Yağışlar bol olunca elektrik ucuzladı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Geçen yıl yağış yetersiz olunca, barajlardan ve akarsulardan üretilen elektriğin toplam üretimdeki payı yüzde 16.1’e gerilemişti.

Bu yıl yağış bol oldu. Yılın ilk yarısında barajlardan ve akarsulardan üretilen elektriğin payı yüzde 16.1 den yüzde 28.3’e yükseldi.

Sudan üretilen elektrik bollaşınca,  üreticiler, dağıtım firmalarına daha ucuza satıyor. 

O zaman toplam elektrik tüketiminde ithalata dayalı gaz ve kömür ile çalışan santrallerin payı azalıyor.
Geçen yıl suya dayalı üretim gerileyince gaz ve kömür yakan santrallerin toplam satışlarda payı yüzde 77.3’e yükselmişti. Bu yıl suya dayalı ucuz elektrik piyasaya çıkınca gaz ve kömür yakan santrallerin piyasa payları yüzde 77.3’den yüzde 63.2’ye geriledi.

Gaza ve ithal kömüre dayalı üretim yapanlar, yükselen dolar fiyatı nedeniyle maliyet baskısı altında. Sudan üretim yapanlar gibi fiyatlarını aşağıya çekemiyorlar. Elektrikte üreticinin dağıtıcıya satış fiyatı gerileyince, zarar etme veya üretimi durdurma riski ortaya çıkıyor.

Suyun bol olmasının yararı sadece fiyatlarda görülmüyor.

Kendi kaynağımıza dayalı ve yenilebilir enerjinin payı da giderek artıyor.

Toplam elektrik üretiminde, 2014 yılında su, rüzgar ve jeotermal gibi yenilebilir, yerel kaynaklara dayalı üretimin payı yüzde 20.3 iken 2013 yılının ilk yarısında yüzde 33.8’e yükseldi.

Bu yılın ilk yarısında üretilen 125 milyar kWh elektriğin yüzde 36.0’sı doğalgaz santrallerinde, yüzde 16.5’ü barajlardan elektrik üreten santrallerde, yüzde 11.8’i ise akarsular üzerine kurulan HES’lerde, yüzde 4.3 ‘ü rüzgar santralarında, yüzde 1.3’ü jeotermal kaynağa dayalı santrallerde üretildi.

Suya dayalı üretimin toplam üretimdeki payı yüzde 28.3 oldu.

Geçen yıl kuraklık nedeniyle suya dayalı olarak üretilen elektrik arzındaki açığı doğalgaz santralleri kapatmıştı.

Doğalgaz hem ithal kaynak hem de pahalı. 

Elektrik üretenlerin arzı ile elektriği dağıtan firmaların talebi “Serbest Enerji Piyasası”nda buluşuyor. Arz ve talebe göre fiyat oluşuyor.  Doğalgaz maliyeti yüksek. Su ile elektrik üretmede maliyet düşük. Su ile üretilen elektrik arzı artınca enerji piyasasında üretici fiyatları geriledi.

Bu demek değil ki, artık doğalgaz ile üretim yapılmıyor. Doğalgaz ile üretilen elektrik gene de toplamda en büyük paya sahip.

Tarımda nasıl ki domatesi üreten, ürettikçe zarar ediyor ise, şimdilerde piyasa fiyatı ile doğalgaz kullanan santrallerde de aynı durum ortaya çıktı. Üretici zarar ediyor. Dağıtan kazanıyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018