık” diye karşılık veriyor.
Eşi ile tatilini İstanbul’da geçirmek için Türkiye’de olan Bay Tanaka, Osmaniye’deki yatırımın açılışına katılma şansına da sahip olmuş. “En büyük hayalim bizden hammadde tedarik eden Japon firmaların da gelip Osmaniye’de yatırım yapması” diyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko da büyük bir yatırım heyecanı yaşadıklarının altını çiziyor. Şirketlerimiz küresel işler yaptıkça bize de Anadolu’dan bir Japon atasözü paylaşma şansı doğuyor.
MART’TA VAN’DA SHOPPINGFEST
Türkiye’nin iki büyük şehri İstanbul ve Ankara’da alışveriş şenlikleri düzenleniyor. Van da Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) öncülüğünde Van Shoppingfest yapmak için düğmeye basmış durumda. Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü’nden gelecek haberi bekliyorlar. VATSO Başkanı Necdet Takva, “Her şartta bu festivali düzenlemek istiyoruz. Festivali 15 Mart-5 Nisan arasında planlıyoruz. O tarihlerde İran Nevruz kutluyor, onların tatili olacağı için yoğun ilgi bekliyoruz. Erbil’den ve diğer komşu ülkelerden de katılım olacaktır. İstanbul ve Ankara’da bu festival belki tutmayabilir ama Van çok kompleks bir kent. Başarı sağlanır” açıklamalarını yapıyor.
29 ÜLKE, 300 ŞEHİR ŞİMDİ ARTIK GAZİANTEP...
Güneş Sigorta’nın Genel Merkezi’ndeki fuaye 2 yıl önce “Sanat Galerisi” oldu. Genç sanatçılara eserlerini satış kaygısı olmadan sergileme ve sanatseverlere sergileri ücretsiz ziyaret edebilme fırsatı sunmayı amaçlayan galeride dün akşam genç gezgin Anıl Kangal’ın sergisi açıldı. “Dünyadan Kartpostallar” adını taşıyan sergi, Asya, Kuzey-Orta- Güney Amerika’yı kapsayan 29 ülke ve 300’den fazla şehrin fotoğrafl arından oluşuyor. 533 günlük yolculuk 533 fotoğrafl a anlatılmış. 26 yaşında, işinden istifa eden Kangal, 13 Aralık 2013’de yola çıkmış ve Türkiye’ye 30 Mayıs 2014’te dönmüş. Hayatını artık insani yardım kuruluşlarında çalışarak geçirmek istiyor. 5 aydır da Gaziantep’te Suriyeli misafirlere yönelik bir programının yönetici yardımcısı olarak çalışıyor. Kangal’ın sergisi 1.5 ay boyunca Güneş Sigorta Sanat Galerisi’nde sergilenecek.